Harrison Ford kritikovao Trumpa: Nastavi li ovako, planetu će odvesti u propast

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM

Holivudski glumac Harrison Ford kritikovao je stavove američkog predsednika Donalda Trumpa zbog zbog toga što već mjesecima negiraju problem klimatskih promjena. Glumac smatra kako je aktuelna američka vlada upoznata sa svim problemima ali zbog politike koju vodi, neželi uticati na rješavanje ovog problema.

-Svuda u svijetu, rukovodioci, i u mojoj zemlji, zarad očuvanja sopstvenih interesa negiraju ili ocrnjuju nauku. Oni su na pogrešnoj strani istorije”, rekao je Ford na međunarodnom supu održanom u Dubaiju.

Ford je izrazio veliku zabrinutost i žaljenje zbog toga što će mnogi ljudi širom planete pretrpjeti najveće posljedice. Legendarni glumac osvrnuo se na aktivnosti aktuelne američke vlasti i nglasi kako je Trump nekoliko mjeseci po dolasku u Bijelu kuću 2017. godine odlučio da se SAD povuku iz međunarodnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena, navodeći da takav dogovor može da ugrozi američku privredu.

Sporazum koji je 2015. godine potpisalo više od 200 zemalja se obavezalo da smanji globalno zagrijavanje na manje od dva Celzijusova stepena. Ukoliko ne bude postignut taj cilj, naučnici predviđaju da će doći do ekstremnih klimatskih promjena.

-Danas nam je potrebna priroda više nego ikada, ako želimo da preživimo na ovoj planeti- zaključio je Ford.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti