Osnovano Udruženje poštovalaca lika i djela Safeta Isovića: Njegujmo sevdalinku

Piše: Redakcija

Članice Ansambla sevdalinki ŽKUD „Željezničar“

Krajem oktobra 2018. godine formirano je Udruženje poštovalaca lika i djela Safeta Isovića, doajena sevdalinke i jednog od najznačajnijih imena u svijetu estradnih umjetnika, ne samo Bosne i Hercegovine nego i Regiona.

Predsjednica i idejni tvorac Udruženja je poznata interpretatorica sevdalinke i Safetova učenica Bahrija Hadžialić.

– Želeći da sačuvamo uspomenu na lik i djelo velikana Safeta Isovića, uz zahvalnost i podršku njegovog sina Benjamina Isovića, uspjeli smo osnovati Udruženje i promovirati ga koncertom, koji se desio 27. oktobra, u svečanoj sali Doma Oružanih snaga BiH u Sarajevu. Ovom prilikom želim se zahvaliti svima koji su omogućilli da se desi takav glamurozan koncert, kolegama iz Tuzle, Mostara i Sarajeva, kulturno-umjetničkim društvima „Proleter“ i „Željezničar“, Hayat televiziji, magazinu „Azra“, koji su nam, uz brojne sponzore, dali veliku podršku – kaže Bahrija, ne krijući veliku radost i ponos što je uspjela ostvariti svoju dugogodišnju želju.

Koncert su uveličali svojim interpretacijama sevdalinki i Vesna Hadžić, Ljubica Berak, Mirsad Jarović, Ivan Grubešić, Semir Hasić, Aldijana Dizdarević, Abid Sakalaš, Izeta Milišić, Hajrudin Zvizdić, Elmedin Balalić, Mirhad Okanović, Arif Alajbegović, Andrija Števanić te Ansambl sevdalinki ŽKUD „Željezničar“.

Jedna od manje poznatih pjesama “A nije da nije svega bilo”, koja je autorsko djelo Safeta Isovića, a te večeri ju je interpretirala Bahrija Hadžialić, nosi jasnu antiratnu poruku. Rat, Safetovo ranjavanje, liječenje, te njegov prerani odlazak uzrok su što je ta pjesma ostala nedovršena, ali su to uradili poštovaoci njegovog lika i djela. Tekst je dovršio Vehid Gunić, muziku Dilvad Felić, a interpretirala je Bahrija.

Produkcija „Hayat“ je izdala singl CD “Safetu za sjećanje”, čiji dizajn je uradila Jadranka Stojaković, a promoviran je 2011. godine, u Art kući sevdaha u Sarajevu, kojom prilikom je i Bahrija dobila svoj kutak.

– Osnivanje Udruženja dogodilo se na moju veliku radost, jer je to dug mom učitelju i uzoru, a jedan od ciljeva Udruženja je da mlade buduće članove učimo da njeguju sevdalinku na način kako su to radili naši doajeni poput Safeta, Zaima, Zehre, Himze, kao i ove moje generacije, jer je to jedini ispravan način interpretacije sevdalinke – kaže Bahrija.



 Ansambl sevdalinki ŽKUD „Željezničar“

ŽKUD „Željezničar“ uvijek je uz pravi sevdah i istinske poštovaoce sevdalinke, što potvrđuje uspjeh Ansambla sevdalinki, čije članice svojim zajedničkim i solo interpretacijama naše autohtone pjesme čuvaju u njeguju kulturnu baštinu BiH. Osim učešća na koncertu Udruženja poštovalaca i djela Safeta Isovića, nedavno su na 16. Smotri tradicionalne muzike u Domu mladih u Sarajevu predstavile Društvo u najboljem svjetlu i ostvarile zapažen uspjeh.



Bahrija Hadžialić s članicama Ansambla sevdalinki ŽKUD „Željezničar“

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti