Premijera igrano-dokumentarnog filma „Ljubovdan na Čarosu“

Piše: Redakcija

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, jučer je, u punoj sali Doma mladih u Sarajevu,  održana premijera igrano-dokumentarnog filma „Ljubovdan na Čarosu“ čiji su autori djeca polaznici inkluzivne Radionice kreativnosti i mašte Malog Magacin Kabarea.

Radionica „Širimo ljubav“ dio je kampanje „Govorimo o mogućnostima“ koju je realizovao UNICEF sa domaćim partnerima uz podršku USAID-a i Delegacije Evropske unije u BiH.Ova radionica  je jedan od primjera kako svako dijete može izraziti svoju kreativnost i dati svoj doprinos realizaciji jednog projekta.

U proteklih sedam mjeseci, djeca sa i bez poteškoća iz Centra za slijepu i slabovidnu djecu, Udruženja „Sunce“ iz Istočnog Sarajeva, O.Š. Ilijaš, O.Š. Fatima Gunić, O.Š. Mula Mustafe Bašeskije – područna Sedrenik O.Š. Kovačići, O.Š. Grbavica 1, Udruženja „Oaza“ i O.Š. Skender Kulenović, svaki vikend su vrijedno radila na razvijanju scenarija, osmišljavanju uloga, te učila tajne filmske i muzičke produkcije od tima edukatora Malog Magacin Kabarea i gostiju, profesionalaca iz svijeta bh. filma i muzike.

Premijera filma je jedan od događaja kojim se zaključuje kampanja „Govorimo o mogućnostima – pridružite nam se“, čija ideja vodilja je da svako ljudsko biće zaslužuje jednako dostojanstvo, poštovanje i prilike. U Bosni i Hercegovini djeca s poteškoćama nalaze među najmarginaliziranijim i najisključenijim grupama djece. Još uvijek postoje značajna odstupanja posebno u ruralnim i udaljenim područjima gdje su siromaštvo i nejednakost izraženiji. Trajno rješenje moguće je postići samo unaprijeđenjem znanja i promjenom stavova, kao i praksi opće populacije prema djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti