Naučnici otkrili koliko je organizmu potrebno da se oporavi od pušenja

Piše: Redakcija

Istraživanja koja su prethodnih godina obavljena u SAD pokazala su da se rizik od moždanog udara kod bivših pušača smanjuje u roku od pet godina. Ipak, prema tvrdnjama stručnjaka, nova istraživanja pokazuju da je potrebno tri puta više vremena kako bi se organizam u potpunosti oslobodio rizika. Nakon što je obavljena analiza podataka na bazi 9.000 ispitanika u rasponu od 50 godina, naučnici na Univerzitetu “Vanderbilt” u Tennesseeju došli su do rezultata koji govore da je bivšim pušačima potrebno više od 10 godina kako bi se iz njhovog organizma uklonili ostaci nikotina i ostalih štetnih hemikalija koje se nalaze u cigaretama.

-Srce i krvni sudovi najbrže mogu da se oporave od oštećenja izazvanih pušenjem- izjavila je Meredith Duncan, vođa istraživanja na univerzitetu u Tennesseeju.

Duncan je istakla kako su bolesti srca najčešći uzrok smrti širom planete, ali da pored cigareta najčešći uzrok srčanih udara čine bolesti srca izazvane gojaznošću, stresom, nedostatkom vežbanja i neredovne i nekvalitetne ishrane.

-Nakon objava informacija o uticaju pušenja na zdravlje, stalno se povećava broj bivših pušača, ali ne i znanje o zdravstvenim rizicima koji prate prestanak pušenja- rekla jeDuncan.

Iako broj novih pušača na globalnom nivou varira, posljednjih godina sve više pušača prelazi na korištenje elektronskih cigareta čija štetnost i posljedice na zdravlje ljudi još uvijek nisu ispitane.

Pročitajte još