Mladost&snovi: Nekad misice, danas majke

Piše: Redakcija

Marija Hudolin: Uz djecu mama se vraća u formu

Lentu druge pratilje na izboru za Miss opkoljenog Sarajeva 1993. godine ponijela je Marija Mišić. Od tada je prošla 21 godina. Marija je lijepa kao i nekad. Međutim, manekenskim poslom se prestala davno baviti.

– To je bio lijep period u mom životu kojeg se rado sjećam. Ostaviti manekensku karijeru je bio moj izbor nakon kojeg sam krenula nekim drugim životnim izazovima.

[nggallery id=462]

Trenutno je, kaže, mama puno radno vrijeme, iako se polako priprema za povratak na posao. Prvo dijete dobila je u 34. godini.

-Tada nisam mogla ni sanjati da ću do 37. godine imati troje djece. Moju malu ekipu čine Anna Sophie (3,5 god), Markus (2,5 god) i Pia Marie koja ima devet mjeseci. Volimo šetnju parkovima i vožnju biciklima. To vam je ugodno s korisnim, djeca su sretna, a mama se vraća u formu – kaže Marija.

Posao modela je, dodaje, da prodaje svoj izgled…

– Ona živi od toga i ako se želi vratiti na posao mora izgubiti višak kilograma koje je dobila u trudnoći. Ali meni se čini da se u posljednje vrijeme takmiče koja će se prije vratiti na pistu, a zaboravljaju da bi svojoj bebi prvenstveno trebale biti majke.

Zijada Povlakić: Čim čujem muziku smjesta ispravim kičmu koračam nogom ispred noge

Manekensku karijeru počela je 1997. godine. Radila je u brojnim domaćim agencijama i okitila se brojnim titulama na takmičenjima ljepote: Naj foto model 2000, Miss medija 2001., 2002. je bila prva pratilja Miss Balkana, zaštitno lice modnih kuća, snimala je spotove… Ipak, Zijada Povlakić se povukla s modne scene na vrhuncu karijere. I nije se pokajala. U 24. godini je postala mama ne jednom djetetu, već trojkama. Kćerke Merisa i Meryem te sin Naser su joj uljepšali 2008., ali i svaku narednu godinu.

-Svaki trenutak proveden s djecom je nezamjenjiva centralna aktivnost svake majke. S njih troje meni je i jutarnje spremanje za vrtić ritmička gimnastika (smijeh). Volim da sam uvijek u pokretu i to sam prenijela i na njih. Nama je neobično da sjedimo kući i lješkarimo. Kada je lijepo vrijeme, skoro svaki dan idemo na planinu da šetamo, puštamo zmajeve, igramo fudbal. Kada smo kući plešemo, treniramo boks, crtamo… Volim uvijek biti sa svojom djecom, tako da nikoga ne iznenađuje kada me na poslu ili fakultetu vide upravo s njima – kaže Zijada.

[nggallery id=463]

Radi u jednoj sportskoj organizaciji i privodi kraju master studij na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, gdje je, također, demonstrator na sedam predmeta. Iz manekenstva je otišla prije nego je postala mama.

– Međutim, ja sam i dalje model i manekenka. To je nešto što vam ostaje u krvi. I danas kada čujem muziku dok šetam gradom automatizmom ispravim kičmu i počnem koračati nogom ispred noge, a kada se slikam obavezno pravim poze (smijeh).

Promjene koje je na njenom tijelu izazvala trudnoća i porođaj prihvatila je posve normalno.

– Logično je da kada rodi žena više fiziološki nije ista, iako možda i izgleda fit. Što se tiče kritika, ničija me ne dotiče kao lično moja. Sama sam svoj najveći nepristrasni, vrlo često nerealni kritičar. Iako će možda neki reći da izgledam super, onog trenutka kad se pogledam u ogledalo i izanaliziram, a to radim skoro svakog jutra, ako ne vidim ono što želim tu nastaje veliki „problem”.

Irna Imamović: Još me zovu da radim revije

Datum 28. septembar 2003. godine je dugo bio najsretniji dan u životu Irne Smaka. Tada je izabrana za Miss BiH. Od 2011. to je 21. august, dan kada je rodila kćerku Asju.

– Rođenje djeteta je značilo mnogo za mene. Život mi se mnogo promijenio. Kada sam postala majka, sve drugo je palo u drugi plan, pa tako i manekenstvo. Moja matična agencija ABC models i drugi poslodavci nisu promijenili stav prema meni poslije poroda. Još me zovu da radim revije. Međutim, ja sam to stavila u drugi plan i radim samo kad imam dosta vremena, kada se zaželim piste i aparata.

Po prirodi posla manekenki je da često putuje i da nije kući, ja svoje dijete ne bih mogla ostavljati tako često i dugo, a to je najveći razlog što sam aktivno prestala da se bavim manekenstvom. Sve u svoje vrijeme treba uraditi, ja sam porodični tip i uživam u majčinstvu. Želim proživjeti svaki trenutak odrastanja sa svojom djevojčicom. Mada znam da ima mnogo mama koje su podjednako uspješni modeli i mame. Ipak, bit će vremena za posao u mojoj, pravnoj struci dok Asja malo poraste.

[nggallery id=464]

Asja je, dodaje, vrlo živahno i radoznalo dijete. Uživaju u šetnjama, izletima u prirodu, odlascima u igraonice, druženju s drugom djecom, Grimovim bajkama…

Iako je nekada zarađivala zahvaljujući savršenoj figuri, Irna nije osjećala pritisak zbog kilograma koje je dobila u trudnoći.

– Možda zbog toga što sam bila svjesna da imam dobar metabolizam i da će to sve brzo doći na svoje. Nisam pogriješila. U trudnoći sam se udebljala 20 kilograma i svi su nestali već dva mjeseca nakon porođaja.

Inela Nogić: Modeling je baziran na glupostima koje bespotrebno i nezdravo opterete

– Kada sam rodila svoja dva anđela, blizance Maka i Miju, ja sam već manje-više bila okončala svoju modnu karijeru. Sigurno godinu, godinu i po dana prije njihovog rođenja posao manekenke me više nije zanimao – kaže Inela Nogić, nekadašnja Miss opkoljenog Sarajeva, kojoj su legendarni Irci i Luciano Pavarotti posvetili pjesmu “Miss Sarajevo”. Imala je Inela sve što je potrebno za svjetski uspjeh. I bila je cijenjena u modnom svijetu. Njeni poslodavci nisu bili za to da prekine karijeru nakon što postane majka.

– Tad sam radila za IMG-Pariz, Why not-Milano, Corine’s Agancy-Amsterdam i druge i svi su željeli da ostanem u poslu. Odlučila sam da prestanem, jer jednostavno više nisam osjećala ispunjenom tim poslom. Nikad nisam bila luda za tim svijetom, radila sam taj posao isključivo jer su drugi mislili da bih ga trebala raditi s obzirom na moj izgled. Da sam ostala u manekenstvu, sigurno bi mi donekle bilo opterećenje da se nakon porođaja što prije vratim u istu liniju. Zato ja taj posao ne preferiram, jer se bazira na glupostima koje čovjeka bespotrebno i nezdravo opterete. Za ovaj posao je potrebna ogromna ljubav, vrlo jak karakter i dobro poznavanje sebe i svojih granica, jer u suprotnom rezultira fijaskom.

[nggallery id=465]

Ono u čemu nije željela doživjeti fijasko jeste majčinstvo. Inelini blizanci će 3. maja napuniti 12 godina.

– Svaka aktivnost s mojim anđelima mi je podjednako draga: od najjednostavnijeg gledanja TV-a (karikiram) do najzahtjevnijeg pomaganja oko škole i savjetovanja. Jednostavno, to su moje dvije duše bez kojih moj život ne bi imao smisla!

Samra Menzilović: Najljepši dani s princezom Ajkom i Isakom, ljutim Krajišnikom

– Kada sam prvi put postala majka, imala sam 22 godine. Neki bi rekli premlada, a ja kažem tada sam baš to željela i, naravno, sebi sam ostvarila želju. Bog me nagradio s dvoje prekrasne djece. Moja princeza Ajka ima sedam godina, a sin Isak, naš mali ljuti Krajišnik, godinu i po. Poziv manekenke nikad nisam shvatala kao svoj primarni poziv. To mi je oduvijek bio hobi, tako da rođenjem moje Ajke nisam gubila na poslovnom planu, osim što sam dobila najveći blagoslov koji jedna žena može doživjeti, a to je postati majka – kaže Samra Menzilović-Ćatić.

S obzirom na to da je zatrudnjela ubrzo nakon izbora za Miss 2005. godine, kada je osvojila titulu Miss Kantona Sarajevo i postala 2. pratilja Miss BiH, njeni poslodavci su bili iznenađeni. Iznenadila je i ona njih, i to pozitivno, jer je nakon porođaja odradila više reklamnih kampanja i revija nego prije. Ipak, uslov je bio da ne bude dugo odsutna zbog bebe.

– Ostaviti bebu s tetom, nanom i otići na nekoliko dana van granica zemlje te tvrditi da dijete ne trpi zbog vašeg posla, čista je glupost. Ali, da ne narušavam “emancipaciju” žena, ako nekog to čini sretnim, neka mu. Mene to ne bi zadovoljilo. Moja djeca su mi na prvom mjestu. Volim kada me ujutro iz krevetića pogledaju najljepše oke i kažu „ade” pa do igre s njima, pisanja zadaće… Volim tu potrebu koju osjećaju za mnom, jer brzo će odrasti…

[nggallery id=466]

Samra je danas posvećena svojoj modnoj liniji “Design by S&M”. Ponekad, na nagovor supruga, “uskoči” kao model za svoje kreacije. Zna da to radi i izgleda odlično.

– Bombarduju nas reklamama u kojima se pojavljuju savršene fotoshopirane žene, s nadrealnim mršavim tijelom, a vi ste se devet mjeseci gojili, bili inkubator drugom biću i radili sve da ga zdravog donesete na ovaj svijet, pa pogledate na tv-u reklamu s nekom ljepoticom u bikiniju i naravno da vam nije dobro. Hajmo iskreno, svaka trudnoća na ženi ostavi traga, malog ili velikog, meni je to lijepo, jer me podsjeća na život koji sam nosila u sebi. Ali, da je pritisak velik to stoji, pogotovo na žene koje su nekad bile missice, manekenke, glumice i sl.

Lejla Damadžić: Može se i raditi i biti super mama

Od 1998. godine, kada je bila prva pratilja Miss BiH, Tuzlanka Lejla Damadžić je važila za jednu od naših najboljih manekenki. Posljednju reviju nosila je prije dvije godine. Ovaj posao zamijenila je voditeljskim, s kojeg je i otišla na trudničko odsustvo.

Lejla je 8. oktobra 2013. postala mama djevojčice Dije.

– Ona je baš dobro dijete. Plače jedino ako joj se puno spava i ako je gladna. Već skupa gledamo crtiće, a otkako može jesti i čvrstu hranu, uživam u pripremanju obroka za nju. Miksam joj voće i povrće, testiramo nove ukuse i tako se lijepo zabavimo. Volimo i šetati, Dija voli kad je vani, ali je svježi zrak i vožnja u kolicima začas uspavaju – priča nam novopečena mama Lejla.

[nggallery id=467]

Već je odradila nekoliko honorarnih poslova, a brigu o Diji nakratko prepustila suprugu Bojanu i baki.

– Može se i raditi i biti super mama, ali samo uz dobru organizaciju. Postala sam mnogo organiziranija otkako imam dijete. Nastojim dobro iskoristiti svaki trenutak. I još nešto. Mislila sam da će me svi zaboraviti kada odem na porodiljsko, ali desilo se upravo suprotno. Dobila sam mnogo ponuda za honorarne poslove, a tu je i vremenska prognoza koju i dalje radim. Također, s kolegicom Nadjom Kapetanović-Bošnjak otvorila sam modnu agenciju City models, u kojoj radimo s djevojkama i djecom.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti