Nedim Malkočević: Vode me srce i intuicija

Piše: Redakcija

Mladi tuzlanski glumac Nedim Malkočević na tradicionalnom festivalu „Teatar na pravom putu” u organizaciji Šabačkog pozorišta početkom ovog mjeseca dobio je specijalnu nagradu za ulogu Helvera u predstavi “Helverova noć”. Iskreno priznaje kako nagrade laskaju, te da su putokaz u karijeri i kormilo kojeg se trebaju držati…

– Priznanja mladom glumcu daju dodatni stimulans i održavaju ga u ravnoteži u ovom svijetu niskih vrijednosti koja su, nažalost, sve više na sceni. Nagrada u Šapcu je stigla tri godine nakon prve u Kikindi za istu ulogu. Posebno mi je drago zbog života predstave „Helverova noć”, koji je kontinuiran, stabilan, inspirativan i motivirajući. Mnogo smo putovali sa tom predstavom,a svaka izvedba bila je posebna. Jedno od takvih gostovanja dogodilo se u Šapcu, pa sam sretan i ispunjen. Posebno zbog toga što na takav način predstavljamo pozorište, grad i zemlju, kaže Nedim, dodajući kako je veličanstven osjećaj kada drugoj publici otvorite ruke, pokažete osjećanja, a oni vas nagrade.

Prvu nagradu za ovu predstavu naš sagovornik je dobio na Međunarodnom festivalu u Kikindi prije tri godine. Posebna je, kaže, tim što je prva….

– Moje emocije za nju su izraženije i jače zbog toga što je to moja diplomska predstava, što sam s njom zakoračio u magični svijet glume. Kada se prisjetim tih dana… Ni u snu nisam zamišljao da će imati ovakav život i da će se tako suvereno penjati stepenicama scene. To je kompleksan tekst,a uloga Helvera je napisana vješto od početka do kraja. Upečatljiva je, a uz to nosi i određenu dozu opasnosti. Možete lako zalutati na stranputicu i, u konačnici, u promašaj. Imao sam izuzetnog mentora, profesora Miralema Zubčevića. Naravno, gluma je kolektivni čin. Pripadam onoj vrsti umjetnika koja se oslanja na kolektivnu igru, a iza ovog uspjeha stoji cijeli tim.

Kompletan tekst možete pročitati u print izdanju Magazina AZRA ( broj 923)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti