Najokrutnije žene u historiji

Piše: Redakcija

Kada se govori o okrutnosti, najčešće taj pojam povezujemo s muškarcima i zaboravljamo na neke od najokrutnijih žena koje su ikada živjele. Bilo da su ubijale zbog čistog užitka ili materijalne koristi, sve ove žene imaju nešto zajedničko – bile su monstruozne i nisu pokazivale milost ni kajanje za svoja zlodjela. Spadaju u listu deset najokrutnijih žena historije.

10. Williamina “Minnie” Dean (1844-1895.)

okrutna1

Minnie Dean bila je prva i jedina žena koja je pogubljena vješanjem na Novom Zelandu. Praveći se da pomaže mladim djevojkama, ubijala je njihovu djecu za čije je odgajanje bila plaćena. U to su vrijeme djevojke koje su zatrudnjele izvan braka bile stigmatizirane u društvu. To je uzrokovalo nastanak fenomena “baby farming”, u kojem su ljudi za pristojnu naknadu uzimali neželjenu djecu i odgajali ih. Međutim, Dean je djecu ubijala prvom prilikom i zadržala dobiveni novac.

U tadašnje vrijeme posvojitelji nisu morali biti zakonski registrirani. Tako su mnoga djeca jednostavno nestala iz domova svojih posvojitelja i više nikada nisu bila viđena. Dean je ubila najmanje troje djece, ali smatra se da mnoga tijela ubijene djece nikada nisu pronađena.

9. Dorothea Puente (1929- )

okrutna2

Dorothy je bila postarija žena koja je vodila hostel, a tokom godina je počela ubijati svoje stanare zbog materijalne koristi. Krivotvorila je njihove potpise na čekovima kako bi mogla živjeti na “visokoj nozi”.

Među njenim žrtvama bili su i pijanice i sociopati. Jedno od tijela koje je pronađeno zakopano u njezinom dvorištu bilo je unakaženo do same neprepoznatljivosti (tijelu su odstranjene ruke, noge i glava). Ukradenim novcem kupovala je luksuznu odjeću i skupe parfeme. Malo prije hapšenja s ukradenim novcem platila je i “facelifting”.

Puente ni danas ne pokazuje kajanje, a svoju će smrt dočekati u zatvoru.

8. Karla Homolka (1970- )

KARLA HOMOLKA

Ova Kanađanka bila je u središtu medijske pažnje kada je osuđena za pomaganje svom mužu Paulu Bernardu u ubijanju i silovanju mladih djevojaka.

Karla je snimala muža tokom njegovih okrutnih zločina, a među žrtvama je bila i njena sestra Tammy. Vrpce, koje su korištene na sudu, kasnije su procurile na internet, usprkos naredbi kanadskih vlasti da se unište.

Karla je puštena iz zatvora 2005. godine, nakon samo 12 godina kazne.

7. Elena Ceausescu (1916-1989.)

okrutna4

Ženu rumunskog komunističkog vođe i premijera Nicolaea Ceausescua smatraju odgovornom za ukidanjem kontracepcije, što je uzrokovalo krizu između 1970. i 1980. godine. Također je bila u Državnoj zdravstvenoj komisiji koja je zanijekala postojanje AIDS-a u Rumuniji.

Bila je najomraženija osoba u Rumuniji tokom 25-godišnje vladavine njenog supruga. Pogubljena je zbog zločina protiv čovječnosti, a prije izvršenja smrtne kazne svoje je pogubitelje poslala u pakao.

6. Elizabeth I (1533-1603.) 

okrutna5

Protestantska engleska kraljica je tokom svoje vladavine pogubila hiljade katolika. Kraljicu Mary, koja bi je u slučaju smrti zamijenila na prijestolju, držala je zatvorenom 19 godina prije nego što je naredila i njeno pogubljenje.

5. Marybeth Tinning (1942- )

okrutna6

Između 1972. i 1985. Marybeth je rodila i ubila osmero djece. U to je vrijeme jedno dijete usvojila i također ga ubila. Niko nije sumnjao u nju, jer je njihovu smrt opravdavala lošom genetikom i nasljednim bolestima. Na kraju je, ipak, uhvaćena i osuđena na 20 godina zatvora.

4. Rosemary West (1953- )

okrutna7

Zajedno sa suprugom Fredom Rosemary je mučila i ubila najmanje 12 djevojaka. Njen je suprug uhapšen 1992. godine, nakon što je optužen za silovanje svoje 13-godišnje kćerke, dok je Rosemary uhapšena zbog okrutnosti prema djetetu. Par je svoje žrtve vrebao na autobuskm stanicama, a djevojke bi držao po nekoliko dana zatočene u kući i seksualno zlostavljao prije nego što ih je ubio. Fred je uživao u sadomazohističkom seksu, dok je Rosemary bila biseksualna.

Rosemary je, također, radila kao prostitutka, te je druga žena u Velikoj Britaniji koja osuđena na doživotni zatvor.

3. Phoolan Devi (1963-2001.)

okrutna8

Phoolan Devi bila je pljačkašica s kratkom karijerom u politici. Tokom 1970-ih otela ju je banda pljačkaša kojoj se nakon nekog vremena pridružila. U jednom trenutku silovala ju je grupa muškaraca iz Behmaija, indijskog sela koje je banda napala. Phoolan je uspjela izvući živu glavu i nastaviti svoju kriminalnu karijeru. Nakon nekog vremena vratila se u Behmai i naredila ubistvo svih muškaraca u selu. Stradala su 22 muškarca.

Uhapšena je i provela je 11 godina u zatvoru. Nakon odsluženja kazne neko vrijeme se bavila politikom. Nevjerovatno, ali istinito, Phoolan Devi su 1998. godine članovi Britanskog parlamenta nominirali za Nobelovu nagradu za mir. Ubijena je u atentatu 2001. godine. Njen ju je atentator ubio iz osvete zbog zločina u Behmaiju.

2. Delphine LaLaurie (1775- 1842.)

okrutna9

LaLaurie je bila sadistička pripadnica visokog društva koja je živjela u New Orleansu. Njen je dom bio poprište najstrašnijih zločina.Kada je 1834. godine izbio požar u njenom domu, vatrogasci su pronašli dvojicu robova zavezanih za peć, koji su sami podmetnuli požar kako bi privukli pažnju.

Vatrogasci su na tavanu pronašli i druge robove koji su bili mučeni i korišteni za najokrutnije eksperimente. Deseci njih pronađeni su unakaženi i osakaćeni. Jedan muškarac je bio podvrgnut bizarnoj promjeni spola, dok su jednoj ženi, pronađenoj u kafezu, bili slomljeni udovi i razmješteni tako da nalikuje na raka.

Nekima od njih LaLaurie je zašila usta i pustila ih da umru od gladi, dok su drugima ruke bile zašivene za ostale dijelove tijela. Većina robova pronađena je mrtva, dok su drugi molili svoje spasioce da ih ubiju i oslobode zastrašujućih bolova. LaLaurie je uspjela pobjeći i nikada nije uhvaćena.

1. Elizabeth Bathory Born (1560-1614.)

okrutna10

Ovu mađarsku groficu smatraju najozloglašenijim ubicom u mađarskoj i slovačkoj historiji. Zvali su je “Krvava dama iz Čachtice”, po dvorcu u Slovačkoj, gdje je provela većinu svoga života. S još četvero saučesnika optužena je za mučenje i ubijanje desetak mladih djevojaka. Godine 1610. zatvorena je u dvorac Čachtice, gdje je provela ostatak svog života. Zbog svoje plemićke titule izbjegla je suđenje i osudu na smrt. Njene žrtve su bile lokalne seljanke, koje je grofica namamila na svoje imanje, obećavajući im dobro plaćen posao. Kasnije je počela ubijati i djevojke nižeg plemićkog staleža, koje su joj roditelji slali kako bi od nje naučile manire plemićkog ponašanja. Bathory je, također, i otimala djevojke.

Djevojke su bile podvrgnute mučenju koje je najčešće uključivalo premlaćivanje, paljenje i sakaćenje ruku, lica i genitalija, izgrižena lica i ostale dijelove tijela, te izgladnjivanje do smrti. Broj mučenih i ubijenih djevojaka je nepoznat, ali smatra se da je riječ o stotinama žrtava.

 

 

 

 

 

Pročitajte još