Međunarodni dan djeteta: Povećanje svijesti i edukacije o nasilju prema najmlađima

Piše: Redakcija

Danas se obilježava Međunarodni dan djeteta, a cilj je podsjetiti i osvjestiti javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznik oblika diskriminacije.

Na Glavnoj skupštini Ujedninjenih nacija održanoj 20. novmbra 1989. godine usvojena je Konvencija o pravima djeteta koja sadrži univerzalne standarde koje države potpisnice moraju garantirati svakom djetetu. U Konvenciji se, prije svega, govori o obavezama odraslih u odnosu prema djetetu kao i o obavezama brojnih društvenih faktora u vezi zaštite djetata.

Djeca imaju i svoje obaveze i odgovornost u skladu sa svojim uzrastom i svojom sposobnošću da obaveze i odgovornost preuzmu, a od odraslih zavisi da li djeca znaju svoje obaveze i da li će preuzeti odgovornost za svoje postupanje i svoje odluke, a prava djece su obaveza i odgovornost odraslih.

Image result for medjunarodni dan djeteta

Radi skretanja pažnje na ovaj teški problem, partneri Svjetskoga dana organiziraju aktivnosti za povećanje svijesti i edukacije o zlostavljanju djece i nasilja prema djeci, podsticanje poštovanja prava djeteta, te stvaranje prevencije zlostavljanja djece glavnim prioritetom.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti