Maxima: Rođena da bude kraljica

Piše: Redakcija

Abdiciranjem kraljice Beatrix prošle godine, Holanđani su dobili novu kraljicu, ali također i novu modnu ikonu – kraljicu Maximu. Šarmantna i uvijek nasmijana kraljica, lako je osvojila srca svojih sugrađana, ali i nacija širom svijeta. Podjednako je poštuju i dive joj se i žene i muškarci. No, ono zbog čega je posebno cijene pripadnice ljepšeg spola, jeste Maximin odjevni stil. Svi, koji iole mare za modu, s velikim nestrpljenjem iščekuju svaki Maximin javni izlazak, a ona se pobrine da ih svojim odjevnim izborom baš nikad ne razočara.

Plavuša sa stavom

Lijepa kraljica je, zapravo, porijeklom iz Argentine. Rođena je u Buenos Airesu, a studirala je ekonomiju. Kasnije se zaposlila u Deutsche Bank, a potom je posao dobila u uredu UN-a, kao savjetnik za finansije.

– Maxima (42) je visoka, plavuša sa stavom. Šarmantna je i dobro izgleda. Posjeduje tu karizmu ljudi iz Latino Amerike i ima nevjerovatan osmijeh koji osvaja sve. Jednostavno je rođena da bude kraljica – kazao je Eduard Vermeulen, kreativni direktor belgijske modne kuće “Natan”, čije je kreacije Maxima nosila tokom inauguracije njenog supruga Willema-Alexandera.

I kraljevski historičar Han van Bree za Maximu ima samo riječi hvale.

– Ona je egzotična, strastvena i blista. Nije distancirana poput njene prethodnice, kraljice Beatrix. I svi je volimo zbog toga.

Reporterka BBC-a Anna Holligan upoznala ju je u mokroj odjeći, jer je prije toga plivala u hladnoj vodi u amsterdamskim kanalima, kako bi učestvovala u humanitarnoj akciji.

– Njena volja i hrabro suočavanje s hladnom vodom poklapaju se sa slikom kakvu Holanđani imaju o svojoj liderki, a to je da imaju hrabru kraljicu, koja svima može poslužiti kao uzor – kazala je Anna.

Kolumne o haljinama

No, vratimo se njenom modnom izražaju. Haljine koje je nosila tokom inauguracije, Maxima je pažljivo birala, znajući da će je to gledati cijeli svijet, te da će se o tome šta je obukla pisati narednih dana, mjeseci, čak i godina. I imala je pravo. O njenim haljinama nije se pisalo samo u Holandiji ili u Evropi, nego i preko okeana. Tako su u Los Angeles Timesu objavljene kolumne o njenoj crvenoj Valentino haljini, koja je najbolje opisivala kraljicin latino temperament, zatim pink haljini od satena, koju je nosila s velikim šeširom, a jedna kolumna posvećena je i njenoj čuvenoj royal plavoj čipkanoj haljini koju je odabrala za inauguraciju.

Otkako je preuzela prijestolje, ali i prije tog vremena, njene odjevne kombinacije donijele su joj internacionalnu popularnost, jednaku kao i Kate Midlleton ili Michelle Obama.

Ono po čemu se njen stil razlikuje od stila ovih dviju dama, jeste Maximina hrabrost u izboru boja. Ova strastvena Argentinka se ne drži samo klasičnih pastelnih boja, uobičajenih za pripadnice plave krvi, nego bez imalo ustezanja bira vatrenu crvenu ili narandžastu, jaku plavu ili čak zlatnu. Također, Maxima mnogo uživa u asesoarima. Nerijetko ćete je vidjeti kako nosi prenaglašene šešire, ili jednostavne odjevne kombinacije osvježi krupnim nakitom. No, nikada ne pretjeruje.

– Ona je, bez imalo dvoumljenja, žena ovog vremena. Aktivna je, uživa u modi jednako kao u svojoj kraljevskoj, ali i majčinskoj ulozi – poručuje Eduard Vermeulen.

[nggallery id=599]

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti