Chanel: Ona je žena iz sjenke koja godinama vlada modnom industrijom

Piše: Redakcija

Tokom finalne revije modne kuće “Chanel” za kolekciju proljeće/ljeto 2019, modni dizajner Karl Lagerfeld pojavio se na pisti sa nepoznatom ženom pozdravivši prisutne na reviji. Ovo je njihovo drugo zaqjedničko pojavljivanje na sceni, nakon što su se prethodno zajedno pojavili na improvizovanom “Chanel” aerodromu u maju ove godine. Da ne bi bilo više sumnje, “Chanel” je otkrio da se radi o njihovoj direktorici studija, francuskinji Virginiei Viard koja već 30 godina čini glavnu kariku ove modne kompanije. 

Viard se “Chanelu” pridružila 1987. godine kao pripravnik u odjeljenju za vez, a nakon četiri godine postavljena je za direktora. Zadužena je za implementaciju svih Lagerfeldovih ideja, kontrolu kupovine i kvaliteta materijala, kao i rad sa kreativnim timom. “Desna ruka”, kako je nazivaju mnogi upućeni u “Chanelovu” kompaniju, idejni je tvorac brojnih kreacija koje su izašle iz ove kompanije prethodnih godina. Sam Lagerfeld u više navrata pohvalio je Virginiein rad, rekavši kako njene ideje udišu život u njegove kreacije, prilagođava ih savremenoj ženi, tako da prati modne trendove i potrebe savremene žene. 

Iako je u modi već duže od 30 godina, Viard je naizgled sasvim obična žena. Voli džins i opuštene odjevne varijante, često nosi mladalaču garderobu, obožava jakne, a njena kosa gotovo uvijek je puštena. Odrasla je u porodici koja se bavila prodajom tkanina, dok su njena baka i majka voljele da šiju. U svojoj dvadesetoj godini života, sa prijateljicom je osnovala brend “Nirvana” koristeći uglavnom tkanine svoga djeda. Osamdesetih godina Viard je sarađivala sa kostimografom na filmu “Camille Claudel” gdje je sarađivala sa glumcima Isabelle Adjani i Gerardom Depardiueom i ubrzo uplovila u svijet “Chanela” čiji su dizajneri radili na ovom filmu. Ubrzo su svi primijetili njene sposobnosti i vještine i od tada je postala sastavni dio ove modne kompanije. 

Pročitajte još