(Depresivna) princeza Masako: Prvi put u javnosti nakon 11 godina

Piše: Redakcija

Japanska princeza Masako pojavila se u javnosti prvi put nakon 11 godina. Supruga princa Naruhita, koji će jednog dana naslijediti japansko prijestolje, godinama unazad nije obavljala svoje kraljevske obaveze zbog veoma lošeg psihičkog stanja. No, kada su im prošle sedmice u zvaničnu posjetu došli njihovi veoma dobri prijatelji, holandski kralj Willem-Alexander i kraljica Maxima, i princeza Masako skupila je snage da ih dočeka i pozdravi na zvaničnom prijemu. Banketu, organiziranom povodom dolaska uvažene holandske delegacije, prisustvovali su i aktuelni japanski car Akihito, njegova supruga Michiko, te drugi članovi japanske kraljevske porodice.

Prijateljstvo s Maximom

Princeza Masako danas ima 50 godina i, sudeći prema njenom posljednjem pojavljivanju, izgleda dobro. Psihičko oboljenje uzrokovano dugotrajnim stresom, zbog čega je i dobila nadimak “depresivna princeza”, dijagnosticirano joj je još 2004. godine.

Prije nego se potpuno povukla iz društvenog života, Michiko je posljednju kraljevsku dužnost obavila u oktobru 2003. godine, kada je prisustvovala večeri organiziranoj povodom dolaska meksičkog predsjednika Vicenta Foxa i njegove supruge.

Navodno je upravo holandska kraljica Maxima odigrala veliku ulogu u oporavku japanske princeze. Veže ih dugogodišnje prijateljstvo i jedino je ona uspjela princezu Michiko nagovoriti da prošle godine prisustvuje njenoj inauguraciji u kraljicu. Maxima je lično telefonirala princezi kako bi je nagovorila da dođe u Holandiju i prisustvuje inauguraciji koja se desila u aprilu 2013.godine.

princeza masako1Masako i Naruhito su dočekali holandskog kralja i kraljicu   

– Razgovor s kraljicom Maximom o njenom dolasku u Holandiju je mnogo unaprijedio Masakino sampouzdanje – prisale su japanske novine.

Bilo je to prvi put u 11 godina da je Masako napustila Japan. A, krajem prošle godine, na Masakin 50. rođendan, japanski dvor je dao saopćenje za javnost u kojem je stajalo da princezi predviđaju skoriju svjetliju budućnost.

Pitanje nasljednika

– Zahvalna sam mnogim ljudima koji su mi pomogli da dođem do ovog stadija na kojem se sad nalazim. Još od mog rođendana prošle godine pokušavam učiniti taj napor da obavljam svoje dužnosti što bolje, bilo privatne ili poslovne. Nastojat ću se poptuno oporaviti i vratiti svojim obavezama, a za to mi je potrebna vaša podrška – napisala je tada princeza.

Njeno nedavno pojavljivanje u javnosti nagovještava da su za princezu došli bolji dani, te da bi se uskoro mogla vratiti svojim redovnim obavezama.

princeza masako2Princeza Masako rodila je djevojčicu, ali japansko prijestolje može naslijediti samo muškarac     

Otkad se udala za princa 1993., Masako je, navodno, pod ogromnim pritiskom da donese na svijet muškog nasljednika dinastije. Rodila je djevojčicu Aiko, koja danas ima 12 godina, ali žena ne može naslijediti carski tron.

Nakon rođenja kćerke, princeza Masako se potpuno povukla. Princ je kasnije rekao da ona “ima problema uzrokovanih stresom zbog prilagođavanja na nov način života te da je u medicinskim rukama”.

Godine 2006. princeza Kiko, žena princa Akishina, mlađeg brata direktnog nasljednika trona, nakon dvije djevojčice rodila je dječaka, što je zasad riješilo pitanje carskog nasljednika.

Pročitajte još