Milijarderi na neobičnom putovanju: Elon Musk u društvu japanskog bubnjara putuje na Mjesec

Piše: Redakcija

Milijarder Elon Musk osnivač svemirske kompanije SpaceX i suvlasnik kompanija Tesla i PayPal koji se posljednjih godina posvetio razvoju svemirskog programa, odlučio je da do 2023. godine u svemir pošalje prvu grupu turista. Kako tvrde američki mediji na ovo putovanje mogao bi krenuti i sam Musk, a duštvo bi mu pravila grupa od šest putnika među kojima je i japanski milijarder Yusaku Maezawa. Maezawa, čije se bogatstvo procjenjuje na blizu tri milijarde dolara svoj životni put počeo je kao bubnjar punk benda Switch Style s kojim je svirao još od srednjoškolskih dana. Nakon završetka studija s djevojkom se počeo baviti kolekcionarstvom ploča i CD-ova u jednom selu u SAD-u. Nakon povratka u Japan osniva svoju kompaniju koja se bavi trgovinom CD-ova i muzičke opreme. Ubrzo je svoju trgovinu prebacio na online tržiše da bi kasnije proširio svoju djelatnost i na proizvodnju garderobe po mjeri što mu je donijelo milijarde dolara.

Njegova modna linija Zozotown je doživjela veliki uspjeh, ne samo na japanskom već i na svjetskom tržištu, a ove godine pokrenuo je posebnu modnu liniju ZOZO koja se bavi online izradom garderobe po mjeri svakog pojedinačnog kupca. Predstavljajući novu modnu liniju Maezawa je istakako kako je prošlo vrijeme prilagođavanja kupaca garderobe, te naglasio kako će doći vrijeme u kojem će svaki odjevni predmet biti prilagođen želji kupaca. 

Prije naglog uspona na modnom tržištu Maezava je postao popularan kao veliki kolekcionar i ljubitelj umjetnina na koje je do sada potrošio stotine miliona dolara. On je na dvije odvojene aukcije samo na djela čuvenog Jean-Michela Basquiata potrošio 110,5 miliona dolara, naglasivši kako će u svom rodnom gradu uskoro otvoriti poseban muzej u kojem će se naći većina umjetnina koje je do sada kupio.

Kada je riječ o putovanju u svemir, društvo Musku i Maezawi pravit će još nekoliko japanskih umjetnika, a s njima će biti i trojica iskusnih astronauta kako bi ovo putovanje proteklo u najboljem redu. Cijena za ovo putovanje prema nekim informacijama iznosi oko 10 miliona dolara za svakog pojedinačnog putnika. 

https://www.instagram.com/p/Bn2uTCeHyeD/?taken-by=yusaku2020

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti