Lejla Šebić: Moj uspjeh je motivacija svim ženama

Piše: Redakcija

Prije nekoliko dana na Fitness Balkan Natural Chanpionshipsu u Mostaru, organiziranim pod okriljem „Musclemanije”, najveće svjetske natural bodybuilding i fitness federacije, prvo mjesto u ženskoj konkurenciji osvojila je Lejla Šebić. Ljubiteljima sporta i fitnessa Lejla je poznato ime, kao i studentima Fakulteta za sport Sarajevo, gdje radi kao profesorica.

Dugogodišnja sportska karijera i samostalan rad dali su rezultat i Lejla je zbrisala konkurenciju, iako na dan izlaska ovog broja slavi svoj 39-ti rođendan. Njena svakodnevica ispunjena je stalnim treninzima, a prije takmičenja ih je intenzivirala.

– Intenzivno sam se pripremala cijeli mjesec. Pripreme su bile izuzetno teške i zahtjevne. Veliku zahvalnost dugujem bračnom paru Mirsadu i Saneli Terzo, koji su najtrofejniji bh. takmičari u bodybuildingu. Njihovi savjeti su mi bili od neprocjenjive važnosti. Svakog dana, uz reduciranu i strogo kontroliranu ishranu počinjala sam trening u osam ujutro u fitness sali s tegovima. Treninge mi je planirao i vodio moj momak Amir Aljiji, magistar sporta i personalni trener. Bilo je veoma je važno da imam osobu koja mi pomaže u treningu, bodri me i daje mi psihičku podršku. Uz ishranu s reduciranim unosom ugljikohidrata izuzetno je teško trenirati. Osim jutarnjih treninga, navečer sam imala časove aerobika i sve je to rezultiralo gubitkom pet kilograma uz očuvanje kvalitetne mišićne mase, što je i bio cilj priprema – priča nam Lejla.

Trema i adrenalin

Kaže da je trema dio svake sportske priče, ali da je najvažnije da je pozitivna, jer takmičaru daje potrebnu energiju i adrenalin.

– Da, imala sam tremu na dan takmičenja jer se prvi put predstavljam u ovom sportu. Organizacija takmičenja bila je na vrhunskom nivou, a učestvovao je veliki broj takmičara iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH. Promotor i osoba koja je dala najviše doprinosa da se Balkansko prvenstvo prvi put dogodi kod nas je jedan od najuspješnijih sportista u ovoj oblasti, Adis Jakić iz Ljubuškog. On je prvi bh. fitness model. Aktuelni je evropski prvak i prvi Evropljanin u povijesti ovog sporta koji je osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Las Vegasu. Izgradnja tijela na prirodan način, zdrava ishrana, redovna tjelovježba su važni za svakog pojedinca, ali i za cijelu našu naciju.

Ističe da je fitness modeling relativno mlad sport i kod nas nedovoljno poznat. Za razliku od bodybuildinga, u takmičenjima fitness modela traži se prirodniji, zdrav izgled tijela s muskulaturom koja je lijepo definirana, ali ne hipertrofirana.

– Osim izgleda tijela, ocjenjuju se harizma, ljepota lica i fotogeničnost. Nekoliko dana prije takmičenja svi takmičari su trebali poslati fotografije „Musclemaniji”, kako bi stručni žiri procijenio fotogeničnost kandidata. Ocjenjivanje je počelo prije zvaničnog nastupa za javnost iza zatvorenih vrata tzv. prejudging. Kamere su snimale naš izlazak u bikiniju i putem Skypea prenosile u Ameriku, gdje su nas ocjenjivale sudije. Taj dio ocjene je bio najvažniji. Uslijedio je izlazak pred publiku i domaće sudije, čiji je udio ocjene nosio svega 10 posto na ukupan plasman.

Tokom takmičenja slijedila su tri izlaska za takmičarke. Prvi u večernjoj haljini, zatim u sportskoj odjeći i na kraju, najvažniji, u bikiniju.

– Sve djevojke pojedinačno izlaze i zauzimaju slobodne pozicije tijela, bez zadržavanja položaja kao što je to slučaj u bodybuildingu. Izlazak treba da je elegantan i sportski u isto vrijeme. Treba pokazati šarm, ženstvenost i ono najvažnije – da je tijelo zdravo, sportsko i u odličnoj formi. Mislim da sam najviše pažnje privukla pri izlasku u sportskoj opremi, jer sam izvela nekoliko interesantnih gimnastičkih elemenata, koji su oduševili publiku. To nije obavezno, ali može biti sastavni dio izlaska. Nakon toga je slijedio izlazak u bikiniju. Istina je da sam imala bolju formu i definiciju tijela u odnosu na ostale djevojke, bez obzira na to što su one bile mlađe od mene u prosjeku 10 godina.

Prvu čestitku Lejla je dobila od svog Amira, koji je bio uz nju sve vrijeme. On je nagovorio da se prijavim na ovo takmičenje i vjerovao je u Lejlinu pobjedu od samog početka.

– Dekan fakulteta sporta i kolege su me posebno dočekali s čestitkama i cvijećem. Mnogo čestitki sam primila od svojih prijatelja, studenata i klijenata. Najdraže su mi poruke brojnih žena i djevojaka koje sam inspirirala i motivirala da se redovno bave sportom, kako bi očuvale tjelesnu formu i zdravlje. Pokazala sam da godine i obaveze ne trebaju i ne smiju biti izgovor.

Pobjeda na ovom takmičenju našoj je sagovornici obezbijedila direktan plasman na Evropsko prvenstvo u Španiji, koje će se održati krajem oktobra. Kaže da je u odličnoj formi koju samo treba održavati i još malo finalizirati.

– Moram strogo voditi računa o ishrani i redovnim treninzima. Pravila za odjeću i šminku nisu propisana. Taj dio je prepušten mašti i kreativnosti takmičara. Za takmičenje u Mostaru sama sam ukrašavala cirkonima i lančićima, kako bi bio što atraktivniji. Tijelo se može potamniti sunčanjem, bojama za samotamnjenje i slično. Međutim, uzimanje diuretika ili bilo kakvih nedozvoljenih suplementa je strogo zabranjeno. Kontrola urina se vrši odmah nakon takmičenja, a to je bio slučaj i u Mostaru. „Musclmanija” propagira natural bodybulding, tj. izgradnju tijela bez upotrebe zabranjenih sredstava. Nekoliko dana pred takmičenje smanjuje se unos vode. Taj dio je možda i najteži za sve takmičare. Uz to, mogu se koristiti prirodna sredstva za izlučivanje tekućine iz organizma poput čajeva od koprive ili peršuna, odlazak u saunu i slično.

Disco role u „Slozi”

 Uz sve ovo Lejla u klubu koji vodi s kolegicom Marijanom, otvara nekoliko novih programa vježbanja. Tu je aerobik na disko rolama, novi program za sve zaljubljenike rolanja.

– Od brojnih igračaka koje su obilježile djetinjstvo većine djevojčica, broj jedan definitivno su rolšue. Moja partnerica mr.sci. Marijana Podrug Arapović je jedini licencirani trener klizanja i rolanja u BiH. Zajedno smo došle na originalnu ideju da povežemo ova dva sporta. Aerobik na rolama vratit će vas u disco groznicu sedamdesetih i ranih osamdesetih, zaplešite na četiri kotača i oblikujte svoje tijelo. Ideja je da organizujemo i plesne večeri na rolama u legendarnoj „Slozi”.

Osim toga, nudimo i program pod nazivom  P90X  koji oblikuje tijelo na najbolji mogući način jer predstavlja kombinaciju vježbi iz teretane i aerobika, mnogo je lakši od popularnog Insanity programa, a pruža odlične efekte u kratkom periodu. Uz sva ta događanja u klubu, Amir i ja u okviru Jutarnjeg programa TVSA počinjemo da vodimo jutarnje vježbe za gledatelje.

Sad sa 39. godina Lejla ima odličnu poslovnu karijeru univerzitetskog profesora, vodi programe u fitness klubu koji vodi s kolegicom, ima brojne klijente za personalne treninge, majka je, voli i voljena je…

– Poslije kiše uvijek dolazi sunce. Tako je i u mome životu. Imala sam težak period nakon razvoda i doživjela sam veliku tugu. Ali, onda se pojavilo moje sunce, divna osoba koja mi je pomogla da ustanem i krenem dalje. Pronašla sam ljubav svog života, muškarca o kakvom sam sanjala i srodnu dušu. Sad sam zaista sretna i ispunjena žena. Naučila sam da živim u sadašnjem trenutku, da se ne osvrćem na prošlost i ne žalim ni za čim. Radujem se novom danu i životu. Budućnost ne planiram, prepuštam se životu u kojem beskrajno uživam – kaže na kraju Lejla Šebić.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti