Napustila nas je prije 21 godinu: Princezu Dianu voljeli su svi osim onih koji su je trebali voljeti

Piše: Redakcija

Na današnji dan prije 21 godinu u saobraćajnoj nesreći u Parizu tragično je završio život 36-godišnje princeze Diane, aristokratske ljepotice čiji je bajkoviti brak s princom od Walesa završio također tragično, u skandalu.

Podsjećamo, 10. augusta 1997. godine Diana, princeza od Velsa, srela se u Bosni i Hercegovini sa žrtvama mina u sklopu svoje kampanje kojom je željela skrenuti pažnju na globalni problem neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Diana je u BiH provela tri dana i obišla je žrtve u nekoliko bh. gradova, pružila im podršku i nadu u bolje sutra.

Donosimo tekst iz 857. broja magazina Azra iz augusta 2013. o turbulentnom životu i tragičnom kraju princeze Diane.

Vjenčanje princa Charlesa i Diane Spencer, bilo je i ostalo jedno od najveličanstvenijih događaja novije historije, koji je privukao nevjerovatnu pažnju, ne samo u Britaniji, nego u cijelom svijetu.

Događaj je putem TV ekrana pratilo, za to vrijeme, nevjerovatnih 750 miliona ljudi. Šest stotina hiljada građana Londona gledalo je pozlaćene kočije koje su princa i njegovu buduću suprugu vozili do londonske crkve Svetog Paula. Sve se činilo kao bajka, od činjenice da su na vjenčenje došla najznačanija imena evropske politike i najvažnije plemićke i kraljevske glave Kontinenta, do Dianinog plašta dugog čak osam metara. Televizijskim gledateljima nije bilo teško vidjeti nevjerovatnu tremu koja je tresla mladenku.

Tako je Diana, izgovarajući ime budućeg muža, pomiješala njegovo ime s imenom njegovog oca, princa Philipa. Na drugoj strani, bilo je vidljivo da je princ Charles svoje bračne zavjete samo promrmljao, izgovorivši umjesto “tvoje najvrijednije što imaš”, samo “tvoje blago”.

Dvije fraze

Taj moment i dvije fraze izašle iz Charlesovih usta se i danas analiziraju. Mnogi tvrde da se on uopće nije zbunio i da je dobro znao šta je rekao. Mnogo godina kasnije, kada je u ljeto 1996. godine, sudija birokratski okončao brak princa Charlesa i Diane, svijet će shvatiti da bajke, zapravo, nikada nije ni bilo.

Imala je 20 godina kada se uselila u Buckinghamsku palaču i bila potpuni opozit porodici svog muža. Ne samo da je bila mlađa i šarmantnija od muža, nego je bila i lišena ukočenosti i ceremonijalnosti koja se podrazumijevala u kraljevskoj porodici.

Iako je porijeklom bila plemkinja i to vrlo značajnog ranga, kao kćerka grofa bliskog samoj porodici Windsor, u njenoj pojavi nije bilo ni traga oholosti i nadmenosti svojstvene za ljude koji za sebe tvrde da u njihovim venama teče drugačija, „plava krv”. Stoga ju je običan svijet i volio, neki tvrde mnogo više nego što ju je volio vlastiti muž.

Zahvaljujući privlačnoj pojavi, ali i šarmu, te jednostavnosti u ophođenju s okolinom, posebno s medijima, Diana je postala ono što niko od kraljevske porodice nikada prije nije bio, postala je zvijezda, celebrity, hodajući magnet za paparazze i tabloidnu štampu, koja je pratila svaki njen korak, bilježeći šta je ručala, kakav je džemper obukla i šta je Charlesu na uho šapnula za laku noć.

Bila je bogata, poznata,okružena stotinama sluga i dvorjana, no bila je usamljena i nesretna. Četrnaestog augusta 1997., kada se jedan crni mercedes zabio u stub na izlazu iz pariskog tunela, svijet se šokirao. Omiljena princeza Diana je tragično poginula, zajedno sa svojim tadašnjim partnerom, bogatašem arapskog porijekla Dodijem Al Fayedom.

Neželjena kćerka

Rođena je kao Diana Frances Spencer, prvog jula 1961.,u mjestu Sandringham u pokrajini Norfolk, kao četvrto od petero djece grofa i grofice Althorp. Porodica Spencer je jedna od najstarijih i najznačajnijih plemićkih loza u Britaniji. Imali su jake veze s kraljvskom porodicom, a jedna Dianina tetka je bila vrlo bliska prijateljica kraljice Viktorije.

Osim što su Spencerovi iznajmljivali dvorac u vlasništvu kraljice Elizabethe, mala Diana se igrala s prinčevima Andrewom i Edwardom, sinovima princeze Anne, sestre britanske kraljice.

Porodica Spencer, koja je pretendirala na kraljevski tron je očajnički trebala nasljednika, dječaka. Koliko su željeli sina, govori podatak da je grof Spencer suprugu poslao u jednu londonsku kliniku sa zadatkom da se ispita “problem”. Ovakav postupak muža opisala je kao vlastito ponižavanje.

– Bila su to grozna vremena za moje roditelje i vjerovatno uzrok njihovog razvoda. Mislim da oni to nikada nisu raščistili – kaže Charles Spencer, najmlađi Dianin brat.

Dianini roditelji će se razvesti kada je ona imala samo osam godina, nakon što je majka imala aferu s drugim muškarcem. Diana se kasnije sjećala ružnih scena kada je njen otac ubacio kofere u automobil njene majke koja je, jureći preko travnjaka napustila dvorište njihovog dvorca.

Djetinjstvo i pubertet je provela između dvoje razvedenih, zavađenih roditelja, dvije kuće i dva grada. Prijatelji je se sjećaju kao prijatne i ljubazne djevojke, ali veoma stidljive, koja nije imala mnogo interakcije s mladićima. Ipak je bila dobra učenica, veoma zainteresirana za ples, muziku i rad s djecoma. Nakon što se 1978. doselila u London, nije mnogo birala poslove kako bi zaradila džeparac. Tako je radila kao hostesa na zabavama, instruktorica plesa, vaspitačica u vrtiću.

 Susret s Charlesom

Iste godine kada je doselila u London Diana je upoznala Charlesa, koji je tada bio u vezi s njenom starijom sestrom Sarah. Ipak, njihov odnos će postati prisniji tek dvije godine kasnije, na jednoj plemićkoj zabavi, na kojoj je Diana posmatrala Charlesa dok je igrao polo. Nakon utakmice, Charles je prišao Diani, pozvao je na putovanje njegovom kraljevskom jahtom, a pozvao je i u njihovu rezidenciju u Škotsku. Tamo je Diana upoznala svoju buduću svekrvu, kraljicu Elizabethu Drugu, te princa Philipa i Kraljicu Majku.

Kraljevskoj porodici se buduća snaha veoma dopala, te se par tajno vjerio 21. februara 1981.godine. Uslijedilo je vjenčanje, a već u decembru iste godine, Palača je objavila radosne vijesti; Diana je bila trudna i nosila je dječaka. Dva mjeseca nakon toga zamalo se desila tragedija, kada je trudna princeza pala niz stepenice. Pretrpjela je brojne ozljede, ali fetus je ostao neozlijeđen. Princ William je na svijet došao 21. juna 1982. godine. Kraljevski tron je dobio nasljednika. Dvije godine kasnije Diana je rodila i drugog sina Harryja.
Kako je bila atipična, nesvakidašnja pojava u Palači, tako je i njen pristup vlastitoj djeci bio potpuno drugačiji.

Odbacila je sve dvorske ceremonije u vezi s malim prinčevima, te umjesto službene kraljevske dadilje, odabarala svoju vlastitu. Djecu je sa sobom vodila na službena i privatna putovanja. Diana je uskoro postala vrlo značajna društvena i politička figura, upoznavši većinu evropskih državnika, ali i Papu Ivana Pavla drugog, te američkog predsjednika Reagana. Tako je Charles nekako ostao po strani i u sjeni svoje supruge. Charlesu i ujecajnim krugovima s dvora to, navodno, nije odgovaralo. Tenzije u braku su rasle, a početkom devedestih u javnost je izašla vijest i da Charles ima ljubavnicu, ženu po imenu Camilla Parker Bowles. I to dugo godina. Nije bila ni blizu lijepa kao Diana.

Diana i Charles su se razišli u jesen 1992., optužujući jedno drugo za nevjeru. Britanski tabloidi su se naslađivali stvarnim i izmišljenim pričama iz života kraljevskog para, koji se konačno razveo 1996. godine.

– Kako se mali dječak mora osjećati kada pročita da njegov tata nikada nije volio njegovu mamu – rekla je tada Diana, opisujući teške momente za njenu djecu.

Nakon razvoda Diana je dobila jedan dvorac, titulu člana kraljevske porodice i 17 miliona funti. Dobila je i slobodu da živi kako želi. Vrlo brzo nakon razvoda, britanski tabloidi su otkrili da Diana ima vezu s bogatim Dodijem Al Fayedom. Par se nekoliko mjeseci krio od javnosti, a zatim su ih zajedno počeli viđati po mondenim mjestima širom Evrope. U augustu 1997., Diana i njen ljubavnik su se odmarali na Sardiniji na Fayedovoj jahti.

Ni tu im paparazi nisu davali mira, pa su “pobjegli” u Pariz. Ponovo su ih paparazzi pratili u stopu. Pokušaj bijega iz pariskog hotela završio se tragično u tunelu i do danas izaziva brojne sumnje. Mnogi vjeruju da saobraćajnoj nesreći nisu kumovali samo pijani vozač, velika brzina crnog Dianinog i Dodijevog mercedesa i paparazzi na mopedu, nego i neko ko je htio da se tragedija desi. Najveći zagovornik da je njihovo stradanje bilo ubistvo je Dodijev otac, milijarder Mohamed Al Fayed. Punih 15 godina vodi bezuspješnu borbu u želji da dokaže da je Dianina i Didijeva smrt “skovana” u britanskoj tajnoj službi MI6 i Buckinghamskoj palači.

Bilo kako bilo, Lady Diana (tako su je zvali odmilja) ostala je jedna od najupečatljivijih figura 20. stoljeća. Bila je ikona stila, veliki humanist (posjetila je jedne prilike i našu zemlju), supruga, majka. Tone cvijeća na njenoj sahrani i milioni iskrenih, oproštajnih poruka koje su joj poslali ljudi iz cijelog svijeta, rekli su o Diani više nego svi mediji svijeta zajedno.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti