Zvonimir Đukić Đule : Nikada ne diraj ženi u prošlost i ne dozvoli joj da ona dira u tvoju budućnost i sve će biti kako treba

Piše: Redakcija

Je li na ovim prostorima crk’o rock ‘n’ roll? Nekoliko svijetlih primjera među kojima je beogradski bend “Van Gogh” svjedoče da ipak nije. “Van Gogh” je ovogodišnji dobitnik prestižne MTV Best Adria Act nagrade, i time Zvonimir Đukić Đule i momci iz benda nastavljaju utrku za osvajanje “MTV Worldwide Act” nagrade, koja će biti dodijeljena 9. novembra na ceremoniji u Glasgowu.

“Van Goghu” ovo nije prvo MTV-evo priznanje, i ono mu ne spašava glavu, jer “Van Gogh” je na ex-jugoslovenskim prostorima popularan i slušan skoro tri decenije. Ali, šta danas i ovdje uistinu znači biti prvi? Znači li to i beneficiju koja se mjeri ekonomskom računicom kao što je, naprimjer, veći broj naslovnica, veći broj marketinških ponuda, veći interes za koncerte…? Ili…?

– Prije svega, dugujemo veliku zahvalnost svima koji su nas podržali i glasali za nas. Ljudi, hvala vam, ovo je i vaša nagrada, jer bez vas – nema ni nas. Pazite, da smo regionalno u ekonomskom smislu svi zajedno jači i kao takvi u Evropi i svijetu priznati, bilo bi sve što ste naveli nešto sasvim uobičajeno i očekivano za sve dosadašnje dobitinike MTV nagrada u ovoj našoj regiji. Ovako, vjerujem da našoj publici nagrada nije ni 2007.godine bila presudna da pohrle po kartu za koncert, a sva priznanja koja nam dolaze su kao potvrda da je sve do sada bilo vrijedno truda i odricanja – kaže Đule za naš magazin.

Album „Lavirint” 2009. godine su za samo jedan mjesec prodali u više od 100.000 primjeraka. Odlično se sluša i novi “Neumeren u svemu”! Mogli smo pričati o “Brodu od papira”, “Svet je moj”, “Ludo luda”, “Opasnom plesu”…, no, Đule nas je pustio i u svoj privatni svijet…

Najavili ste skorašnje koncerte “Van Gogha” po BiH, ali u manjim prostorima. Postoji li razlika u vašem osjećaju prema koncertima koji su komercijalni i onih koji se rade zarad statusa, poput naprimjer Arena, Zetre…?

– Iskreno se radujem koncertima širom BiH. Svaki prostor nosi neki svoj poseban osjećaj. Ne bježimo od masovnosti, ali na ovoj turneji želimo svakoga u publici direktno da pogledamo u oči, u usne, u šake, baš kako i sam naziv turneje kaže, da se sretnemo – licem u lice.

U poziciji ste da odbijate neke poslove, poput, naprimjer, onog da komponujete muziku za reklame, zavidna je to pozicija u današnje vrijeme, kada, mnoge vaše kolege, istina, ne samo one, već općenito umjetnici, pristaju na brojne angažmane isključivo zbog egzistencije. Izuzev honorara ne postavlja se apsolutno pitanje principa, ljubavi prema onome što se radi, želje… Je li teško bilo steći i održati status koji Vam omogućava neovisnost u tom smislu?

– Najvažnije je da tačno locirate koji su vam prioriteti i ciljevi u poslu. Oduvijek sam radio i radim isključivo samo ono što me ispunjava, kako profesionalno tako i emotivno. Kad postaviš od starta neke principe koje želiš da slijediš čvrsto i odlučno, pojam egistencije je isključivo samo na tebi da ga definišeš

Kompletan tekst možete pročitati u print izdanju Magazina AZRA ( broj 923)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti