Lejla Graho: Impulsivna šopingholičarka

Piše: Redakcija

Za kostimografkinju Lejlu Graho stil je pitanje trenutka. Nema poseban pravac kad je riječ o odijevanju, a naglašava kako njen ormar doživljava „konstantne transformacije”.Čari svakodnevnog odjevnog izbora prenosi i na ono što radi, a trenutno se priprema za novi set snimanja serije „Lud, zbunjen, normalan”, na kojem je angažirana. No, iako je to dio njene profesije, jednako iznova uživa u shoppingu poput svake obične žene.

Kako biste definirali svoj modni stil?

– Modu shvatam kao zabavu i sigurna sam da bi mi brzo dosadilo da moram nositi uvijek iste komade odjeće. Imam veliki ormar koji, zbog prirode mog posla doživljava konstantne transformacije. Nešto dolazi, nešto odlazi, a nešto se posebno čuva. Ali, uvijek obratim pažnju na dnevni raspored, da se odjećom i obućom mogu prilagoditi situaciji, da se ne desi da u japankama (koje volim) ne završim na premijeri filma.

Posao kojim se bavite podrazumijeva da pratite modne trendove. Ko je Vaš omiljeni dizajner?

– Pratiti modne trendove i biti informiran o njima je sastavni dio mog posla. Ja sam Instagram zaluđenik i taj način uvijek mogu znati šta se dešava u svijetu mode. Ne mogu izdvojiti nekog dizajnera posebno, jer se baš, kao i kad stanem ispred svog ormara, uvijek predomišljam. Uvijek mogu naći kod svakog dizajnera nešto što mi se dopada. Recimo, mnogi bi rekli da je posljednja revija Dolce and Gabbane „Alta Moda” kič, a meni je prefantastična upravo zbog toga. Volim boje, volim kombinacije printova, materijala. Ali, naravno i za to treba imati mjeru. Danas je, uz medije i modne blogove, lako biti upućen u trendove, samo ih treba znati interpretirati na svoj način. Radujem se kada vidim lijepo odjevenu djevojku/ženu.

Kako se ponašate u kupovini?

– Šopingholičarka sam koja je uglavnom impulsivna, mada se promišljenost uglavnom javi sa stanjem na bankovnom računu. Rijetka je pojava da to što kupim završi neobučeno. Većina kupljenog je dobra investicija. Tješim se.

Vrijeme je sniženja. Jeste li lovac koji čeka da cijena nekog odjevnog predmeta dostigne vrijednost koju ste spremni da date?

– Apsolutno da. Često je odjeća i obuća precijenjena i zapravo na sniženju dođu na stvarnu cijenu. Uživam u sniženjima i uvijek mogu naći nešto za sebe. Imam tu sreću (ili nesreću) da sam zbog posla uvijek po shopping centrima, tako da uvijek imam prave informacije o njima.

Savršena kombinacija za nedjeljno jutro za mene je…

– Volim udobnost i priznajem: vikendom sam djevojka u trenirci.

Šta nikada nećete obući?

– Heklane čizme koje vladaju gradom. Za mene su estetski neprihvatljive.

Kažu da, kad se pogledate u ogledalo i na prvi utisak vam se ne dopadne ta kombinacija, trebate je odmah skinuti bez dileme. Koliko ste samokritični kad je riječ o odijevanju?

– Samokritična sam i znam šta mogu obući, a šta ne. Najbitnije je da se u tome dobro osjećam, da je zabavno i šareno. Ne volim crnu odjeću i to je rijetka boja koja se ne može naći u mom ormaru. Kupila sam nedavno crne hlače, sudbina im je kostimski fundus. Obično je ono prvo što sam obukla to u čemu na kraju krenem van.

Koliko Vam je vremena potrebno da odlučite šta ćete obući ujutro?

– Zbog posla ustajem veoma rano. Snimanja počinju ujutro, te sve svoje dnevne odjevne kombinacije pripremim noć ranije, tako da nemam previše vremena da se predomišljam. Štedim vrijeme za „beauty sleep”.

Moja najskuplja promašena investicija u shoppingu je…

– Dosad sam imala sreće da sve što kupim i nosim, ali evo mogu reći da su to cipele „Lanvin” za H&M koje sam „morala da imam”. Stravično su neudobne i nestvarno lijepe. Jednom obuvene.

Prema istraživanjima, prosječna žena partneru kupi približno 51 posto sve odjeće koju ima u ormaru, muškarac njoj kupi otprilike 31 posto, i to najčešće nakon što to od njega zatraži. Vaš komentar?

– Iz mog iskustva, što privatnog, što poslovnog, većina muškaraca ne zna koji konfekcijski broj nosi. To govori dovoljno!?

Šta Vam se najviše dopada u modi ove sezone? 

–  Osim jeansa u svim formama, osvojile su me i „Dior” look alike suknje. Kupila sam jednu još prošle zime, a sad već imam malu kolekciju šivenih.

Moja omiljena odjevna kombinacija je…

– Jeans, jeans, jeans. Moram priznati da najviše volim „boyfriend” hlače, ako su pocijepane, još i bolje; ako nisu, pocijepam ih ja.  One u kombinaciji s različitom obućom i odjećom mogu da djeluju uvijek novo i svježe.

Nikad ne žalim dati novac na…

– Cipele, tašne i ruž za usne. Pod cipele zadnjih godinu-dvije ubrajam i tenisice u koje sam zaljubljena. Na svemu drugom se može štedjeti, ali dobre udobne cipele i kvalitetna, zanimljiva tašna je nešto što svaka djevojka i žena mora posjedovati.

Omiljeni modni detalj?

– Omiljeni modni detalj je tašna mojih snova Chanel „Boy”. Koju još ne mogu da priuštim, ali mogu da sanjam, zar ne? U mojim snovima ona se nosi uz sve.

Štikla ili ravna obuća, pitanje je sad?

– Štikla! Ništa ženi ne daje toliko seksepila koliko tih nekoliko centimetara. Držanje je drugačije, hod, ispravljena leđa. Naravno, i štikle moraju biti s mjerom i ukusom. Nažalost, ja ih ne nosim tako često koliko bih voljela.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti