Emina Islamović: Rođena za scenu

Piše: Redakcija

Emina Islamović, talentirana 18-godišnjakinja iz Sarajeva, jedna je od učesnica osme sezone “Zvezde Granda”. Svojim nedavnim nastupom oduševila je članove žirija, te publiku i zaluženo prošla u treći krug, odnosno u posljednjih 40 učesnika, od kojih će se za naredni, tj. četvrti krug birati njih 12. Hoće li Emina proći dalje, ne zna se. No, sigurno je da njena interpretacija baš nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Na sceni je sigurna u sebe, skromna i neodoljivo lijepa, baš kao što kaže Šantićeva pjesma. A, zašto baš “Zvezde Granda”?

Prve sevdalinke

– Na “Zvezde Granda” sam se prijavila jer pjevam još od malih nogu. Muzika je, zapravo, moj život. I roditelji su mi se bavili muzikom, mama i otac sviraju harmoniku, a moja starija sestra Lejla svira violinu i studira Muzičku akademiju. Kada je prošlog ljeta objavljen konkurs za novu sezonu “Zvezda Granda”, mama mi je predložila da me prijavi. Rekla sam joj: “Što da ne?”. Zapravo je mama glavni krivac za sve – uz omijeh će Emina, inače maturantica Prve gimnazije u Sarajevu.

Kada kaže da je muzika njen život, ona to zaista i misli. Imala je pet godina kada je, slijedeći svoju tri godine stariju sestru, postala član dječijeg hora “Princes Krofne”. U horu, i to u starijoj grupi, provela je četiri godine, a onda se počela takmičiti na dječijim festivalima. Da bi sve bilo kako treba, upisala je i nižu muzičku školu, Odsjek klavir.

– Djetinjstvo ću, vjerovatno, pamtiti po svim muzičkim takmičenjima na kojima sam učestvovala. Još u osnovnoj školi nastavnica iz muzičkog me prijavila na “Mali šlager” i pobijedila sam. Tada sam snimila svoju prvu pjesmu “Mali klaun Riki Braun”. Za jednu djevojčicu to je bilo nevjerovatno iskustvo. Prvi put sam ušla u muzički studio i snimila pjesmu. Po toj numeri kasnije je nastao i moj prvi DVD na kojem su se našle sve pjesme i nastupi na kojima sam kao dijete učestvovala. Mislim da sam obišla sve dječije festivale u BiH, ali najljepše uspomenu me vežu za Đurđevdanski festival u Banjoj Luci. Pjevala sam i u školskom horu s tim da je to kasnije već postajala ozbiljnija muzika – prisjeća se Emina.

Priznaje da u izvođenju folk muzike nije toliko dobra kao u pjevanju onih koje se kategoriziraju kao zabavna muzika. Narodnu muziku počela je pjevati prije tri godine. A, sevdah je prvi put izvodila u emisiji “Sav taj sevdah”, gdje je gostovala odmah nakon prvog nastupa na “Grandu”.

Kompletan tekst možete pročitati u printanom izdanju magazina AZRA (br.888)

Pročitajte još