Kako suzbiti širenje infekcija prirodnim sredstvima

Piše: Redakcija

U svjetlu nedavnih događaja, a također kao odgovor na brojna pitanja naših čitaoca, šaljemo popis najefikasnijih prirodnih antibiotika za borbu protiv infekcija koje nam prijete nakon poplava. Za razliku od klasičnih lijekova, prirodni antibiotici nisu štetni za zdravlje, ne uništavaju crijevnu floru i ne uzrokuju stvaranje rezistentnih bakterija. Zbog toga, kada je to moguće, najprije posegnite za prirodnim lijekovima, a konvencionalne antibiotike koristite samo u slučaju krajnje nužde. Predstavljamo vam nekoliko najkorisnijih darova prirode s antibiotskim svojstvima.

1. Bijeli luk

Razni narodi svijeta hiljadama godina primjenjuju bijeli luk u medicinske svrhe. Obdaren antibakterijskim, antivirusnim i protugljivičnim svojstvima, bijeli luk je svima dostupan način prevencije i liječenja zaraze. Aktivan sastojak bijelog luka, alicin, najzaslužniji je za uništavanje štetnih bakterija. Bijeli luk je bogat i prirodnim antioksidansima koji uništavaju slobodne radikale. Ne morate jesti puno bijeli luk da biste iskoristili njegove blagodati. Dok ste zdravi, uzimajte svakodnevno male doze radi prevencije, a ako se razbolite povećajte doze. Dodajte ga sirovog kao začin jelima, ubacite ga u čaj ili stavite režanj ispod jezika. Ako vam godi ljuta hrana, slobodno ga jedite i samog. Ako ne, uzimajte ga u kapsulama prema uputama. Bijeli luk možete i kuhati, ali taj postupak umanjuje njegova ljekovita svojstva.

2. Manuka med

Ako bismo pravili ljestvicu najukusnijih i najefikasnijih prirodnih antibiotika, manuka med bi vjerojatno zauzeo vrh. Istraživanja govore da većina vrsta meda ima antibakterijska svojstva, ali manuka med je posebno moćan zahvaljujući prirodnom sastojku zvanom metilglioksal. Djeluje na širok spektar bakterija, čak i na one koje su otporne na antibiotike. Njegova lokalna primjena djeluje na veliki broj patogena, uključujući zlatni stafilokok i bakterije koje uništavaju tkiva. U bolnicama se manuka med često koristi za njegu rana. Nanosi se na gazu, a potom se gazom omata rana. Zavoj se mijenja triput dnevno. Primjenjuje se i oralno, za liječenje širokog spektra bakterijskih infekcija i jačanje imuniteta.

3. Propolis

Blagotvornost propolisa poznata je iz vremena Hipokrata, koji ga je koristio za liječenje rana i čireva. Culpepperov priručnik o biljnim lijekovima spominje masti od propolisa protiv upala i groznice. U Drugom svjetskom ratu liječnici Crvene armije koristili su ga za zacjeljivanje rana zadobivenih u borbi. Propolis sadrži najmanje 19 aktivnih tvari, među kojima neke pripadaju porodici flavonoida, naprimjer betulen i izovanilin. Pored toga, posjeduje sve poznate vitamine i 13 od 14 minerala potrebnih organizmu. Pčelinji propolis možete koristiti u obliku kapsula i uzimati jednu kapsulu ujutro i jednu uvečer. Dostupan je i sirov, kao tinktura ili u spreju. Njegova antibiotska, antivirusna i protuupalna svojstva pomažu kod infekcija dišnih organa. Povrh svega, propolis osnažuje imuni sustav, koji postaje sposobniji sam se obračunati s mikrobima.

4. Ehinacea

Stoljećima se primjenjuje pri liječenju širokog spektra infekcija. Kroz istoriju se koristila za liječenje otvorenih rana, trovanja krvi i difterije. Danas se najčešće uzima kod infekcija dišnih puteva. Postoje pokazatelji da je djelotvorna protiv izuzetno moćne bakterije zlatni stafilokok, koja uzrokuje smrtonosni MRSA. Osim neposrednog djelovanja na bakterije, ehinacea pomaže jačanju obrambenih snaga organizma te ga čini djelotvornijim u borbi protiv bakterija i virusa. Stoga je posebno poželjna kao preventiva. Tinktura od ehinacee sredstvo je za pročišćavanje krvi. Uzimajte tinkturu od ehinacee prema uputama sedam do deset dana, tri do pet puta dnevno. Zatim napravite jednotjednu stanku. Ako je potrebno, ponovite kuru. Sličnog je djelovanja tinktura od kanadske žutike, koju neki travari vole preporučivati zajedno s tinkturom od ehinacee. Kanadska žutika smiruje dišni, probavni i urinarni trakt, istovremeno ih čisteći od bakterija. Već nekoliko kapi žutikine tinkture mogu zaustaviti grlobolju u samom početku.

5. Ulje divljeg origana

Najvrednija ljekovita tvar u ulju origana je karvakrol – sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva. Djelotvoran je protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog crijeva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija. Osim što uništava patogene bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno djelovanje te učinkovito štiti od gripe, prehlade, vodenih kozica, zaušnjaka i ospica. Djeluje i na bakterije otporne na antibiotike. Ima moć neutraliziranja otrovnih ugriza, poput pčelinjih, zmijskih i paukovih. To ga čini neprocjenjivom prvom pomoći u takvim situacijama. Ujedno je korisno za sprečavanje infekcija, smanjivanje upala i bolova od ubodnih rana i ugriza životinja.

Antiparazitni program dr.Clark
I na kraju, ne možemo ne spomenuti antiparazitni program dr.Clark – moćno prirodno sredstvo koje se sastoji od pelina, klinčića i crnog oraha. Antiparazitni program je savršeno sredstvo za čišćenje organizma od svih patogenih mikroorganizama, uključujući gljivice, bakterije i parazite. Uzmite ga kada god posumnjate na prisutnost opasnih patogena u vašoj blizini.

 

Izvor: Alternativa za Vas

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti