Novosti

Serija koju vole sve generacije: Mućke slave 37. rođendan

Kultna serija koju su obožavale generacije od osamdesetih na ovamo, ni danas ne gubi ništa od svoje duhovitosti. Prva epizoda emitovana je 8. septembra 1981. godine, i to pod nazivom “Big Brother”. U samom startu serija nije naišla na oduševljenje publike, ali vremenom je stekla kultni status i uvrstila se na popis najboljih serija ikad.

Novi nastavci “Mućki” snimali su se kroz sedam sezona do 1991. godine, a do 2003. godine objavljivani su božićni specijali.

 

Naslov serije je zasnovan na staroj engleskoj poslovici „Samo budale i konji rade za zaradu“ kojom se aludira na napor Del Boya i Rodneya da izbjegavaju redovni posao i plaćanje poreza. Naslovnu pjesmu napisao je i otpjevao John Sullivan Salivan, scenarista „Mućki“, a u anketi BBC-ja, ovaj sitkom je proglašen za najbolji svih vremena, piše CDM.

David Jason koji je tumačio Del Boya u mladosti je bio siromašni električar koji je putovao od grada do grada u potrazi za poslom. Ipak, njegov talent nije mogao proći neotkriven. Na početku glumačke karijere družio s s grupom umjetnika koja će kasnije kreirati kultni cirkus Montija Pajtona. Jasona nisu pozvali u show. Bio je tužan, ali se nije predavao, te je 1981. prihvatio ulogu Del Boya. Odluka je bila ispravna. Danas nosi titulu viteza, vlasik je dvorca i može apsolutno biti sretan onim što je postigao u životu.