Eldin Huseinbegović: Ljubav stanuje ovdje

Piše: Redakcija

Veze između očeva i kćeri su posebne. To su obično najvažniji muškarci u životu svake djevojčice i tokom njenog odrastanja postaju mjera na osnovu koje njihove mezimice kasnije biraju svog partnera.

Za Eldina Huseinbegovića, koji je sa suprugom Suzanom sredinom jula dobio djevojčicu Asju, dani roditeljstva puni su radosti, ali i svojevrsno učenje o novom biću koje postaje centar sreće svakog roditelja, ali i o sebi, te otkrivanju emocija za koje ranije niste znali da postoje.

Nova vrata

– Svako vrijeme nosi svoje, pa tako i očinstvo otvara neka nova vrata u životu. Promijeni se miris ovog svijeta. Promijeni se sam pogled na ovaj svijet. Sve one stvari koje su nekada bile u magli, sada postaju kristalno jasne.

Osjećaji koji u vremenu prije očinstva bivaju tupi i zanemareni, postaju jači i čistiji – priča Eldin u razgovoru za naš magazin, dodajući kako je dosad u životu mnogo naučio, ali da očinstvo donosi novi pogled na sve.

–  U životu sam naučio da ljudima i stvarima koje me okružuju budem maksimalno posvećen i prema njima odgovoran. Novi život je u te temelje nadogradio još veću opreznost i odgovornost, jer čovjek više nije samo za sebe odgovoran. Tu je jedno biće na koje u svakom svom postupku moraš misliti. Svaki tvoj propust i nelagoda koju drugom uzrokuješ, može se vrlo lahko tebi vratiti baš na ta vrata, kroz to malo biće koje počinješ da najviše voliš.

Na pitanje koliko učestvuje u rutini onog što čini svakodnevicu njegove djevojčice, naglašava kako uživa u ispunjavanju svih uloga koje se od njega očekuju.

– Rado učestvujem u svakom djeliću njenog odrastanja i zaista, uživam u ispunjavanju svega onoga što se od mene kao oca očekuje, bilo da je to kupanje, hranjenje, presvlačenje, čuvanje ili bilo šta što zahtijeva određeni trenutak. Jedva čekam da još malo poraste, pa da na ovo dodamo i igru.

A dok djeca rastu, dolaze i savjeti. Oni koje iščekujemo i koji nam trebaju, ali i oni drugi, kojima su, istini za volju, češće izložene mame. Isto tako teku i procjene na koga novi član porodice liči.

Ista babo

– Kada se Asja tek rodila, bila je ista Suzana. Ali, kako vrijeme prolazi sve mi je sličnija. Mali Eldin. Naravno, svaki dan donosi nešto novo, ali u ovoj fazi je ista babo. A babo bi volio da kako bude odrastala, ipak liči na mamu. Bit će puno ljepša – priča Eldin, prisjećajući se trenutaka kad su još u iščekivanju Suzana i on maštali o tome kako će princeza izgledati.

– Kada smo maštali o bebi, zamišljali smo da će to biti jedan mali smješko. Dragi Bog nam je naše molbe ukabulio. Osmijeh joj, kao i nama, ne silazi s lica. Ima, kao i svaka druga beba, momente tersluka i nespavanja, ali je u suštini, dobra i mirna.

Kaže da su Suzana i on slični karakterom, pa kako god da bude i na koga bude više ličila u tom smislu, bit će dobra i čestita osoba. U svakodnevici, u kojoj je sve manje vremena za druženja i susrete, trudi se da sve slobodno vrijeme provede s dvije najdraže dame.

– Bez obzira na tempo života, uvijek nađemo slobodnog vremena za nas. Vrijeme tako brzo prolazi i od silne trke za nafakom i ne osjetimo kako nam djeca odrastaju. Mi se trudimo da ne pravimo tu grešku u životu i da što više vremena provedemo zajedno, da mi jedni drugima budemo prioritet, pa onda sve ostalo. Da uživamo u svakom novom zajedničkom dahu i danu. Sve ćemo u životu stići, ali one trenutke koji nam prođu više ne možemo vratiti.

Kada izlazimo, uglavnom su to šetnje izvan grada. Kad god možemo, odemo do neke od planina. Vrlo rijetko je to izlazak u grad. A najdraže nam je kad nam dođu nane, dedo i tetke. E, onda je to zaista jedna atmosfera, koja se riječima ne da opisati. Eto toliku količinu radosti može donijeti u porodicu jedna čista i plemenita duša koja je tek došla na ovaj svijet. Kamo sreće da i mi odrasli imamo barem jednim dijelom tako čistu dušu i da jedni drugima pružamo samo ono najčistije i najljepše od sebe.

Iako su misli i osjećaji uz Asju, posao ne čeka. Eldin je ove godine imao 40-ak nastupa. Putovao je svuda, od Amerike kroz Evropu, pa sve do Turske.

Posebna nafaka

– Do kraja godine očekuje me još 15 koncerata i negdje na kraju godine će biti kao šlag na tortu, koncerti u Dubaiju i Islamabadu. Osim toga, završio sam i pjesmu „Riječi” i ubrzo bi trebao biti gotov i spot. Radim puno i za svoje kolege, a polako završavam i album – priča nam Eldin, naglašavajući kako ima istine u tome da žensko dijete nosi jednu posebnu nafaku.

– Dosad nismo skupa išli na moje nastupe, jer je tempo takav da bi to za njih dvije bila samo patnja. Neću da ih tim opterećujem. Ali, najslađi trenuci su mi oni kada se vraćam kući i kada me na vratima dočekaju dva najljepša osmijeha i mirisa na svijetu. Svaki umor i sekiracija automatski prestaju i počinje vrijeme igre, gugutanja, smijeha, najčistijih osjećanja i emocija. I tako do nekog novog puta i nove pjesme – kaže na kraju Eldin Huseinbegović.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti