Džemo Selmanović: Sam sam sebi najveća konkurencija

Piše: Redakcija

Iako body fitness, kao sportska disciplina, u našoj zemlji baš i nije razvijen i tek je u povojima, iz godine u godinu sve je više entuzijasta koji bi ovaj sport mogli učniti itekako popularnim. Jedan od njih je i 27-godišnji Džemo Selmanović, fitness trener s međunarodno priznatom licencom, a odnedavno i fitness model. Džemine fotografije na kojima vježba je kao ilustraciju na svom web portalu objavio i čuveni “Men’s Health”. Osim “online”, njegove fotografije osvanule su i u evropskim printanim izdanjima ovog magazina, što mu je, kaže, najveći podstrek da nastavi trenirati i dalje, ali se i prvi put prijaviti na balkansko takmičenje za body fitness.

Prvo takmičenje

– Tek ove godine će se u BiH održati prvo balkansko takmičenje u body fitnessu. To je odvojeno od body buildinga. Takmičenje je isključivo zasnovano na “natural” izgledu, što znači da se ne možete takmičiti ako ste koristili steroide. Planiram učestvovati i ovo će mi biti prvo takmičenje. Kad se već bavim ovim sportom, zašto da se ne okušam u tome? Iskreno, nadam se nekom visokom mjestu. Poznajem sebe, kada se nečemu predam, tome se dajem stopostotno – priča nam Džemo, koji već duže od dvije godine radi kao fitness trener u sarajevskom “Fitness Universu”.

dzemo trener fitnesa 09 SS

Sport mu je krvi. Kako to obično biva, još kao dječak je počeo trenirati fudbal. Uz košarku, to je, kaže, najekonomičniji sport. No, sebi je zadao jasan cilj. Ako do 20. rođendana ne ostvari inozemnu karijeru, posvetit će se nečemu drugom. Tako je i bilo.

– Rođen sam u Pljevljima i tamo sam još kao šestogodišnjak počeo trenirati fudbal. Ubrzo je to postao moj stil života i nisam nijedan dan mogao zamisliti bez treninga. Kada sam imao 17 godina potpisao sam prvi profesionalni ugovor s “Rudarom”, koji je u to vrijeme bio u rangu s “Partizanom” i “Crvenom zvezdom”. Potom sam prešao u srbijanski “Borac” iz Čačka, ali sam povrijedio skočni zglob. Na kraju sezone, ekipa nije ostvarila dobre rezultate za šta smo bili krivi mi. I sve me je demoralisalo. Odlučio sam upisati fakultet i tako sam, zapravo, došao u Sarajevo. Prva tri mjeseca su, vjerovatno, bila najteži period u mom životu. Osim adaptacije na novu sredinu, sport mi je užasno nedostajao. Nisam se dobro osjećao i čak sam zatražio ljekarsku pomoć. Rečeno mi je da imam sportsko srce i da neću moći normalno funkcionirati ako se ne bavim nekim sportom. Izabrao sam fitness.

Kao nekada fudbal, tako je danas fitness njegov stil života. S obzirom da mu je to posao, u teretani provodi po 12 sati dnevno, s tim da njegovi lični treninzi traju po 90 minuta. To je mjera.

Hormon sreće

– Iz dana u dan, sam baš zavolio ovaj sport. Radim kao fitness trener već dvije i po godine, a toliko imam i treninga iza sebe. Svaki dan sam u teretani. Od 365 dana, treniram 360. I nije mi žao, jer drugačije ne mogu da funkcionišem. Svima bih preporučio da im to bude stil života. Svako ko kaže da ne može dnevno odvojiti sat vremena za sebe, laže. Na početku jeste teško, ali kad počnete primjećivati rezultate, odmah sve ima više smisla. Pored svega, ljepše se osjećate. Naučno je dokazano da tokom vježbanja tijelo luči endorfin – hormon sreće. Zašto bismo to sebi uskratili?

Optimalno vrijeme za trening jeste od 75 do 90 minuta. Ljudi dosta griješe i ostaju u sali po tri sata, jer misle da će napredovati. A, to je kontraproduktivno jer im tijelo ulazi u katabolizam, odnosno, mišić ne može da se oporavi i regeneriše. I to je najveća greška. Sve iznad 90 minuta je kontraproduktivno. To je česta greška početnika. A, za zagrijavanje je potrebno od pet do 10 minuta – objašnjava Džemo, dodajući da se rezultati ne mogu očekivati preko noći, te da je, prije svega, potrebno strpljenje.

dzemo Džemine fotografije objavljenje na portalu “Men’s Healtha”

– Nijedan rezultat, pa tako ni ovaj, neće doći za mjesec dana. Svi su obično nestrpljivi, a treba mijenjati navike, steći radnu etiku i sposobnosti. Također, protivim se korištenju steroida. Jedno su dodaci ishrani, odnosno, suplementi. To su osnovne stvari koje mogu koristiti i oni koji ne treniraju. A, drugo su anabolički steroidi i aposlutno sam protiv toga. Svugdje u Evropi to je zabranjeno, a uskoro će biti zabranjeno i kod nas. Moj način je zdraviji, ljepši i dugotrajniji.

Takmičenje na koje planiram izaći zasniva se na tome, na proporcionalnosti, na prirodnosti. Nakon balkanskog “Musclemania” takmičenja, planiram izaći i na evropsko, a potom na svjetsko. Volio bih ostvariti evropsku, a potom i svjetsku karijeru. Znam da treba dosta odricanja, truda i treninga. Zasad mi od tih odricanja najteže pada odvajanje od moje tek rođene kćerkice. Nemam nekog idola, uvijek se takmičim sam sa sobom. Tako je bilo i dok sam igrao fudbal, nisam imao uzore. Zasad mi je najveći podstrek to što sam objavljen na portalu “Men’s Healtha” – kaže nam na kraju Džemo.

Žene i muškarci u fitnessu

– Moram istaći da u našem fitness centru ima 2.000 aktivnih članova, od čega polovinu čine žene. I to je za svaku pohvalu. Znamo da se ranije dešavalo da žena “zaluta” u teretanu, ali danas je svijest dosta razvijenija i sve više žena se aktivira. To je odlično jer žene, općenito, jesu pokretač svega.

 

Pročitajte još