Tim Burton je najveći osobenjak u Hollywoodu: Tvorac kultnog Bubimira proslavio 60. rođendan

Piše: Redakcija

Reditelj Tim Burton jučer je proslavio jubilarni 60. rođendan. Ostavio je neizbrisiv trag u svijetu animiranog i igranog filma, a što se tiče privatnog života, zbog svog djetinjstva je vrlo sramežljiv i povučen.  

Prepoznatljiv je po svom izgledu jer je često na crvenom tepihu obučen  u crno, raščupan i s tamnim naočalama. Ušao je u filmsku historiju s bizarnim likovima, raskošnim setovima i bujnom maštom. Njegov stil nije sladunjav, već mješavina misterije, gotike i nadrealnosti. Priča mu je rijetko u prvom planu, što ne zadovoljava ukus publike, ali njemu nije stalo do toga jer je jednostavno drugačiji od drugih.

Svoju karijeru je započeo s 13 godina, a 1980. je dobio stipendiju za Disneyjev umjetnički institut u Kaliforniji. Tamo se nije pronašao jer nije mogao crtati ‘slatke njuškice’. Zahvaljujući komičaru i glumcu Paulu Reubensu (65), koji se oduševio njegovim filmom ‘Frankenweenie’, Tim je postao reditelj filma ‘Pee Weejeva velika avantura’.

Nakon tog hita, uspjesi su se samo nizali. Producirao je i filmove poput ‘Edward Škaroruki’, ‘Bubimir’, ‘Charlie i tvornica Čokolade’, ‘Alisa u zemlji Čudesa’, a za ‘Moje najdraže Čudovište’ bio je inspiriran svojim bijelim psom Pepeom kojeg je imao dok je bio dijete.

 

Iako se u filmskom svijetu ističe, u privatnom životu je miran i povučen čemu je vjerojatno razlog njegovo neobično odrastanje. 

– U spavaćoj sobi imao sam dva prozora koja su gledala na travnjak. Iz nekog su razloga moji roditelji zazidali prozore, odnosno ostavili su mi samo jedan mali prorez kroz koji sam mogao gledati. Morao sam se popeti na stolicu da bih pogledao napolje. Nikad ih nisam pitao zašto su to učinili – otkrio je svojevremeno Burton. 

U djetinjstvu nije imao puno prijatelja, a što je bio stariji, to je bio usamljeniji. 

– Bio sam sretan što sam u školi imao dva nastavnika kojima je bilo stalo do naših osjećaja, odnosno koji su uvažavali različite osobnosti jer nismo svi jednaki. S druge strane, uvijek sam osjećao da sam poprilično normalan, jer su mnogi, eto, govorili da nisam – ispričao je Burton.

Profesorica umjetnosti Doris Adams poticala ga je da bude kreativniji, te je izjavila da bi bio veliki gubitak za umjetnost da se Burton nije nastavio baviti time.  

Upravo zbog te usamljenosti mu se i razvijala mašta zahvaljujući kojoj je i postigao sve ovo. Volio je čitati Edgara Allana Poea, te gledati starije horor filmove. Timov odnos s pokojnim roditeljima, profesionalnim igračem bejzbola Billom i domaćicom Jean Burton bio je suviše napet. Majka mu je bila inspiracija u osmišljavanju karaktera za animirani film ‘Predbožićna noćna mora’ jer je bila umjetnica koja je Djeda Mraza izrađivala od folije i bora, a lik Sally je nastao po uzoru na Timovu bivšu zaručnicu Lisu Marie Smith.

Kada je 2001. režirao ‘Planeta majmuna’ zaljubio se u Helenu Bonham Carter (52).

– Stvarno ti odlično stoji ova majmunska maska, kao da je stvorena za tebe – bio je prvi kompliment kojeg je Burton izrekao Heleni. Tada je Tim već bio zaručen za Lisu Marie, pa su počele glasine da je Carter kriva za njihov prekid. Dvije godine kasnije, Helena i Tim su dobili sina Billy Raymonda (14), a poslije i kćer Nell (10).

Međutim, 2014. se par razišao nakon što se Tim u jednom londonskom baru ljubio s drugom djevojkom.

– Uvijek je teško kad propadne veza, ali mislim da je nama ostalo nešto dragocjeno. Zapravo, naša veza bila je nešto posebno i takva će i ostati – rekla je Helena nakon prekida.

Bivši par je ostao u prijateljskim odnosima, a u filmu ‘Sjene tame’ Helena je glumila je s Evom Green (38) s kojom se Burton kasnije spetljao. Privukli su se jer su oboje ‘misteriozni i mračni’, prenosi 24sata. 

Njegov jedini i istinski prijatelj je Johhy Depp, koji je glumio u većini njegovih ludih i genijalnih filmova. 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti