Zelena kura: Očistite organizam od gljivica!

Piše: Redakcija

Korisnici ove dijete potvrđuju riječi dr. Jonšon, svjedočeći da zahvaljujući njoj blistaju, da su u boljoj kondiciji i da se lakše koncentriraju. Zelenu kuru preporučuje i dr. Sanna Ehdin, imunolog i autorica mnogih knjiga o samoizlječenju.

Što je zelena kura

Zelena kura je inačica pećinske dijete, zvane i LCHF, sa strožim izborom namirnica, koje omogućuju čišćenje organizma od gljivica. Zelena kura sastoji se ponajprije od zelenog povrća, masnoća i bjelančevina. Dopušteni su orasi, sjemenke i manje količine ostalog povrća. Od masnoća, preporučuju se maslac (ali ne i margarin!), hladno prešano maslinovo ulje, kanolino ulje i kokosovo ulje. S jelovnika odstranite voće, mliječne proizvode, alkohol i namirnice bogate ugljikohidratima – šećer, kruh, tjesteninu, krumpir, rižu i škrob. Bit zelene kure je smanjivanje procesa fermentacije (vrenja) u organizmu, a da biste to ostvarili, morate se kloniti ugljikohidrata. Ugljikohidrati su hrana za kvasne gljivice, slične onima koje koristimo pri izradi kruha. Kvasne gljivice uzrokuju vrenje u probavnom traktu, a otpadni proizvodi vrenja dovode do posljedica spomenutih u uvodu – nadutosti, otečenosti, umora i teškoća u koncentraciji. Zelena kura smiruje želudac, pomaže pri mršavljenju, ulijeva energiju i podiže raspoloženje. Pomoći će vam i da se oslobodite viška kilograma koji je dosad odolijevao vašim dijetnim naporima. Dobro će vam doći ako vas hvata česta potreba za slatkim ili za grickanjem između obroka. Omogućit će vam veću kontrolu nad apetitom i pomoći vam da se odviknete od šećera.

Osnovne namirnice

Osnovu zelene kure tvori povrće koje raste iznad zemlje. To su u prvom redu kupus, kelj, cvjetača, zelena salata, blitva, špinat, zelene mahune, artičoka, šparoge, brokula, tikvice, patlidžani, masline, krastavci, paprika, luk, rajčica, komorač, gljive, češnjak, đumbir, avokado. Proteinsku komponentu dopunite grahom, graškom, lećom, kvinojom, tofuom, tempehom i sojinim mlijekom. Koristite alge, ponajviše spirulinu.

Smijete konzumirati i maslac, kokosovo i maslinovo ulje, majonezu i umake na bazi maslinova ulja i začinskog bilja. Pijte puno vode, ali između obroka. Izbjegavajte vodu neposredno prije, za vrijeme i odmah poslije obroka, jer ona razrjeđuje želučane sokove i otežava probavu.

Sporedne namirnice

Iduće su  namirnice dopuštene, ali u umjerenim količinama, budući da sadrže više ugljikohidrata.

  • korjenasto povrće: cikla, koraba, mrkva, no ne i krompir
  • sjemenke: suncokretove, bućine, lanene, sezamove i chia
  • orašasti plodovi: orasi, bademi, lješnjaci, indijski oraščići
  • kokosovo brašno, kokosovo mlijeko, nezaslađeni kakao prah
  • limun kao začin
  • kafa bez mlijeka, čaj, limunada zaslađena sa stevijom, umjesto sa šećerom

Izbor namirnica

Potrudite se opskrbiti namirnicama organskog ili domaćeg uzgoja. Klonite se industrijski prerađene hrane pune umjetnih dodataka i pesticida. Sirove su namirnice prehrambeno bogatije jer sadržavaju vitamine, minerale, antioksidanse, probiotike i enzime koje kuhanje oslabljuje ili uništava. Glavni obrok treba sadržavati proteinsku komponentu u vidu soje, graha ili algi, zatim obilje povrća i zdravih masnoća. Masnoće pribavite iz ulja u kojemu je pripremana hrana ili ih osigurajte iz umaka ili nadjeva na bazi maslinova ulja i začinskog bilja. Sirovo povrće jedite kao prilog ili kao salatu, a možete i u sokovima. Preporučujemo povrtni smoothie, kašasti napitak koji možete obogatiti mljevenim orašastim plodovima i kokosovim mlijekom. Ako ogladnite između obroka, grickajte povrće ili orahe, umjesto klasičnih grickalica od ugljikohidrata.

Da biste upotpunili spektar hranjivih sastojaka, tokom zelene kure možete uzimati sljedeće dodatke prehrani:

  • L-glutamin, jednu žličicu u čaši vode ujutro i uvečer radi zaštite stijenki crijeva.
  • Probiotike u tabletama, svakodnevno. Ovo je zamjena za bakterijske kulture iz mliječnih proizvoda.
  • Kokosovo ulje, po mogućnosti hladno prešano, 1 do 3 kašikice dnevno. Ako ga ranije niste jeli, počnite s pola žličice dnevno.
  • B-kompleks, svakodnevno, s naglaskom na vitamin B12.

Strpljivo u prvim danima

Provodite zelenu kuru od jedan do tri mjeseca – koliko izdržite. Moguće je da će vaše tijelo prvih nekoliko dana biti nemirno zbog promjene vrste hranjivih sastojaka. Nakon kratkog navikavanja sve će ići lakše. Zelena dijeta pomoći će vašem tijelu da brzo pronađe ravnotežu. Budete li pri provođenju dijete dosljedni i disciplinirani, ostvarit ćete sjajne rezultate. Bit ćete siti i pošteđeni probavnih tegoba, a istovremeno ćete gubiti na težini. Primijetit ćete poboljšanje na koži i kosi, raspoloženje će vam porasti i bolje ćete spavati. Osim toga, za ovu je dijetu lako nabavljati hranu. Nemate što razmišljati – stavljajte u košaru zeleno povrće i bjelančevine.

Izvor: Alternativa za Vas

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti