Val Thorens: Snježna bajka na 2.300 metara

Piše: Redakcija

Kada po stoti put pregledate fotografije ili snimke s putovanja s kojeg ste se tek vratili, nije teško pretpostaviti da žalite što je ta avantura, ma koliko trajala, završila. Jednostavno želite zapamtiti svaki detalj, od početka do kraja i urezati ga zauvijek u sjećanje. Upravo s takvim uspomenama nedavno se vratila i mala bh. ekipa iz francuskog zimovališta Val Thorens, najvišeg evropskog skijališta. Priča o ovom putovanju počela je nekoliko mjeseci ranije, dolaskom glavnih turističkih predstavnika Val Thorensa u Sarajevo. Francuzi, naime, mnogo ulažu u promociju turizma, pa su i u našu prijestolnicu došli već u septembru, kako bi bh. turističkim radnicima i novinarima predstavili ovo atraktivno skijalište, ali i najavili zimsku sezonu, koja počinje u novembru i traje do kraja maja.

Savršeni uvjeti

Nije trebalo proći puno vremena, a naša ekipa je, na poziv “Atout Francea”, francuske nacionalne turističke organizacije, već pakirala svoje kofere za Val Thorens, kako bismo se i sami uvjerili u ono što su nam domaćini ranije ispričali. I, nimalo nisu pretjerali…

Dok je ostatak Evrope s nestrpljenjem čekao prvi snijeg, zimovalište na visini od 2.300 metara nije imalo razloga za brigu. Sezona je zvanično otvorena prije 15 dana, a samo nekoliko dana kasnije snijeg je napadao toliko da su grtalice radile danju i noću.

Moderna priča o našoj destinaciji, do koje smo došli letom preko Beča do Lyona, te dvosatnom vožnjom do konačnog odredišta, zapravo je počela još 1971. godine, kada seosko naselje prerasta u gradić. Ove godine Val Thorens slavi svoj 40. rođendan, a tokom proteklih razvio se u moderni evropski ski-centar, te klijentima nudi 140 km staza savršeno uvezanih modernim žičarama. Tim stazama treba dodati i Dolinu Belleville, sa 300 km staza, kao i Tri doline sa 600 km staza. Ovaj dio Alpa pravi je mali raj za strastvene skijaše, ali i početnike, koji uz pomoć stručnih instruktora vrlo lako prelaze na napredni nivo.

– Očekujemo dobru sezonu, za četiri procenta veću nego prošle zime. Već prije početka decembra obavljeno je čak blizu 75 posto rezervacija – kazao je za naš magazin Eric Bonnel, direktor “Val Thorens Toursa”, navodeći razloge velike zainteresiranosti za ovo skijalište.

– Val Thorens ima savršene uvjete za skijanje, jer je 99 posto staza smješteno na visini iznad 2.000 metara. Naši gosti mogu pronaći sve što im treba: staze za početnike, srednje skijaše, ali i za profesionalce, koji traže veće izazove. Nudimo dvije vrste skipassova, jedan je za Val Thorens i iznosi 188 eura za šest dana, a drugi je 241 euro za čitavo područje Tri doline. Dnevna karta za Val Thorens košta 41 euro, a za Tri doline 49,5 eura.

Povoljnim cijenama ski pasova treba dodati i povoljne cijene smještaja, što su strani klijenti itekako prepoznali, pa je Val Thorens postao međunarodni ski-resort. Najčešće se iznajmljuju veliki apartmani za osam, deset ili 12 osoba, jer je tako cijena smještaja niža. Ali, osobama koje dolaze u Val Thorens novac i nije toliko bitan. Naišli smo na studente s “Oxforda” i “Cambridgea”, koji su se došli međusobno takmičiti, Špance, koji su praznik u svojoj zemlji spojili s vikendom, Japance…

– Sedamdeset posto ljudi dolazi izvana, čak iz Amerike, Kanade, Južne Afrike, Australije, pa i Japana. Val Thorens je, inače, najmlađi veliki ski-resort u Francuskoj, ali smo prva ski destinacija za nekoliko evropskih zemalja kao što su Španija, Holandija, Belgija. Mislim da će u skorijoj budućnosti Val Thorens definitivno biti ski-lider u Francuskoj, ali možda i u Evropi – kaže Eric.

Strogi kriteriji

Gradnja objekata na Val Thorensu zahtijeva poštivanje strogih kriterija i nijedan objekt ne smije „odskakati” od ostalih. U vanjskom izgledu koriste se samo drvo i kamen, pa Val Thorens podsjeća na malu zimsku čaroliju. Strogo se kontrolira ko dolazi graditi, a podići privatnu vikendicu je nemoguće. Ukoliko želite posjedovati nekretnine, možete kupiti apartman, a za njega je potrebno izdvojiti od 3.000 do 7.000 eura po kvadratu.

Za zimovanje će biti dovoljno ako iznajmite i neki od apartmana u hotelima, koji imaju od dvije do četiri zvjezdice. Tražite li luksuz, onda je hotel „Altapura”, otvoren tek prošle sedmice, pravo mjesto za vas. Iako je kategoriziran s četiri zvjezdice, rijetko ćete gdje naići na takav luksuz. U vlasništvu je grupacije “Sibuet”, poznate francuske porodice, koji posjeduju još nekoliko hotela i restorana širom zemlje. Interijer, koji ostavlja bez daha, djelo je Nicolasa Sibueta, vrlo jednostavnog 27-godišnjaka za kojeg nikada ne biste pomislili kako je jedan od najbogatijih ljudi u Francuskoj.

Luksuzni hoteli

– Ovaj hotel jeste bio prvi veliki projekt za mene, ali za moju porodicu nije, jer smo sami dizajnirali interijere za sve objekte koje posjedujemo. Hotel se počeo graditi prije 18 mjeseci i uspjeli smo ga otvoriti za ovu sezonu. Fokusirali smo se na želje klijenata, pa su naši prvobitni nacrti često mijenjani, jer smo ih željeli učiniti savršenim. Željeli smo da hotel posjeduje toplinu, koju bi svako htio u svom domu, ali da je u isto vrijeme i moderan. Morate ići u korak s vremenom i koristiti nove materijale, ali imati i prepoznatljiv pečat. Odabrali smo drvo, kamen, vunu – kaže Nicolas, koji se lično pobrinuo da svaka soba u hotelu posjeduje mini laptop.

– Nove generacije koriste modernu tehnologiju i željeli smo našim klijentima pružiti tu uslugu, ali pritom biti i umjereni, jer su, ipak, na odmoru. Kompjuteri se mogu koristiiti preko plazme za različite aktivnosti, možete chatati s prijateljima iz druge sobe, slati poruke ili provjeriti kakvo je vrijeme vani.

Ovaj mladi arhitekt je otvorenje hotela iskoristio za skijanje i boravak u Val Thorensu, jer, kako kaže, svoje radno vrijeme mora rasporediti na obilazak ostalih ugostiteljskih objekata u Francuskoj. Pritom ne propušta priliku za skijanje, ali i odlazak na poznati DJ party u club “La Folie Douce”, gdje smo ga zatekli narednog dana. Smješten na visini 2.600 metara, ovaj klub vjerovatno je jedini na svijetu koji radi na tako velikoj nadmorskoj visini, a tokom sezone posjeti ga toliko ljudi da se uvijek traži mjesto više. Zabava uz Dj-a, MC-a i saksofonistu počinje već u popodnevnim satima i završava se najkasnije u 16:30, jer skijaše i boardere čeka spuštanje do Val Thorensa.

– Klub smo otvorili 2009. godine i vjerovatno smo jedini u svijetu koji rade na ovoj visini, zato još volimo reći kako smo na vrhu svijeta. Trudimo se našim gostima pružiti odličnu zabavu i zato dovodimo DJ-eve iz čitave Francuske. mnogo pažnje smo posvetili obezbjeđenju, jer puno njih koji dolaze u „La Folie Douce” konzumiraju alkohol, pa morate voditi računa o tome kako će se kasnije spustiti niz stazu – kaže Leonor Aublin, PR managerica kluba.

Tu zabavi i noćnom životu nije kraj. Nakon što se spuste niz stazu, zabava se nastavlja u klubu „Malaysia”, gdje možete uživati u muzici uživo. Odlučite li se, ipak, za neke mirnije varijante, možete birati jedan od 50 restorana, koliko ih ima u Val Thorensu. Sadržaji ovog gradića podređeni su potrebama gostiju i ničega ne nedostaje – od velikih supermarketa, shopping centara, radnji sa sportskom opremom, tradicionalnih radnji, gdje možete kupiti i probati najpoznatije autohtone sireve i vino – do velikog sportskog centra s koncertnom dvoranom. Jedino na što biste mogli imati primjedbu u Val Thorensu jeste da vaš boravak nikada neće trajati dovoljno dugo. Poželite li i vi svoje skijaško umijeće pokazati na nepeglednim stazama Val Thorensa ili uživati u drugim sadržajima, za aranžmane se možete obratiti sarajevskoj agenciji “Viator”.

 

Jean SULPICE: Kuhar s dvije Michelinove zvjezdice

val thorens reportaza

Za opis svih kulinarskih delicija, vina i sireva, koje smo imali priliku probati na Val Thorensu, trebalo bi nam poglavlje jedne knjige. Njihov način pristupanja kuhanju prava je umjetnost i tome posvećuju posebnu pažnju. Više od okusa sočne hrane, može vam se dopasti jedino način na koji aranžiraju i serviraju obroke, koji izgledaju toliko veličanstveno da vam ih je žao načeti. Ukoliko imate sreće, ali i novca, za vas jela može pripremati i Jean Sulpice (33), kuhar koji se može pohvaliti dvjema Michelinovim zvjezdicama.

Nakon pet godina sticanja vještina kod učitelja, koji je imao tri Michelinove zvjezdice, Jean se odlučio doseliti u regiju Savoie, odakle su njegovi preci.

– Tokom pet godina sam tražio svoj stil i način kuhanja, a u martu 2006. godine sam dobio svoju prvu Michelin zvjezdicu na Val Thorensu. Nastavio sam raditi na sebi i 2010. godine sam dobio drugu Michelin zvjezdicu. Također sam preuzeo inicijativu da osmislim jelovnik za vrtić koji se nalazi ovdje, tako da kuham i za djecu – kaže Jean, koji tokom ljetnog perioda organizira školu kuhanja, ali i osmišljava novi jelovnik za predstojeću zimsku sezonu.

Do sada je objavio tri knjige svojih specijaliteta i trenutno radi na četvrtoj, u kojoj namjerava razdvojiti ljetnu i zimsku kulinarsku ponudu. To će ujedno biti i jedna vrsta memoara njegovih 10 godina provedenih na Val Thorensu.

[nggallery id=604]

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti