Glumica pokrenula kampanju protiv nehumane sterilizacije žena

Piše: Redakcija

Popularna indijska glumica Meghna Malik (Ammaji) iz serije “Neželjene” koju u programu OBN TV možete pratiti radnim danima oglasila se povodom planiranja porodice u Indiji, tačnije  sterilizacije zbog koje je do danas umrlo 13 žena.

Zahvaljujući velikoj medijskom pritisku da se stvari istjeraju na čistac i žene počnu tretirati kao ljudska bića za koji je najzaslužnija Meghna  uhapšen je doktor koji je izvodio operacije ali i odgovorni  koji su pokušali zataškati ovaj slučaj kao i mnoge druge, prepisavši ih nehigijenskim uslovima u kojima su žene živjele.

I ako je do sada poslije masovne sterilizacije u indijskoj državi Čatisgar preminulo 13 žena, to nije konačan broj jer se na desetine nalazi u bolnici u kritičnom stanju.

– U pitanju su životi 83 žene, sve mlađe od 32 godine, sterilisane su u subotu u sklopu vladinog programa besplatne sterilizacije i poslate kući isto veče. Ja vas pitam da li je to normalno! Svakim atomom snage ću se boriti da krivci za ovo nedjelo ali i slična izađu pred lice pravde. Zamislite agoniju tih djevojaka koje su nakon operacije počele da osećaju tegobe – povraćanje, pad pulsa i druge komplikacije. Da za ovaj zločin, jer smrt nedužnih žena to i jeste će krvci ali i njhovi saučesnici završiti iza rešetaka –  poručila je popularna glumica.

Podsjećanja radi Meghna Malik koja tumači lik Amaji u seriji „Neželjene“ušla je i u politiku kako bi spriječila zlostavljanje ženske novorođenčadi. U Indiji je postala skoro uobičajena praksa da se drugo dijete abortira nakon što se sazna da će biti djevojčica, govori istraživanje temeljeno na posljednjih nekoliko popisa stanovništva u Indiji, te brojkama novorođene djece i statističkih podataka o abortusima.

Izvor OBN TV

Pročitajte još