Ljiljana Šaković- Mujan: Uz malo mašte izdvojit ćete se iz jednolične mase

Piše: Redakcija

NJENO VELIČANSTVO MAJICA

Odjeća koju nosim prvenstveno mora biti ugodna jer se tad osjećam dobro i opušteno. Nisam ljubiteljica komada koje ću nositi samo jednu sezonu i skloniti iz ormara. Trendovi su za mene prolazna stvar i cijela priča oko toga se vrti ukrug. Sve što je IN ne znači da svima nama odgovara i da to moramo imati pod obavezno. Svakako treba obratiti pažnju pri odabiru komada za određene prilike. Volim iskoristiti svaki komad, te ga kombinirati ga po ko zna koji put  i prilagoditi za određenu priliku. Najbolje se osjećam u t-shirtu. Volim majice koje prate liniju tijela, dužine do struka s lijepim izrezom. Suknje koje volim su različitih krojeva i kombinacija materijala. Bez tašne nigdje ne idem. Volim ih, ali moraju biti veelike jer pri ruci moram svašta imatiUz sve to volim veće prstenove. Dovoljan mi je samo jedan, koji će upotpuniti moj stil s diskretnim, manjim naušnicama.

TOP KOMBINACIJE

Kako sam stalno u žurbi,kao i većina žena, odlučim se na brzinu i nisam od onih  koje pred ogledalom prave kombinacije i često zamjene dnevne opcije s noćnim. Otvorim ormar, izaberem suknju i potražim majicu ili košulju. To mi je omiljena kombinacija – majica i suknja s udobnim sandalama. Majice kupujem svuda i ne zanima me brend, već materijal. Suknje, a uglavnom nosim svoje kreacije, nosim uz topić i košulju.

PRAVA „METAPHYSIKA“

Volim zanimljivu i neobičnu obuću.Kad sam prvi put otišla u dućan „Metaphysika“, dočekalo me šarenilo raznih modela obuće i nisam znala gdje prvo da pogledam i koje cipele da uzmem. U mojoj glavi nastalo je totalno ludilo. Po prvi put našla sam obuću koja se nadopunjuje uz moj dizajn odjeće.

SAN&JAVA

 Kao djevojčica maštala sam da postanem dizajner i pravim duge haljine za balove. Počela sam krojiti i šiti odjeću za moje lutkice. Ta strast me nije nikad napustila. Nastavak je logičan sa Srednjom tekstilnom školom, nakon čega sam upisala sam Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Još tokom studija ozbiljnije sam pristupila poslu. Tad su počele i prve narudžbe, u početku od prijatelja, pa onda njihovih prijatelja. I moj dječiji san se ostvario. Radim ono što najviše volim i uživam u svom poslu. Osnivala sam Studio Fashion Sarajevo 2000. godine, koji je okupljao nekoliko modnih dizajnera, a predstavili smo se javnosti kroz video prezentacije naših kolekcija. Nakon toga sam napravila svoj brend „Ljilja“ i nastavila s istraživanjem i kreiranjem. Dosad sam napravila hiljade modela, koji su našli svoje zadovoljne kupce.

VOLIM AGNES B.

U Sarajevu sam upoznala Agnes B. i nakon nekoliko godina dobila sam poziv od nje da dodem u Pariz i dizajniram modnu liniju za nju. Bila sam počastvovana, sretna, ali i preplašena pozivom i krenula sam u razradu svojih ideja. Modna linija koja je nastala „ljilja for agnes b.“ urađena je u njenom studiju u Parizu i plasirana u njenim radnjama širom svijeta. To je nezaboravno iskustvo.

MUHANATI DIZAJNERI

Teško je imenovati i birati kolege, koje se bave istim poslom kao i ja, a pogotovu ih ocjenjivati. Dizajneri kao i svi ostali umjetnici, koji se bave kreativnim radom su sujetni, naravno, uključujući i mene ili da upotrijebim staru i menu dragu riječ muhanati. Tako da su sarađujem sa onima koji su malo manje muhanati od mene, a oni znaju ko su.

MOJ STIL

 Kreacije su bezvremenske i neopterećene sezonskim trendovima. Nosive su više godina i prilagodljive za sve prilike. Modeli su jednostavni. Ima dizajna i kreativnosti, a da je skoro neprimjetan, da se ne vidi i da izgleda kao da to može svako uraditi. Modeli pored svoje jednostavnosti, čistih linija i boja su elegantni i prepoznatljivi. Noseći ove modele pokazujete stil, osobenost i originalnost.

PRSTEN KOD SOFIĆA

Odavno želim kupiti prsten kad zlatara Sofića. Oduševljena sam replikama nakita iz Zemaljskog muzeja BiH, a prsten je replika iz 19. stoljeća. Muž je obećao…..

SECOND HAND VS. OUTLET

Iskreno, nikad ništa nisam kupila u second handu, a u outletima jesam npr.  „ „Alma Ras“, gdje možete naći kvalitetne, a jeftine stvari za cijelu porodicu.

H&M

Od mass brendova izdvajam H&M, jer imam tinejdžerku u kući, a ova kuća ima modele koji su njoj interesantni.

BITI POSEBAN

Odjeću treba znati nositi i to što je nešto IN ne znači da nam dobro stoji.Trebamo biti svoji i autentični. Uz malo mašte izdvojit ćete se od jednolične mase.

PRAVE VRIJEDNOSTI

Mi smo odavno sve pomješali. Ali imam utisak da je to na prvom mjestu nepoštivanje samog sebe, a zatim manjak stila. Postoje događaji na kojima nije pristojno pojaviti se u šortsu i topiću. Da se to desilo negdje u inozemstvu, sigurno tu osobu ne bi pustili unutra. A kod nas izgleda sve može. Nisam od onih kojima je etiketa najbitnija stvar u životu, ali nažalost, već u osnovnim školama pojedina djeca maltretiraju vršnjake ako nemaju u svom ormaru „markiranu“ odjeću. To je, prema mom mišljenju, ozbiljan problem. U vremenu u kojem živimo djecu treba učiti i puno im pričati o vrijednostima života, koje sigurno nisu u „markiranoj“ odjeći, mobitelima i sličnim stvarima. Treba im razvijati osjećaje i otvarati nove vidike koje jedino mogu postići obrazovanjem i učenjem o novim stvarima, koje su istinski vrijedne. Sve žene su lijepe na svoj način i trebaju odjećom skriti nedostatke, a pri tom pokazati svoju osobenost. To prvenstveno treba raditi zbog sebe, a ne da bi se samo pokazali drugima.

 

Pročitajte još