Bio je prosjak i žrtva seksualnog nasilja, a danas je jedan od najuspješnijih glumaca

Piše: Redakcija

Traume iz djetinjstva, prosjačenje, život u religioznom kultu, seksualno zlostavljanje i na kraju porodična tragedija obilježili su odrastanje i mladost poznatog glumca Joaquina Phoenixa koji danas uživa veliko poštovanje posebno među rediteljima i publikom. Još kao dječak odrastao je sa svojim roditeljima, braćom i sestrom kao dio kulta “Božja djeca” koji je poticao seks odraslih i djece kao i inceste. Sve je to ostavilo traga na mladog Joaquina koji je i pored svih nedaća uspio da se oslobodi svog nekadašnjeg života i ostvari se kao uspješan glumac. Phoenix koji će se uskoro naći u ulozi “Jokera” u poznatom serijalu o Batmanu je kao dječak sa svojom porodicom pripadao kultu koji je učestvovao u čestim seksualnim orgijama. Kada su njegovi roditelji shvatili da se kult ne bavi religioznim pitanjima već samo seksualnim aktivnostima, napustili su kult i preselili se na Floridu gdje su prvo promijenili preizme u Phoenix, što je trebalo da predstavlja njihov novi početak.  Zbog neimaštine Joaquin je bio primoran prositi na ulici zajedno sa svojim bratom Riverom i sestrom Rain. 

https://www.instagram.com/p/Bn3gbrBFChS/?taken-by=_joaquinphoenix_

Nakon nekog vremena na ulici, primjetio ih je filmski agent za talente i ponudio im da glume u reklamama. Prvu značajniju ulogu Joaquin je zajedno s bratom Riverom imao u filmu “The Riddle of Dyslexia”, a nekoliko godina kasnije zajedno sa glumačkom legendom Stevom Martinom u hit filmu “Roditelj” oduševio svojom ulogom. Svoj talenat na filmu ubrzo je pokazao i njegov brat glumeći mladog Indianu Jonesa u istoimenom filmu. Ipak, njegova sudbina je bila tragična jer je umro od predoziranja narkoticima kada je imao 31 godinu. Joaquin je pravio česte pauze na filmu, a reditelji koji su radili sa njim kažu kako je uvijek birao uloge čudnih i povučenih likova što je odraz njegove traumatične prošlosti. 

O traumama iz djetinjstva kao i svom privatnom životu skoro da i ne govori, ali je jednom prilikom novinarima rekao kako i dalje teško podnosi činjenicu da je ostao bez brata. 

– Blizu sam toga da prihvatim Riverovu smrt. Neću reći da to razumijem jer to je nešto što nikada neću moći razumjeti. Jedino mogu prihvatiti njegovu smrt – rekao je Phoenix. Dvije godine nakon bratove smrti, Joaquin se vratio glumi, no uglavnom je igrao sporedne uloge.

https://www.instagram.com/p/Bd7YmuAFrYc/?taken-by=_joaquinphoenix_

Nakon duže pauze glumio je u filmu “To Die For” gdje mu je pratner bila Nicole Kidman. 2005. godine nakon snimanja filma “Walking The Line” Phoenix je samovoljno otišao na terapiju odvikavanja od alkohola kome je bio podložan prethodnih godina. 

– Bio sam tamo jer sam postao svjestan svog opijanja. Oslanjao sam se na alkohol da će mi pomoći da se osjećam u redu – rekao je Joaquin nakon liječenja.

Phoenix je ponovo nestao sa scene 2008. godine i to pred početak promocije filma “Two Lovers” gdje je bukvalno svoju partnerku sa filma Gwyneth Paltrow ostavio samu na sceni. Phoenix je neko ko važi za vrlo povučenog i tihog čovjeka, a trenutno živi sa svojom djevojkom Rooney Marom. Njegov krug prijatelja je jako mali i Joaquin je jedan od onih ljudi koji svoju privatnost drži van domašaja javnosti. 

https://www.instagram.com/p/02Ya08TJNz/?taken-by=_joaquinphoenix_

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti