Sarah Čerkez: Postala sam imuna na sve

Piše: Redakcija

Za jednog od najuspješnijih bh. modela na svjetskim pistama, Sarah Čerkez nema pauze. Stalno je angažirana i apsolutno svjesna da je uz ljepotu profesionalizam jedini način da vas klijenti biraju od Milana do Pariza, uz totalnu posvećenost poslu. Pauzu od brojnih obaveza napravila je tokom augusta…

– August je prošao veoma mirno. U Milanu je ferragosto, pa se cijeli mjesec ne radi. Iskoristila sam vrijeme da dođem u Sarajevo i što više vremena provedem s porodicom, prijateljima i u našoj galeriji „Sehara”. Već prvog septembra imala sam snimanje u Milanu za kuću „La Perla”. Slijedio je direct booking za reklamu u Istanbulu. Kad sam to završila, otputovala sam u Barcelonu, gdje sam snimala reklamnu kampanju za „El Corte Ingles”, njihovu najveću robnu kuću. Barcelona se pokazala kao odlično tržište za komercijalne modele. Sve više putujem tamo i snimam kataloge i reklame za različite brendove.

Naglašava kako za „La Perlu” i druge brendove radi fittinge (model za određeni konfekcijski broj op.a.), što je odlično dobro plaćen posao za koji je angažirana tokom cijele godine. Kako bi poslova bilo više, potrebna je maksimalna disciplina.

– Sve je isto samo što sam ja postala potpuno ravnodušna i fleksibilna. Ustati u pet ujutro nije nikakav problem, raditi sedamnaest sati također ne predstavlja problem, te raditi danima bez pauze i ne jesti po cijeli dan, kao ni promijeniti četiri grada (Milano- Istanbul- Alicane- Barcelona- Milano) tokom sedam dana. Ne predstavlja mi problem ni trčati nakon posla na casting, pa čekati u redu dva ili tri sata, prati kosu dva puta dnevno i ne sušiti je, snimati editorijal kaputa na plus 30 ili kupaće kostima na plus 10, lagati i glumiti na jednom poslu da sam bolesna, kako bih sutra mogla raditi drugi, bolje plaćen. Sve je to moja svakodnevica. Imuna sam na sve!

Kako bi imala dovoljno energije, važno je da slobodne dane iskoristi na pravi način. Najbolje se odmori u Sarajevu, a bila je i na moru s porodicom.

– Uživala sam u ljepotama prirode koje nudi naša divna Bosna, raftingu na Neretvi, ručku na Buni, posjeti Skakavcu. Moji me često posjećuju, u ovisnosti gdje se nalazim. Milano im je već dosadan, a mama je tokom junu bila 10 dana kod mene u Parizu. Nakon što je počela modna jesen u Milanu, otišla sam za Alicante, gdje živi moja tetka. Tamo su bile moje rodice koje, inače, žive u Parizu i Londonu. Bilo je i to krasno porodično druženje, koje je, nažalost, trajalo dva dana.

Sad radi punom parom, jer je u Milanu Fashion week. Ponovo je radila reviju za „La Perlu”, jer su ostale koje inače radi otkazane zbog sve prisutnije krize u modnom svijetu…

– Uslijedile su prezentacije za kuću “Marc Jacobs”. Očekuje me ponovni odlazak u Pariz, nakon čega već prvog oktobra počinje Dolce& Gabbana showroom. Nakon toga imam ponudu za odlazak u Barcelonu na dvije ili tri sedmice.Naglašava kako je uz manekensku karijeru, posebno ponosna na rad porodične Galerije „Sehara” u Sarajevu.

– Galerija je ljetos radila iznad svih očekivanja, a i generalno nam odlično ide. Valjda je to tako kada neki posao počneš iz čiste ljubavi, bez ikakvih finansijskih očekivanja. Tad ti se ljubav i uloženi trud vrate. Počeli smo sarađivati s istanbulskim arhitektima, koji su zavoljeli rad mog tate i veoma ga cijene. Opremili smo luksuznu vilu na Bosforu, zatim manji stan na Bebeku, butique hotel na Nisantasu, a imamo još nekoliko projekata o kojima mogu pričati tek kad se realiziraju. Uz izložbu u galeriji „Roman Petrović”, koju smo sami organizirali, za mene je posebno važno da je moj tata sretan – kaže na kraju Sarah Čerkez.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti