Da li je muzika najbolja antistres terapija?

Piše: Redakcija

Muzika predstavlja jedan od najboljih načina da se opustite što u mnogome utiče na vaše pozitivno raspoloženje. Dok slušate laganu, veseliju muziku dolazi do smanjenja stresa izazvanog lučenjem hormona kortizola. Takva muzika brzo će vas razveseliti i dat će vam energiju. Slično je i kada slušamo tužne pjesme, koje u nama izazivaju stanje letargije. Dok slušamo muziku u našem organizmu luči se hormon dopamin koji utiče na osjećaj zadovoljstva.

Naučnici su utvrdili da slušanje muzike pomaže u obavljanju dosadnih poslova, odnosno poslova koji se ponavljaju. Da i najmlađi uživaju u muzici, pokazala su istraživanja koja govore kako bebe, koje još uvijek nisu ni svjesne onoga što čuju, pozitivno reaguju na laganu muziku.

Isti naučnici tvrde da djeca koja slušaju muziku kasnije budu uspješnija u jezicima, čitanju i matematici. Ovaj efekat se povećava ukoliko vježbaju i sviraju neki instrument, što kasnije dovodi do boljeg razvoja motoričkih sposobnosti. Slušanje muzike kod kuće, na zvučnicima ili slušalicama, podstiče nas i podiže nam raspoloženje. Ukoliko ste na koncertu ili muziku slušate uživo na ulici, u vašem organizmu dolazi do lučenja hormona oksitocina koji pomaže bolju komunikaciju sa drugim ljudima.

Pročitajte još