Nadža Karić: Lice i tijelo čistim medicinskom sodom bikarbonom

Piše: Redakcija

Njega kože

Najvažnija mi je njega lica i 10-minutne kućne tretmane primjenjujem ujutro, poslije posla i navečer. Nakon tuširanja obavezno nanesem hidratantno mlijeko za tijelo i to je to.
Njegu kože ne bih mogla zamisliti bez kozmetike za bebe, jer imam jako osjetljivu kožu lica, pa tako kozmetikom namijenjenom bebama skidam šminku i čistim lice. Često napravim i piling za tijelo s maslinovim uljem, jer odgovara mom tipu kože.

Meni najbolje odgovaraju prirodni preparati, rađeni na biljnoj bazi, namijenjeni osjetljivoj koži. Jednom mjesečno odlazim na manikuru i pedikuru, svaka dva mjeseca frizeru, a za sve ostalo se pobrinem sama. Najviše novca definitivno izdvajam za dekorativnu kozmetiku. Volim imati najkvalitetnije pudere, sjene, maskare i ruževe.

Njega kose

O mojoj kosi brine se Eldin Nuhić, vlasnik “Studija En”, i njegov tim. To podrazumijeva šišanje, maske za kosu, ali i opuštanje s tom sjajnom ekipom profesionalaca. Za svakodnevnu njegu kose koristim “La Biosthetique” kozmetiku. Oni su moje otkriće godine. Imam zahtjevnu kosu, brzo se masti, a vrhovi su suhi, tako da su mi “La Biosthetique” preparati za masnu kosu mnogo pomogli.

Kad sam bila mala, često sam mijenjala frizuru. Nekada je to bila “jež” frizura, pa sam bila kao dječačić, zatim paž frizura u stilu Betty Boop. Srećom, sve sam to isprobala kao djevojčica i sada uživam u dugoj ravnoj frizuri.

nadza karic novo1

Make UP

U mom neseseru se trenutno nalaze: sjene za oči – “L’Oreal Light Brunette”, dva “Avon” karmina – Seductive Violet & Oxford wine, “Deborah Milano Mat” rumenilo za lice – Natrual Effect Blush, Max Factor Maskara Clumb Defy i “Vichy” puder Derma-Blend.

Dnevnu rutinu šminkanja ne bih mogla zamisliti bez maskare, jer prvo što primijetite na drugima su oči. Volim da eksperimentišem kada je riječ o kozmetičkim brandovima, iako je to rizik jer lako možete pogriješiti. Nisam vjerna jednom proizvodu, jer ih je veoma mnogo, tako da volim da se iznenadim svaki put kada naiđem na nešto novo.

Kozmetički preparat koji me u posljednje vrijeme oduševio djelovanjem jeste “Vichy” puder Derma Blend, postojan, pokriva, a lagan, što mi je jako bitno.

Šminku skidam pomoću “Johnoson Baby Tip to Toe”, vjerujem da mnogim ženama neće biti jasno zašto kozmetikom za njegu beba. U mom slučaju pokazala se kao najblaža za svakodnevno čišćenje lica, ne ujeda za oči, ne iritira kožu, i ne isušuje je, što je najvažnije.

PARFEMI

Moji najdraži parfemi su: Emporio Armani – She i Chanel – Noir.

U KUĆNOJ RADINOSTI

Čistim lice i tijelo sodom bikarbonom, ali moram naglasiti ne svakom, već medicinskom sodom bikarbonom bez aluminija. Piling cijelog tijela i kože lica uradim svakog trećeg dana, i koža je mekana, svilena i podatna. Također, razmutim jednu čajnu kašicu sode u vodu, pa popijem. Ponekad to bude tretman s maslinovim uljem. I da ne zaboravim, kokosovo ulje, kakvo otkriće. Možete ga koristiti za sve, za kosu, kožu i njegu stopala. Osim što hrani kožu, čini je mekšom i elastičnijom, sprečava stvaranje bora i staračkih pjega, potiče rast folikula, hrani i regenerira kosu. A, što je najvažnije, ima nevjerovatno hranjivu vrijednost.

Zdravlje

Šta svakodnevno činim za svoje zdravlje? Nema šta ne radim…(smijeh). Svakog jutra razmutim prstohvat cimeta u čašu tople vode zajedno s limunom i medom. Kokosovo ulje tri puta dnevno konzumiram. Pazim šta jedem, kako bih imala uravnoteženu i zdravu ishranu. Vježbam pet tibetanaca. Mogla bih do sutra nabrajati.

Imam nizak pritisak, pa to zna nekad biti nezgodno. Ali, to liječim s dvije litre vode, koje popijem svakog dana. I ponekad zaspim.

Od dodataka prehrani koristim ljutu papriku i so, so će mi doći glave.

PMS

Nekad imam nepodnošljive promjene raspoloženja i jako ružne misli, a nekad PMS i ne osjetim.

VJEŽBA

Od sporta najviše volim odbojku, trčanje, košarku.

“Pet tibetanaca” za sada su vježbe koje najduže prakticiram. Kada je riječ o drugim vježbama, brzo odustanem, jer sam nestrpljiva, a svakodnevne obaveze mi često znaju poremetiti određeni ritam koji sebi zacrtam, tako da mi je jutarnji ritual od pet vježbi po 21 ponavljanje do sada donio najbolje rezultate.
Ujutro imam i najviše energije.

DIJETE

Nisam nikad bila na dijeti. Bitno je samo zdravo i umjereno se hraniti, jesti onda i samo kad smo gladni, te, naravno, imati konstantnu fizičku aktivnost. Mislim da je u mom slučaju važnu ulogu odigrala i genetika, pa se nadam da neću nikada morati na dijetu.

MENTALNO ZDRAVLJE

Mogu biti tužna, razdražljiva i pomalo bezvoljna, kao i svako i to, nasreću, nije stanje koje me dugo drži. S depresivnim stanjima se nisam susretala i onda kada sam imala veoma teške trenutke u životu. Mislim da svako od nas dobije onoliko koliko može podnijeti i da poslije kiše uvijek dođe sunce.

Vodim računa da dovoljno dugo i kvalitetno spavam, što je u mom slučaju sedam sati. Moj dan je ispunjen stvarima koje volim da radim bez obzira da li se radi o poslu ili privatnom životu. Znatiželjna sam, volim učiti nove stvari, informiram se, ponekad i majstorišem po kući. Kada poželim odlutati, onda uzmem neku knjigu i otplovim daaaleko.

Kad sam ljuta, brojim u sebi sve dok se ne smirim. Znam iz iskustva da u ljutnji često kažemo nešto što ne mislimo. Zato je bolje o problemu razgovarati da se čovjek smiri. I što je još važnije, treba znati oprostiti i sebi i drugima, pa makar i u sebi. Nije lijepo nositi takvu emisiju sa sobom.

MUZIKOTERAPIJA

Naravno da muzika ima blagotvoran utjecaj na moje psihofizičko zdravlje. Zapravo, ima na svakoga, a na svakome od nas je da izabere šta će da sluša.
Sve pjesme od Sade me opuštaju, muzika Joe Satrianiija također. Na spisku je i soundtrack za film “The Last Tempetation of Christ”, muzičara Peter Gabriela – Passion.

Stari hitovi Jennifer Lopez me znaju super pokrenuti, te disco i dance muzika ’80-ih i ’90-ih.

DUHOVNA HRANA

Dušu hranim dobrim mislima, dobrim djelima, pozitivnom energijom, oproštajem, smijehom, ljubavlju.

Knjiga koja je promijenila moje svjetonazore je “Sidarta” Hermana Hessea, koju sam pročitala kada sam imala 16 godina, baš u vrijeme kada se mlada osoba upoznaje sa sobom i svijetom oko sebe na, takoreći, ličan način. Mogu slobodno reći da me ta knjiga usmjerila ka onome što je važno u životu, otvorila mi vidike. Dvije knjige Khaleda Hossenija “Hiljadu sjajnih sunaca” i “Lovac na zmajeve” su me doslovno slomile. Tužna sudbina svih likova u obje knjige probudila me i jasno mi stavila na znanje, da uvijek moram biti zahvalna za ono što imam, i da u svakom momentu budem svjesna onoga što imam.

Trenutno čitam “Ako ti jave da sam pao” Darija Džamonje.

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti