Još više razloga zbog kojih je ova namirnica apsolutno čarobna

Piše: Redakcija

Poznato je da je bijeli luk izvrstan za održavanje zdravlja i jačanje imuniteta te je važan sastojak svake zdrave prehrane. Pokušajte pojesti barem dva režnja svaki dan i tako se zaštite od raznih bakterija i virusa.

‘Narodni recept’ za prehladu uvijek sadrži bijeli luk, a to nije činjenica za odbaciti. Istraživanja su pokazala da bijeli luk pomaže kod prehlada, a kako bi napravili domaći sirup protiv kašlja dovoljno je staviti nasjeckani bijeli luk u vruću vodu i pustiti ga da se namače pet minuta, iscijediti ga i potom popiti napitak.

Ako imate problema s aknama, rezrežite režanj bijelog luka po pola i natrljajte ga po problematičnom području. Ako postupak ponavljate redovno,  antibakterijska svojstva bijelog luka pročistit će vam ten.

Učinkovit je i protiv herpesa, pa možete položiti ploškicu bijelog luka na herpes. Odmah će vas zapeći, ali je dokazano jednako efikasan kao i kupovni lijekovi. Također je dobar i u borbi protiv gljivica na stopalima. Zgnječite nekoliko režnjeva i ubacite ih u toplu vodu te namačite stopala kojih pola sata.

Bijeli luk je efikasan i u kućanskim poslovima, vjerovali ili ne. Njime možete popraviti napuknuto staklo, tako da po liniji natrljate zgnječeni bijeli luk koji će spriječiti daljnje pucanje stakla.  Bijeli luk tako možete iskoristiti i kao lijepilo.

Ako isjeckate tri ili četiri režnja te ga ubacite u bocu sa sprejem u kojoj se nalazi sirće te dodate još nekoliko kapljica limuna, napravili ste sprej za dezinfekciju i čišćenje površina.

Izvor: Magazin.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti