Nesvakidašnji projekt u Berlinu: Tri religije pod jednim krovom

Piše: Redakcija

S rekonstrukcijom stare palače u centru grada koja traje beskrajno dugo i aerodromom čije se otvorenje stalno odgađa, stanovnici Berlina postali su nepovjerljivi spram postavljanja građevinskih kranova bilo gdje u gradu. Ali, jedan ambiciozni projekt ima potencijal da promijeni njihova mišljenja. Grupa kršćana, muslimana i Jevreja pokušava prikupiti sredstva za gradnju mjesta na kojem će se svi moći moliti. Berlinska “House of One” na Petrijevom trgu bit će prva zgrada na svijetu u kojoj će pod jednim krovom biti crkva, džamija i sinagoga.

Petrijev trg u centru Berlina neka je vrsta ničije zemlje, između prošlosti i budućnosti. To bi se moglo promijeniti, jer su u tu svrhu jevrejska općina u Berlinu, večernja škola iz Potsdama Abraham Gajger, Forum interkulturalni dijalog i evangelistička crkvena opština Sveti Petri – Sveta Marija osnovali udruženje naziva „Centar za molitvu i učenje Trg Petri u Berlinu”. Bilo je to prije nepunih godinu. U međuvremenu je ovo udruženje usvojilo povelju i raspisalo konkurs za arhitektonski projekt. Prvu nagradu za projekt žiri je dodijelio berlinskom birou Kuehn Malvezzi in 2012.

Nacrt njihovog plana orijentira se prema građevini bivše crkve Sveti Petri. Fasadom od svijetlih cigala i tornjem visokim 44 metara, ova zgrada djeluje kao zamak. U unutrašnjosti dominiraju jednostavni geometrijski oblici. Dvospratna sala u obliku kupole služi za zajedničku prostoriju za predavanja.

Ovaj centar bit će izgrađen na temeljima nekadašnje crkve Sveti Petri. Planirane su tri različite prostorije za bogosluženja Jevreja, muslimana i kršćana. Trebalo bi da budu povezane dvoranom u kojoj bi se održavale zajedničke proslave, a možda i zajednička bogosluženja. Gradnja treba početi početkom 2016. godine.

Kršćani su ovdje još prije 700 godina služili svete mise. Ovdje se nalazila jedna gotička, jedna neobarokna, a onda jedna neogotička crkva, koja je teško oštećena u Drugom svjetskom ratu, da bi u vrijeme DDR-a bila srušena. House of One će tačno stajati na temeljima posljednje crkve.

– Mi nismo željeli jednostavno sagraditi crkvu, jer grad se promijenio. Ljudi svih konfesija žive ovdje i mi smo željeli mjesto na koje će oni skupa ići – kaže svećenik Gregor Hohberg za DW.

Zbog toga predstavnici tri monoteističke religije koncipiraju i grade novu kuću.

– Mi nismo u potrazi za novom religijom i ne želimo miješati naše identitete – kaže imam Kadir Sanci.

Liberalni rabin Tovia Ben Chorin želi mjesto na kojem će se učiti o religiji, bez misionarenja, ali na kojem će se i kritički diskutirati o religiji. On kaže:

– Govor je sporiji od oružja.

Inicijatori novog centra se nadaju da će to biti mjesto gdje se velike religije sastaju na temelju zajedničkih korijena i na kojem će mlade generacije naučiti mnogo toga o toleranciji. Nade mnogih vjernika počivaju na Trgu Petri.

Kupite ciglu za deset eura

Procjenjuje se da će izgradnja ove kuće koštati 43 miliona eura, a pritom se očekuje pomoć iz cijelog svijeta. Putem internet stranice “The House of One”, koja postoji na sedam jezika, moguće je kupiti jednu ciglu za deset eura.

Pročitajte još