Kako je zaradila prvih sto miliona funti: Victoria Beckham – Samo grešku ne zna napraviti

Piše: Redakcija

Bivša članica grupe “Spice Girls”, Victoria Beckham (40) na prvom je mjestu popisa 100 najboljih britanskih poduzetnika koji objavljuje magazin “Management Today”. Magazin je pohvalio Victorijinu “suptilnu poslovnu sposobnost” koju je dokazala širenjem modne kuće u posao s godišnjim prometom od 38 miliona eura i sa sto zaposlenih.

Urednik magazina Matthew Gwyther kazao je kako neki mogu prigovoriti tome što je bivša spajsica završila na vrhu liste, ali ona je, ipak, stvorila kompaniju koja je “i stvarna i nevjerovatno uspješna”.

Victoria Beckham at her new store in Dover Street, London.

Propala pjevačica

Neki će također reći da ona nikad nije naučila izrezivati krojeve ili ispeglati preklop na šavu, ili će tvrditi da je samo supruga najpoznatijeg bivšeg nogometaša na svijetu, ali činjenica je da je Victoria svoju slavu iskoristila na najbolji mogući način.

Victorijina modna kuća bilježi rast prodaje od 2900 posto i rast zapošljavanja od 3233 posto tokom posljednjih pet godina. Svoju modnu marku lansirala je 2008. a tri godine kasnije osvojila je nagradu kao najbolje dizajnersko ime na British Fashion Awards.

Magazin, koji ju je proglasio najboljom poduzetnicom u Velikoj Britaniji, procjenjuje vrijednost njene kompanije na čak 266 miliona eura.

Ona, možda, jeste “spajsica” koja nije znala pjevati, ali kada je modni posao u pitanju, ona je dizajnerka koja, jedino što ne zna napraviti, jesu greške.

Inače, porodično bogatstvo Beckhamovih procjenjuje se na 210 miliona funti. Od toga je više od 100 miliona funti zaradila Victoria. No, sada, kada su Davidovi fudbalski dani prošlost, a Victorijin posao u usponu, s lakoćom će ga preteći u zaradi i biti ta koja više zarađuje u kući, odnosno kućama Beckhamovih.

Njena kompanija “Victoria Beckham Ltd” odmah je nakon osnivanja vrijedjela jedan milion funti i zapošljavala je tri čovjeka. Danas se procjenjuje na nevjerovatnih 30 miliona funti.

2013 International Woolmark Prize Final - Photocall & Judging

Prvu radnju, u kojoj prodaje samo svoje kolekcije, otvorila je u Mayfairu, London, a drugu planira otvoriti u New Yorku, tokom naredne godine. Njena odjeća i asesoari nisu jeftini. Za jednu prosječnu Victoria Beckham torbu potrebno je izdvojiti 18.000 funti, što je, opet, mala suma u poređenju s torbom koju Victoria ima u svojoj privatnoj kolekciji, a koja vrijedi 130.000 funti. Ipak, slavne osobe poput Kate Winslet, Beyonce ili Sarah Jessice Parker, koje su oduševljene Victorijinim kreacijama, njena su najbolja reklama.

I kako je Victoria od propale pjevačice postala najuspješnija poduzetnica? Krenimo redom…

Milioni od reklama

Do danas, bend “Spice Girls” je prodao blizu 100 miliona ploča u svijetu, a veliki dio te zarade otišao je i na njen račun. Kada se bend ponovo okupio, 2007. godine, te održao turneju, Victoria je zaradila 10 miliona funti. Autobiografska knjiga, kao i dvije knjige o stilu i modi, 2001. godine donijele su joj zaradu od jednog miliona funti.

Kada su se Beckhamovi 2007. godine odselili u Ameriku, pristali su snimiti televizijski show “Coming To America”. No, ne besplatno. Od selidbe u Los Angeles i ekraniziranja showa, također su zaradili broj sa šest znamenki.

Veliki dio bogatstva Beckhamovih dolazi i od snimanja reklama kako za tuđe, tako i za brandove s vlastitim imenom. Ovih dana priča se da bi Victoria Beckham mogla biti sljedeća dizajnerica koja će sarađivati s modnom kućom “H&M”. Zamislite samo tu kolekciju i pomamu koja će za njom nastati. To ne bi bila prva saradnja Beckamovih sa slavnim Šveđanima. David je već uspješno radio kampanje za H&M.

Godine 2009., Victoria je potpisala trogodišnji ugovor s modnom kućom Armani i zaradila 12 miliona funti. Dvije godine kasnije zaradila je još jedan milion funti, reklamirajući japanskog proizvođača torbi “Samantha Thavasa”.

victoria beckham4

Još jedan miliončić dospio je na njen račun kada je počela sarađivati s autokućama, odnosno kada je dizajnirala interijer za novi Range Rover.

Victoria je od svog modnog biznisa prošle godine ostvarila čist profit od tri miliona dolara, što je dvostruka zarada u odnosu na prethodnu godinu. Njena kolekcija “Victoria by Victoria Beckham”, a koju čini jeans, naočale, torbe, cipele, namijenjena je onima s manjom kupovnom moći, pa cijene stvari iz ove kolekcije iznose od 150 do 485 funti.

Poslovni analitičari predviđaju da će njen modni business do 2019. godine vrijedjeti gotovo 200 miliona funti.

Jednim dijelom, popularnost svog brenda može zahvaliti slavnima koji vole nositi njene kreacije na crvenom tepihu. To redovno čine Gwyneth Paltrow, Michelle Dockery, Amanda Holden, Coleen Rooney… A i sama Victoria je “hodajuća reklama” za svoj modni brand.

Ne zaboravimo spomenuti njihov impresivan imovinski karton. Navodno su 30 miliona funti platili četverospratnicu u Kensingtonu, zapadni London, a i na Beverly Hillsu posjeduju kuću s pet spavaćih soba. Priča se da su željeli imati i vlastitu plažu, pa su je kupili na ostrvu Ko Samui, na Tajlandu. Naravno, u Napi posjeduju svoj vinograd, koji je Victoria od Davida dobila na poklon.

Nedavno su kupili veliku kuću na Notting Hillu, u zapadnom Londonu. Navodno, tu kuću žele pretvoriti u centar svog poslovnog carstva, gdje bi Victoria premjestila svoju kompaniju, a i David pokrenuo vlastiti business kada se potpuno povuče iz nogometa.

Koliko vrijede Victorijini asesoari

Činjenica je da je Victoria žena koja ima ukusa. Veliki je zaljubljenik Hermes Birkin torbi i posjeduje ih blizu 100. Ta njena kolekcija vrijedi približno jedan i po milion funti. Najskuplju među njima dobila je od Davida. Riječ je o “Silver Himalayan” torbi koja na kopči ima trikaratni dijamant, a torba vrijedi 80.000 funti.

Victoria, također, posjeduje veoma rijetku Birkin torbu, napravljenu od krokodilske kože, kombinirane sa zlatom. Jedna ovakva torba je na aukciji 2011. godine prodata za 129.865 funti.

Dalje, Victorijin nakit vrijedi 3,8 miliona funti, među kojima se nalazi čak 13 zaručničkih prstenova. Jedna od njih, s dijamantom u obliku srca, vrijedi jedan milion funti.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti