Kraljica Letizia prva zvijezda Copa del Rey: Promocija ženskog fudbala u prvom je planu

Piše: Redakcija

AFP

Španjolska kraljica Letizia prisustvovat će finalnoj utakmici “Copa del Rey”, najmasovnijeg fudbalskog takmičenja u Španjolskoj, krajem maja. Jednoj od najomiljenijih ličnosti u ovo zemlji, pripala je velika čast promovirati ženski fudbal, a nakon završetka finalne utakmice u kojoj se sataju Atlético Madrid i Real Sociedad kraljica će osvajačicama kupa uručiti prestižni pehar takmičenja. Poznata kao veliki ljubitelj sporta, posebno ženskog, na čijoj promociji je uradila mnogo toga, kraljica Letizia je redovni gost svih velikih takmičenja, kao i drugih događaja koji promoviraju ženu i njenu ulogu u društvu.

Turnir koji datira još od 1983. godine, najstariji je ženski fudbalski turnir u Španjolskoj. Po prvi put u svojoj historiji, finalna utakmica bit će direktno emitirana na svim zvaničnim kanalima javnog servisa Španjolske, a sve u cilju sve veće popularizacije ženskog sporta u cjelini.

-Mi cijenimo posvećenost ženskim sportovima i ženskom fudbalu, ovo će biti prvi put u historiji i veoma smo ponosni i veoma zahvalni- rekao je Luis Rubiales, predsjednik španjolske nogometne federacije, kada je potvrđeno prisustvo kraljice Letizie.

Međutim, nije čudno vidjeti kraljicu Letiziju kako podržava ženski sport u ovoj zemlji. Protekle godine, kraljica je na ostrvu Tenerife prisustvovala svjetskom prvenstvu u košarci kada je Španjolska ženska košarkaška reprezentacija osvojila treće mjesto.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti