Oproštajno pismo Charlesa Baudelairea prodato za 234 hiljade eura

Piše: Redakcija

Oproštajno pismo slavnog francuskog pjesnika Charlesa Baudelairea iz 1845. godine prodato je na aukciji za 234 hiljade eura nepoznatom kupcu. Aukcijaska kuća „Osenat“ saopštila je da je Baudelaireovo oproštajno pismo upućeno njegovoj ljubavnici Jeanne Duval prodato po tri puta većoj cijeni od početne. U pismu napisanom 30. juna 1945. godine Charles je uputio posljednju poruku svojoj ljubavnici u kojem je obavještava o svojoj namjeri da se ubije.

-Kad vam gospođica Jeanne Laver bude predala ovo pismo ja ću biti mrtav, umirem u jednom strašnom nespokoju… Ubijam se jer ne mogu više da živim, zamor od uspavljivanja i buđenja mi je nepodnošljiv- napisao je pjesnik u pismu.

Iako je nakon toga sebi nanio nekoliko uboda nožem u predjelu grudi, Baudelaire je preživo budući da rane koje je sebi nanio nisu bile opasne po život. Pjesnik, koji je tada imao 24 godine smatrao je da je neshvaćen u porodici i društvu, dok je svoj književni talenat smatrao velikim promašajem.

Kritičari koji su se bavili njegovim životom i radom smatrali su da se Charles odlučio na ovaj potez nakon što je upao u finansijske probleme jer je prethodno potrošio cjelokupno nasljedstvo koje je imao. Nakon pokušaja samoubistva, pjesnik se oporavio i odlučio se vratiti poeziji. U narednom periodu napisao je čuvenu zbirku pjesama „Cvijeće zla“ koja je uticala na generacije francuskih pjesnika nakon njegove smrti. Umro je od komplikacija izazvanih sifilisom 1867. godine.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti