Aida Jahić: Ako uspješ u New Yorku, uspjet ćeš bilo gdje

Piše: Redakcija

Sarajka Aida Jahić jedna je od najuspješnijih bh. manekenki mlađe generacije. Njena internacionalna karijera počela je odlaskom u Milano, gdje je prije tri sezone počela snimanja za kuću “Benetton”, uz brojne druge editorijale. Ovog proljeća bilo je tu mnogo zvučnih imena.

– Ove sezone radila sam za brendove „Antonio Marras”, „Mantu”, „Caterina Gatta” te sam imala direct booking u Parizu za brend „Giles”. Najponosnija sam svakako na saradnju s kreatorom kao što je Antonio Marras, za kojeg uskoro radim fitting s čuvenim fotografom Olivierom Toscanijem, te snimanje kataloga za brend „Jones” prošlog ljeta na prelijepom otoku Elba.

Prosječan dan

Prosječan radni dan manekenke u Milanu počinje najkasnije u osam sati. Plan za uspjeh se pravi prethodne noći uz preciznu satnicu. Ništa se ne prepušta slučaju…

– Nakon ustajanja slijedi doručak, spremanje i odlazak na castinge. Prethodnu večer uvijek napravim plan, kako bih se lakše organizirala, jer je teško stići na sve adrese. Castinzi se ponekad održavaju u isto vrijeme na različitim lokacijama. Period fashion weeka je, ipak, najstresniji. Tad se dešava po 10 castinga dnevno, gdje prodefiluje hiljade djevojaka. Dan prođe u trci s kraja na kraj grada, te mijenjanjem raznih prevoznih sredstava. Uvečer stiže e-mail od agencije sa uputama za naredni dan. Snimanja obično počinju u šest ujutro, a ukoliko radim fitting, radi se po 10 ili 12 sati. Zbog svega toga idem rano u krevet i to je moj odmor – priča nam ova lijepa crnka, naglašavajući da profesionalni modeli žive sportskim načinom života, ali se o tome malo govori.

– Promovira se iskrivljena slika o modnom biznisu, a pravi modeli nemaju vremena za izlaske, žive zdravo, treniraju kao profesonalni sportisti – potcrtava Aida, naglašavajući kako je redovna sam studentica druge godine Fakulteta političkih nauka, Odsjek žurnalistika, te da je dosad sve ispite položila u roku.

– Imam sreće, jer profesori imaju razumijevanja, a i odlične kolege koje mi redovno šalju materijal i gradivo, kako bih sve stigla.

Strogi kriteriji

Aida je članica agencije „Women model management”, koja je jedna o najboljih na svijetu, sa sjedištima u Milanu, Parizu i New Yorku.

– To je izuzetno profesionalna i ozbiljna agencija, koja zastupa brojne supermodele poput Care Delevigne, Irine Shayk, Isabeli Fontana i druge. U takvom okruženju odgovornost je velika, ali je i lakše napredovati – pojašnjava naša sagovornica, dodajući kako je posebno privlači New York.

– New York je prijestolnica modnog biznisa i najutjecajniji grad u svijetu koji donosi trendove i u kojem se održavaju najbitniji castinzi. To je zahtjevno tržište s iznimno strogim kriterijima, ali, kako kažu, „If you can make it here, you can make it anywhere”. To je cilj kojem težim, ali zahtijeva duži boravak i konačno preseljenje, što je teško s obzirom na moje fakultetske obaveze i poslove u Milanu.

Kao pravi profesionalac Aida mnogo pažnje posvećuje njezi lica i tijela, a ukoliko ima dovoljno vremena, redovno i trenira.

– Mjesečno odlazim kozmetičaru na tretmane čišćenja lica. Za lijepu kožu jako je bitno koristiti kvalitetnu kozmetiku i zdravo se hraniti, piti puno vode uz, naravno, mnogo sna.

Aida sretna kako na poslovnom, tako na privatnom planu. Naime, u sretnoj je emotivnoj vezi. Razmišljajući o budućnosti naglašava kako ne mašta ili razmišlja predaleko te da se vidi kao uspješna poslovna žena i majka.

– Definitivno, ostajem u modnom biznisu, ali ovaj put iza scene. Imam mnogo ideja u tom smislu i nadam se da ću uspjeti da ih realiziram.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti