Amra Silajdžić: Vratimo se prirodi dok još imamo čemu

Piše: Redakcija

“Be Balance Be You” naziv je novog projekta na kojem radi Amra Silajdžić. Cijela ta lijepa priča potekla je od nje i njene prijateljice Keidy. Prethodilo je tome dugo žensko druženje tokom kojeg su pretresle sve teme.

– A onda je na red došla priča o tome kako utjecati na današnju društvenu situaciju, kako eventualno promijeniti loše ljudske odnose, kako ljude podstaknuti da počnu razmišljati o povezivanju, prvenstveno samih sa sobom, onda s okolinom i drugim ljudima. Sve je, ustvari, počelo tako što smo razmjenjivale lična mišljenja, razgovarale o sopstvenim svakodnevnim problemima, koji su često prisutni a da nema posebnog povoda – objašnjava nam Amra.

Ideja je da projekt poveže ljude, koji bi dijelili mišljenja, ali i tražili pomoć. Od razgovora sve kreće.

– Svako na svoj način može doprinijeti da se situacija promijeni nabolje. A promjena počinje unutar nas samih. To može biti veoma lako, ali često i najkompliciraniji proces na svijetu. Najteže je kad čovjek odbija i pomisliti da bilo kakav problem može biti u njemu – objašnjava Amra.

Moćne fotografije

Koristeći znanje i kreativnost koje posjeduju, kroz umjetnost i sport, odlučile su početi snimanje serijala moćnih fotografija koje će privući pažnju, potaknuti na razmišljanje, i to, nadaju se, na razmišljanje o promjenama. Motivi koji se prožimaju su zdrav lifestyle, jedinstvo s prirodom, briga o okolici, balans sa sobom i okolinom, ljubav prema sebi i ostatku čovječanstva.
– Keidy i ja smo same počele razrađivati ideju, a danas smo grupa prijatelja, u kojoj svako na svoj način doprinosi realizaciji projekta. Dakle, cilj nam je da kroz moćne i ekspresne slike dočaramo momenat i privučemo ljude da požele uživati u istom. Koristimo sve raspoložive medije da promoviramo slike. Neki od tih medija doprinijeli su narušavanju unutarnjeg balansa, udaljili ljude od suštinskog – objašnjava Amra.

U toku je dotjerivanje websitea www.bebalancebeyou.com, pokretanje bloga, postavljanje motivacionih kratkih videa… Fotografije zaista pokazuju prelijepu prirodu. Gdje su snimane?

– Do sada smo radili na lokacijama predivne Arizone: Grand Canyon, Antelope Canyon i Horsehoe Bend, kalifornijskim Kelso Dunes, i na plaži El Matador, u Malibuu. Sve lokacije su izuzetno jake i posebne, i baš zbog toga smo ih izabrali.

Fotografije su podijeljene po temama. Ove što gledamo dio su priče koja nosi naziv «Sublime Power». To je drugi u nizu na kojem smo radili, a tema su vode i njihova važnost.

– Bitno je naglasiti da kroz ove fotografije ne želimo pričati o vodi, nego potaknuti ljude da osjete okolinu, osjete i vide ljepotu i snagu okeana, da podsjete koliko su nam naše vode bitne, koliko je bitno da ih održavamo čistim, i koliko je, ustvari, bitno živjeti u momentu. Kroz slike pokušavamo doživjeti taj isti osjećaj svakog bitnog momenta. Obrađivali smo i temu “Earth”, na prethodno spomenutim lokacijama.

Ovo je naravno prilika za lijepo druženje. Počnu s idejom, okupe tim, sjednu u auto i krenu puni pozitivne energije. A onda kada su na mjestu događaja, opuste se i dopuste energiji lokacije da ih ponese.

– Za sada smo na samom početku, ne znamo dokle ćemo moći ići te koliko od planiranog i ostvariti, bitno je da smo u ovaj projekt svi složno i punim srcem krenuli, s najiskrenijom namjerom, i da nam je pri tome izuzetno lijepo – kaže Amra.

Lagani početak

A kako čovjek ostvaruje balans, pitali smo Amru za mišljenje.

– Čovjek ostvaruje balans upravo kada je u savršenom skladu sa samim sobom, kada zna šta ga čini sretnim i kako da dođe do toga. Kada zna koliko mu je nečega dovoljno, kada je svjestan realnosti i ljepote koju svakog dana u sebi nosi.

Njena radna sezona počela je mirno, što joj i odgovara, s obzirom na to da je imala puno privatnih obaveza. Uradila je ugovoreno drugo snimanje za ROSS, obavila nekoliko print poslova i još jedan muzički video za kanadski dvojac “Chromeo”, kao nastavak prethodnog (“Jelaous”). U međuvremenu ne dâ da je išta obeshrabri.

– Sretna sam. Mnogo se smijem. Maksimalno uživam u životu, s osmijehom dočekam svako novo jutro, radujem se noći… Trudim se probleme i bilo kakve prepreke prevazići tako što ću u svakoj situaciji naći barem trunku pozitivne energije, naći razlog i rješenje. Treniram u prirodi, vodim računa o ishrani, radim na svojoj mentalnoj stabilnosti. Bavim se poslom koji volim, radim sve ono što me čini sretnom, jednostavno je – poručuje nam Amra.

Sofia među naprednom djecom

– Sofia pohađa 6. razred, u novoj je školi i jako je dobra. Nastava je počela prije mjesec i već se navikla u novoj sredini. Sretne smo što je primljena u školu koju smo obje priželjkivale.  Riječ je o školi magnet sistema (za naprednu djecu) i smjeru ‘Film & Media’. Svakog dana ima treninge plivanja, tri puta sedmično časove pjevanja, a želja joj je i ići na časove španskog jezika. Jedini je problem što još jednu obavezu ne mogu da uvrstim u naš kalendar, jer fizički jedva i ovoliko stižem. Pa ćemo vidjeti – kaže požrtvovana mama.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti