Zašto trebamo jesti lubenicu?

Piše: Redakcija

U svijetu, juli je mjesec lubenice. Otkrivamo vam nepoznate detalje o zdravim lubenicama.

SADRŽI VIŠE LIKOPENA OD SIROVOG PARADAJZA

U samo jednoj šoljici, lubenica ima 1.5 puta više likopena nego u ogromnom svježem paradajzu. Likopen je jak antioksidant i zaustavlja slobodne radikale da uništavaju ćelije koje štete našem imunološkom sistemu.
Likopen, koji se najčešće nalazi u crvenom voću i povrću, pomaže u borbi protiv srčanih bolesti i nekoliko vrsta raka.

SOK OD LUBENICE UBLAŽAVA BOL U MIŠIĆIMA

Jedna španska studija otkrila je da pijenje soka od lubenice može da pomogne svima koji imaju upalu mišića od vježbanja. Sportisti koji su jeli oko pola kilograma lubenice, sat vremena prije vježbanja imali su manje problema s bolovima u mišićima i niži puls tokom dana.
Lubenica sadrži citrulin koji pojačava rad arterija i snižava krvni pritisak. Istraživači iz Teksasa na lubenicu gledaju kao na prirodnu vijagru.

LUBENICA JE VOĆE I POVRĆE

Kao i svako voće, lubenica je plod zasađene biljke i ima slatkast ukus. Međutim, ona također vodi porijeklo od tikve i porodice biljaka zvane Cucurbitaceae.

PREPUNA JE VODE

U pitanju je voće koje ozbiljno hidrira. Ona je 91.5 posto zapravo voda. Ovo je važno s obzirom na to da znate koliko je dehidratacija loša za zdravlje. Osobe s blagom dehidracijom imaju bolne glavobolje, lošu koncetraciju i promjene raspoloženja. Evo čime još možete da spriječite dehidraciju.

LUBENICA MOŽE BITI I ŽUTA IZNUTRA

Iako je teško povjerovati da kada otvorite lubenicu može da vas dočeka žuta boja, postoji i “krimson svit”, lubenica sa suncem iznutra. Ona je slađa i ima ukus meda. Iako su spolja skoro iste, razlikuje ih unutrašnjost.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti