Novosti

Kraljica može bez vozačke i lične karte

Koliku moć i ugled u Velikoj Britaniji uživa kraljevska porodica govore i posebna pravila koja važe, odnosno ne važe za kraljeviće. Posebno kada je riječ o kraljici Elizabeth II. Ona je po mnogo čemu jedinstvena. Recimo, kraljica Elizabeth II je vrhovni admiral britanske vojske, što znači da može upravljati bilo kojim brodom. I još nešto, osim brodova kraljici pripadaju sve ribe uz britansku obalu. Zvuči pomalo čudno! To znači da kraljica može da naredi da se ulovi na primjer kit, delfin ili bilo koja druga vrsta ribe. Pored riba, kraljica je vlasnik većine labudova koji naseljavaju britansko ostrvo pa je tako samo njoj dozvoljeno i da ih pojede, ukoliko to zaželi. Za nju ne važe neka pravila pa tako može bilo kuda bez vozačke dozvole i lične karte. Policija ne smije da je zaustavi niti da na uvid traži njenu dokumentaciju.

To nije sve kada se radi o kraljevićima. Recimo, o garderobi princa Charlesa se brine troje ljudi a posebno brinu o njegovim pertlama. Pertle se posebno glancaju! I garderoba im se pere ručno. Zanimljivo je da je do prije nekoliko godina princ imao slugu zaduženog da mu nanese pastu na zube. 

Kada ste kraljević možete sve. Pa skoro sve. Postoji pravilo koje je uvedeno prije nekoliko godina a koje se tiče trenutka smrti kraljice Elizabeth II. Tada nastaje šutnja. Na ostrvu 12 dana ne smiju se emitovati muzičke i humorističke emisije a novinari BBC-ja će morati nositi obaveznu crnu odjeću. Do tada, kraljicu će svako jutro u 7 časova budi gajdaš, i to iz Škotske!

Da bi sve ovo bilo moguće potreban je novac. No ne brinite, za to se pobrinula britanska vlada koja snosi sve troškove kraljevske porodice.

View this post on Instagram

The position of Queen's Piper is one of the highest accolades available to a piper serving in the Armed Forces. The history of the post dates back to the time of Queen Victoria. She first heard bagpipe music in 1842, when she and Prince Albert visited the Highlands for the first time, recalling: "We have heard nothing but bagpipes since we have been in the beautiful Highlands and I have become so fond of it that I mean to have a Piper, who can if you like it, pipe every night at Frogmore." After Queen Victoria's death, successive monarchs retained the services of a piper. This is the current Queen's Piper, Pipe Major Scott Methven from the Argyll and Sutherland Highlanders, Royal Regiment of Scotland. Photograph Royal Collection Trust/© Her Majesty Queen Elizabeth II 2016

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily) on

Pratite nas na društvenim mrežama