Richard Branson: Prvi turisti u svemir kreću za nekoliko sedmica

Piše: Redakcija

Britanski milijarder Richard Branson rekao je da će prvi turisti u svemir krenuti njegovom letjelicom “Space ship 2 VSS unity” za nekoliko nedjelja, a ne mjeseci kako je to prethodno najavljivano. On je svemirsku kampanju pod nazivom “Virgin Galactic” pokrenuo 2010. godine, a cilj je bio da se kroz nekoliko godina i probnih letova uvede redovna svemirska linija koja će putnike povesti visoko u svemir. 

-U svemiru bi trebalo da budemo za nekoliko nedjelja, ne mjeseci. Potom ću i ja poletjeti u svemir kroz nekoliko mjeseci, a ne godina -izjavio je Branson. 

Branson je do danas imao nekoliko pokušaja svemirskih letova ali i dosta problema sa svojim letjelicama. Prije četiri godine njegova letjelica se srušila prilikom probnog leta, a tada je jedan pilot nastradao. Nakon toga, imao je problema sa dobijanjem dozvole za nova testiranja i letove. 

Kako ne bi došlo do novih problema i neželjenih situacija, Branson je svoju novu letjelicu testirao nekoliko mjeseci. Nova letjelica neće biti lansirana pomoću rakete, već će biti u letu na oko 80 kilometara iznad površine zemlje, nakon čega će se uključiti raketni motori. Branson želi što prije ostvariti svoje ciljeve i pokrenuti svemirski turistički program jer postoji mogućnost da konkurentska firma u vlasništvu Jeffa Bezosa, vlasnika “Amazona” i trenutno najbogatijeg čovjeka na planeti, ostvari svoje ciljeve i prva odvede turiste u svemir. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti