Lamija Terzimehić: Bez posebnog povoda upalim aromatične svijeće, napunim kadu i uživam

Piše: Redakcija

Njega kože

S obzirom na to da mi dan počinje u pet sati ujutro, nezamislivo mi je izaći iz kuće bez hidratantne kreme za lice od koje se ne odvajam. Isto tako, svakodnevno mnogo vodim računa o njezi ruku.

Njegu kože kod kuće definitivno ne bih mogla zamisliti bez “Nivea IN Showera”. To svakodnevno koristim za njegu svoje suhe kože i zaista se pokazalo da je održava hidratiziranom i njegovanom. Tu su još i krema za lice “Garnier Essentials”.

Ima mnogo preparativnih proizvoda koje koristim, ne robujem markama i kad mi nešto odgovara, onda to kupujem, posebno ako godi mojoj koži. Međutim, izdvojit ću nekoliko preparata koje koristim svakodnevno i koji su mi se pokazali kao odlično rješenje za moju kožu, a to su tekući puder “Chanel Mat Lumiere Fluide”, “In Shower Nivea”…Osim seruma za kosu, moj “must have” je serum za kožu s vitaminom C. Nevjerovatno je koliko koži vraća sjaj i živost. Moj izbor je “Vichy Idealia LIFE Serum”.

Šminku skidam i micelarnim otopinama i uljnim maramicama. Koristim oboje, s tim da poslije uljnih maramica lice umijem sapunom za dječiju kožu i vjerujte da mi itekako godi i da je moje lice poslije toga kao bebino.

Iskreno, rijetko koristim profesionalne kozmetičke usluge, ali opet se trudim da s vremena na vrijeme posjetim profesionalce. Volim tretman hidratizacije kože lica, a nedavno sam uživala u profesionalnom čišćenju lica s masažom. Uh! I, naravno, odlasci kozmetičaru na korekciju obrva i neizostavni odlasci na korekciju noktiju.

Najbolja depilacija je… voskom! Voljela bih da je laserska bar malkice jeftinija, ali šta je tu je. Ali, i depilaciju voskom prepuštam profesionalcima. Jer jednom sam takvu grešku napravila, da nikada više ne bih sama uzela vosak u ruke.

Njega kose

Frizera posjećujem sedmično jednom ili dva puta. Feniranje, neka dnevna frizurica, bilo šta, dovoljan su izgovor da posjetim svog frizera. Na mjesečnoj bazi je, naravno, šišanje vrhova i farbanje.

Za njegu kose svakodnevno koristim “Avon Advance Tehniques serum” za vrhove kose, a otkriće za cijeli život mi je “Phillipsova” fen/četka uz pomoć koje svaki dan mogu imati lijepo isfeniranu kosu.

Mnogo sam puta htjela biti plava, krenem s pramenovima i putem ka plavuši i uvijek se predomislim.

Ukoliko dobijem iznenadni poziv na večeru, a kosa mi nije najčistija, onda mi je SOS suho pranje kose. Ako mi pri ruci nije šampon za suho pranje, onda mi uvijek uspije mali trik s baby puderom. On pokupi svu masnoću kose i izgleda kao da je najčistija na svijetu.

Make UP

U mom neseseru trenutno se nalaze: tečni puder “Chanel Mat Lumiere Fluide”, tu mi je i puder u kamenu “Dior Natural Glow Radiant Powder”, koji savršeno daje završnu tačku. Oduševljena sam rumenilom “Bourjois Little Round Pot Blush”, tu su i olovka za oči i tuš od “Max Factora” i maskara isto “Max Factor” i to “Mega Wild Volume”. I ništa bez “Mac” ruža za usne, naravno u crvenoj mat boji.

Dnevnu rutinu šminkanja ne bih mogla zamisliti bez maskare definitivno. A, od kozmetičkih brandova najviše vjerujem “Chanelu” i “Max Factoru”.

Moj dnevni make-up je nešto decentno, maskara, olovka za oči, malo rumenila i to je to. Za večernji izlazak i šminkanje odvojim mnogo više vremena i ta je šminka „teža”. Tu se već igram i sa sjenama, raznim kombinacijama.

lamija rsg radio 05 SS

PARFEMI

Moja top tri parfema su: Euphoria – Calvin Klein, Chanel No.5, koji me uvijek podsjeti na mamu, i na kraju neka bude 212 VIP od Caroline Herrere.

HOME MADE

Ovo mi je otkrila moja mama i zaista je fantastično: Pomiješajte jedno jaje s tri kašike mlijeka i šest kašika maslinovog ulja, te tome dodajte izgnječenu bananu. Sve se to izmiješa i prije pranja nanese na kosu. Ostavi se pola sata i nakon toga kosa se ispere šamponom. Rezultati – divni!

LJEPOTA ULAZI NA USTA

Nisam primijetila kratkoročno da bilo šta pomaže, ali na duge staze se zaista isplati mnogo jesti voća i sirovog povrća. Posebno bih izdvojila banane i mrkvu, koje itekako pokažu rezultate. Banane sprečavaju pojavu akni, a mrkva sa svojim betakarotenom poboljšava tonus kože i vraća joj sjaj.

Zdravlje

Šta svakodnevno činim za svoje zdravlje? Pa prevencije radi zaista vodim računa bar o kasnom obroku. Gledam i, ako sam baš gladna, da to bude neka voćka ili jogurt sa što manje masnoća.

Na svu sreću, nisam predisponirana za genetska oboljenja, ali opet vodim računa o sistematskim pregledima i redovnoj posjeti ljekarima specijalistima. Posebno žene molim da vode računa o svom zdravlju, da se redovno kontrolišu, jer bolje spriječiti, nego liječiti.

U jednom periodu u svom životu zaista sam muku mučila s upalom mokraćnih kanala i zaista to može biti tegobno i iscrpljujuće. Međutim, nakon antibiotika, mnogo mi je pomogla i krema s čajavcem koju svakome preporučujem.

Od dodataka prehrani koristim “Kyäni Sunrise”, tekući dijetetski pripravak koji sadrži sve potrebne minerale i vitamine, preporučuje se svima, posebno sportistima.

Ne kupujem hranu iz eco uzgoja, jer mama vodi računa o tome, pa samim tim se i uvjerim kako je kvalitetnija od komercijalne i mnogo ukusnija. Možda što je mamina…

VJEŽBA

Od sporta najviše volim odbojku koju sam i trenirala skoro devet godina.
Sad sam krenula na zumbu i mnogo mi se više sviđa to grupno vježbanje. A planiram početi i program Focus T25.

DIJETE

Probala sam UN i medicinsku dijetu. I više rezultata sam postigla s UN-ovom. Predstavlja izbor pravilnog načina prehrane, jer izbjegava izgladnjivanje koje je svojstveno mnogim dijetama i traje 90 dana.

MENTALNO ZDRAVLJE

Protiv depresije se borim… druženjem s pozitivnim ljudima, mnogo vremena provodim s porodicom, to su mi najljepši trenuci. Moje anksiozne epizode? Mnogi će reći da je nemoguće (jer sam poznata kao pričalica), ali tada mnogo šutim. Odlutam i analiziram.

Za mentalno zdravlje svakodnevno mnogo čitam i opuštam se. Bez posebnog povoda popalim aromatične svijeće, napunim kadu i uživam. Čitam. Poslije stresnog dana najprije će me opustiti… masaža i zagrljaj voljene osobe.

lamija rsg radio 12 SS

MUZIKOTERAPIJA

Ooo muzika itekako ima blagotvoran utjecaj na moje psihofizičko zdravlje. Muzika je sada i prihvaćena u mnogim zemljama kao psihoterapija.

Pjesma koja me opušta je od Adele – „Someone like you”, ali mi je za opuštanje odlična i klasična muzika. A, pokreće me: Cindy Lauper „Girls Just Want To Have Fun”

DUHOVNA HRANA

Dušu hranim muzikom, knjigama. Ma, dušu mi najviše hrane osmijesi dragih ljudi, zdravlje moje porodice, naša druženja. Knjiga koja je promijenila moje svjetonazore? Svi ponekad imamo predrasude. Meni ih je razbila knjiga „Hiljadu čudesnih sunaca” Khaled Hosseini. Trenutno čitam Paulo Coelho „Preljuba” i fantastična je.

Osoba koja me nadahnjuje je moja mama. Definitivno! Dokaz da ni sve nesreće ovog svijeta ne mogu i neće slomiti duh i da se dalje mora i može.

Svako s godinama mora raditi na sebi. Sa 15 sam i nekako mogla biti razmažena tatina djevojčica. Davno sam to promijenila. Mijenja nas dan, ljudi oko nas, samo što je na nama da prepoznamo trenutak kada se u našem životu, u nama i na nama mora nešto promijeniti. Uvijek se trudim svakog novog jutra biti bolja osoba. S komšijom, s ljudima kojima sam okružena, sa samom sobom.

Osobina koje bih se voljela riješiti je nestrpljivost. Nisam strpljiva. Kod mene sve mora biti odmah i sad. To moram da mijenjam. Nije bezvezna ona: „Strpljen, spašen.”

STRASTI

Moja najveća strast je… Ples! Volim da plešem. Po kući, kada izađem s prijateljicama. Samo neka je veselo.

A najteže mi je kontrolirati… nerviranje. Nisam od onih koji broje do 10 pa reaguju, ja reagujem na prvu i često se i pokajem.

PIĆA

Kafa ili čaj? Kafa!
Da ne bude da nemam poroka. Volim kuhano vino. Posebno u zimskim danima. Kada čitam, pod dekicom. A u noćnom izlasku uvijek ću izabrati jäger.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti