Emina Husedžinović-Ibrahimović: Sve je promjenjivo, samo je stil vječan

Piše: Redakcija

Emina Husedžinović-Ibrahimović jedna je od najuspješnijih bh. dizajnerica. Posljednju u nizu uvijek zanimljivih i unikatnih kolekcija predstavila je na proljetnom 32. Nivea Bh Fashion Week Sarajevo. Kolekcija “Metropolis” s četrdesetak modela oduševila je publiku, ali to je s Emininim djelima uvijek tako. No, kao i svaka žena, iako je moda dio njenog života, Emina jednako uživa u shoppingu. Kaže da je ponekad studiozan kupac, a nekad se prepusti čistom užitku.

– Sve ovisi o raspoloženju i finansijskim mogućnostima. Mnogo trošim na kupovinu. Živim od prodaje „krpica”, a najviše i uživam u kupovini “krpica”.

Uživate li u trenucima kad neki odjevni predmet postigne cijenu koju ste željeli?

– Svako voli da „prođe” jeftinije, ali ja nisam te sreće. Kad god čekam da se snizi cijena odjevnog predmeta, on se u međuvremenu proda. Ako slučajno naletite na dobar komad i ako je cijena pristupačna, preporučujem da ga odmah kupite. Ne razmišljajte dugo. Ako se proda, bit će vam žao.

Nikad ne žalim dati novac na…

– Skupu bundu od nerza ili činčile.

Savršena kombinacija za nedjeljno jutro za mene je..

– Trenirka i tene ili bilo šta ležerno i casual.

Šta nikada nećete obući?

– Šorc i mini suknju.

Kažu da kad se pogledate u ogledalo i na prvi utisak vam se ne dopadne ta kombinacija, trebate je odmah skinuti. Koliko ste Vi samokritični kad je riječ o odijevanju?

– Vrlo sam samokritična, jer znam da sve izgleda bolje na visokoj mršavoj dami koja ima uspravno držanje i pravilno izvajano tijelo, ali ipak sam sretna kad nađem varijantu koja prikriva nedostatke i čini me višom i mršavijom.

Koliko Vam je vremena potrebno da odlučite šta ćete obući?

 – Obično ne razmišljam duže od dvije minute. Naime, naviknem se na pet kombinacija i koristim ih u skladu s vremenskim uvjetima.

Moja najskuplja promašena investicija u shoppingu je…

– Često je to novi par cipela s visokom potpeticom kojim ne mogu da odolim, a totalno su nepotrebne i neudobne, tako da samo stoje u ormaru.

Prema velikom istraživanju, prosječna žena partneru kupi približno 51 posto sve odjeće koju ima u ormaru, muškarac njoj kupi otprilike 31 posto, i to najčešće nakon što to od njega zatraži…

– Mislim da je to istina. Dame češće biraju odjeću za partnera nego obrnuto, zato što žele da izgrade stil odijevanja svog muškarca, dok njihovi partneri kupuju svojim damama skuplje komade po „narudžbi” dame ili da ih impresioniraju.

Kako biste definirali svoj modni stil?

– Stil je konstanta, dok je moda promjenjiva i trenutna, zato  koliko god se bavila modom, ne mijenjam stil odijevanja često i lako. Damski stil 60-ih nadahnut modnom ikonom Jackie Kennedy, konkretnim bojama op-arta i pop-arta. Žanrovski uvijek se nalazim između casual looka i pret-a-portera. Moj stil je jednostavan, elegantan, funkcionalan i udoban. Volim odijela koja su trendi, ali od prirodnih materijala. Često nosim haljine uske I-linije.

Pratite li trendove? Vaš omiljeni dizajner je i zašto taj?

– Naravno, to je moj životni poziv i moja opsesija. Poštujem rad Zuhaira Murada, Eliea Saaba, Gergea Hobeike, Caroline Herrera, Dsqvareda, Dolce&Gabbane, Stelle McCartney, koja radi za modnu ikonu Victoriju Beckham za kolekcije pret-a-porter.

Omiljeni modni detalj?

– Cipele, naočale, torbica i bogata ogrlica.

Šta Vam se najviše dopada u ljetnoj modi ove godine?

– Najdraže su mi intenzivne boje, op-art kombinacije crne i bijele na jednom odjevnom predmetu, floralni dezeni materijala, ali u obliku bordura ili u akvarel tehnici. Drago mi je da je povratkom 80-ih H-linija ponovno hit, veoma privlačna je i I-linija uskih haljina Victorije Beckham. Oduševila me nova Miuccia Prada kolekcija nadahnuta pop-artom, ali nikad je ne bih privatno nosila.

Moja omiljena odjevna kombinacija je…

– Dobra haljina i cipele ili top i hlače ili pak dobro odijelo.

 

Pročitajte još