IMPULS Sport :Treningom od 20 minuta ispunit će vaše snove

Piše: Redakcija

Prije nekoliko dana u strogom centru Sarajeva u ulici Branilaca Sarajeva br. 19 otvoren je novi sportski centar, utočište za sve one koji nemaju mnogo vremena, a žele učiniti nešto za sebe kako u fizičkom, tako i u psihičkom smislu. Žele izgledati bolje, ali biti zdraviji i puni energije.

Novi način podizanja tjelesne forme te očuvanja zdravlja elektromišićnom stimulacijom (EMS) s niskoferkventnim impulsima do 100 Hz nudi vam upravo to u šta se uvjerila i autorica ovih redova.

Profesionalni par, aktivni i edukcirani sportisti Melissa Delić i Petar Ivanović kroz sat druženja otvorili su za mene jedan novi svijet, koji kao klasična ljubiteljica fitnessa još nisam upoznala. Najprije ih, logično, pitam za trening od 20 minuta, kako i predstavljaju jedan klasični EMS program vježbanja.

– Vrijeme tenzije pod kojom je mišić tokom tog vremena prema istraživanjima odgovara petosatnom treningu u normalnom fitness studiju. Efekti su bolji, jer tokom običnog treninga prosječna osoba može angažirati 30 do 40 posto mišića, profesionalni sportista angažira 70 posto, a tokom EMS-treninga angažirano je 90 posto mišića – pojašnjava nam Melissa, a Petar objašnjava šta se u tijelu dešava tokom vježbe.

– Slanjem električnog impulsa iz mozga prema mišiću dolazi do kontrakcije mišića i tijelo izvršava određeni pokret. Kad stimuliramo mišić, ova proces se odvija brže i pojačan je. Tako je struja pojačivač prirodnog procesa kontrakcije mišića. Rezultati su brži.

Pokazuju mi specijalnu odjeću, mekana je i glatka. Preko nje se oblači prsluk s elektrodama. Deset pari elektroda se kopča na uređaj koji generiše elektroimpulse koji su prilagođeni vašem tijelu i vašim željama.

– A tokom svakog treninga neko je uz vas, dakle uvijek imate ličnog trenera. Riječ je, laički rečeno, o zauzimanju određenih pozicija na spravama uz EMS. Koristimo samo frekvencije do 100 Hz, tako da takav napor utječe isključivo na mišiće i oblikuje vaše tijelo. Ova vrsta struje nije opasna, ali postoje okolnosti/ kontraindikacije pod kojima trening nije moguć, a to su pacemaker, neurološka oboljenja, otvorene rane, upale ili trudnoća. Naravno, o svemu tome razgovaramo s klijentom prije probnog treninga – kaže nam Melissa, dodajući da je taj trening do početka januara besplatan.

Dok razgledamo luksuzno opremljen prostor, pokazuju mi sprave, logično se postavlja pitanje – zašto je dovoljan jedan ili maksimalno dva treninga sedmično od 20 minuta. Čini se nestvarno.

Petar pojašnjava da prilikom EMS-treninga dolazi do aktivacije svih 656 mišića i to tokom svih tih 20 minuta.

– Rezultat je efektivan i intenzivan trening cijelog tijela. Da bi se postigao isti ili približan rezultat, potrebno je 5 ili 6 sati konvencionalnog fitness treninga sedmično. Vrijeme odmaranja zbog procesa koji se u tijelu pokreću je od tri do pet dana.

Pričamo o naučno-utemeljenom načinu vježbanja jer EMS efekt, kažu nam oboje, potvrđuju rezultati rada naučno-istraživačkih timova Visoke škole sporta u Kölnu, Univerziteta u Bayreuthu i Nürnbergu te Erlangenu te Klinike za srce u Bad Oeynhausenu. Najvažnija tema za većinu dama, ali i predstavnika jačeg spola, jeste – kako se s EMS-treningom može smršati?

– Kroz aktivaciju dubinske muskulature svakog dijela tijela (npr. u dijelu stomaka i bokova), dolazi do ubrzanja metabolizma i povećanja aktivnosti enzima, što rezultira povećanom potrošnjom kalorija. Novoizgrađenim mišićima potrebna je energija koju crpe iz masnog tkiva, sve to rezultira oblikovanjem figure, tačnije smanjenjem obima – kaže nam Melissa, naglašavajući kako oni daju primat centimetrima u odnosu na vagu, dakle učvršćivanju i izgradnji mišića.

– Dakle, naša vaga je ogledalo. Ova vrsta treninga idealna je za ljude koji imaju problema s kičmom i leđima, također osobama koje imaju zdravstvenih problema zbog kojih im je sugerirano da se bave fizičkom aktivnošću (normalizacija lučenja hormona kod oboljenja štitne žlijezde), aktivnim sportistima, kao i svima koji žele da budu zdravi i vitalni. Idealan je izbor za period nakon nekih sportskih povreda. A uz vježbanje možemo napraviti i program prehrane, sve prema potrebi klijenta. Također, ovo može biti dodatak treninzima u teretani- naglašava Petar na kraju.

Treninzi i cijene

Probni trening je besplatan do početka januara. Nakon toga probni trening koštat će 30 KM (koje će plaćati osobe koje se ne odluče da uplate neki od paketa nakon probnog treninga).

Cijena članstva (elektronska kartica sa parametrima treninga i svim vašim podacima koja služi za ulazak) jeste 20 KM, uz 50 KM za odijelo u kojem vježbate (specijalan materijal koji provodi struju),a koje ostaje u vašem vlasništvu.

Prvi paket je 100 KM (uključuje četiri treninga uz stalni nadzor), drugi je 180 KM (osam treninga) i 240 KM (12 treninga)

Treninzi nisu vremenski ograničeni u smislu iskorištavanja u određenom roku.

Diskrecija je zagarantirana, termini vježbanja dogovaraju se lično, telefonom ili putem e-maila. Rezervacije se mogu napraviti na broj telefona 061771271 i +387 33 221-318 ili putem e-maila [email protected]

Sve mašine/oprema koje se koriste prilikom treninga su najnoviji modeli njemačke proizvodnje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti