Harryjeva odluka da tuži tabloide razbjesnila princa Charlesa i princa Williama

Piše: Redakcija

AFP

Pravna ofanziva koju su princ Harry i njegova supruga Meghan prije nekoliko dana poduzeli protiv britanskih tabloida bez sumnje je bez presedana. No, prema izvještajima Richarda Palmera koje je objavio na svom Tweeter profilu niko u kraljevskoj porodici nije zadovoljan odlukom Vojvoda od Sussexa da tuži tabloide.

– Trenutno u kraljevskoj porodici niko ne podržava Meghan i Harryja, pa čak ni zaposlenici mladom bračnog para, a sve zbog njihovih postupaka – napisao je i dodao kako su brat i otac princa Harryja bjesni zbog ove odluke dodavši:

 AFP

– Princ Charles distancirao se od njih. Pored svega ovoga Harry nije obavjestio svoju porodicu o ovakvim izjavama te pokretanju tužbe protiv novinara – napisao je, no jo+š uvijek nije poznato odakle je Palmer dobio ove informacije.

Podsjećamo, kada je Harry, stariji član britanske kraljevske porodice i šesti u liniji za nasljeđivanje trona, podnio tužbe protiv vlasnika tri najpopularnija tabloida; „The Sun“, „Daily Mirror“ i nedodirljivog „News of the World“, zbog navodnog prisluškivanja njegovog telefona, što je potvrdila i Buckinghamska palača, postalo je jasno da su stvari izmakle kontroli i da se nešto ozbiljno dešava. Svemu ovome treba dodati i tužbu koju je Meghan, odnosno njen pravni tim podnio dok je sa suprugom i sinom bila na turneji po Africi, protiv „Mail on Sunday“, zbog nedozvoljenog objavljivanja privatnog pisma kojeg je poslala svom ocu Thomasu Markleu.

 AFP

Mnogi se sada pitaju da li pravne akcije znače i rat. Ne, baš, piše „Forbes“, niti je riječ o još jednoj svađi u nizu sporova s novinarima. Ovdje je riječ o pravnoj borbi. Jedino mjesto gdje se vodi otvoreni rat su društvene mreže između grupa koje podržavaju mladi par i njihovo nastojanje da zaštite privatnost i onih koji njihovu borbu smatraju licemjernom, optužujući ih da ne poštuju slobodu medija. Harry i Meghan u sukobu su s tabloidima, ali o njemu pišu i najrelevantniji mediji poput BBC-a, „The Telegrapha“ i „The Guardiana“. Za neke, pravne akcije su neuobičajene, ali nisu neočekivane.

– Harry je već ranije upozoravao da neće dozvoliti da se Meghan maltretira kao njegova majka Diana – piše „Le Point“.

U izjavi objavljenoj na njihovoj novoj web stranici sussexofficial.uk, koja je, čini se, stvorena za ovu kampanju i na kojoj je izjava jedini sadržaj, Harry je vrlo jasno razjasnio njihov stav.

AFP

– Nažalost, moja je žena postala jedna od najnovijih žrtava britanske tabloidne štampe koja pokreće kampanje protiv pojedinaca bez razmišljanja o posljedicama, bezobzirna kampanja koja je eskalirala prošle godine tokom trudnoće i u vrijeme odgoja našeg novorođenog sina. Dolazi trenutak kada se treba suprotstaviti takvom ponašanju, jer ono uništava ljude i uništava živote.

Ovakva izjava, kaže Penny Junor, autorica biografije princa Harryja, mnogo je više od svega što je ikada vidjela od nekog člana kraljevske porodice.

– Potpuno razumijem Harryjevu potrebu da zaštiti suprugu, i bez sumnje tokom proteklih devet mjeseci je bilo mnogo negativnih priča koje su ih mogle povrijediti, ali ne isključivo u „Mail on Sundayu“, i nisu sve bile laž niti dio nemilosrdne kampanje – kaže Junor.

Da su odlučili suprostaviti se agresivnim napadima, Meghan je dala naslutiti kroz svoje govore koje je održala tokom tek završene turneje po Africi.

AFP

– Kad stalno vidite i čujete negativnost, možete se osjećati nemoćno i izgubljeno, možete se osjećati drugačije, zbunjeno ili kao da jednostavno ne pripadate tu. U svijetu koji može izgledati toliko agresivno i opasno, trebali biste znati da imate moć to promijeniti – kazala je Meghan.

Odnosi između vojvode i vojvotkinje od Sussexa i medija su uvijek bili na tankoj ivici. U početku su britanski tabloidi raširili ruke i prigrlili američku glumicu, opisujući je kao dašak svježeg zraka neophodnog kraljevskoj porodici. Ali, u takvim hvalospjevima znali su provući zajedljivi članak koji je ljutio Harryja. Nakon što je završen medeni mjesec, napad na Meghan se snažnije nastavio. A, nakon što su joj otkaz počele davati asistentice, optuživana je da je kapriciozna i teška osoba. Nedavno, doživjeli su nove kritike kada su, kao borci za očuvanje okoliša, za čak dvije prilike koristili privatni avion, ali i potrošili 2,7 miliona funti za renoviranje svog novog doma, što je novac britanskih poreskih obveznika, a da pritom nisu dozvolili da javnost vidi nijednu fotografiju krštenja njihovog sina Archiea.

 AFP

„The Sun“ njihove kritike naziva prinčevom razdražljivošću i samosažaljenjem.

– Kritiziranje nije maltretiranje – zaključuje spomenuti tabloid i poručuje mladom paru da, ako nije sposoban da prihvati kritiku, onda odustanu od kraljevskog statusa.

– Harry i Meghan su dovoljno bogati sami od sebe da komotno mogu živjeti i bez kraljevskih titula. Slobodno mogu živjeti u bilo kojem dijelu svijeta i Archie u tom slučaju može odrastati bez ikakvog medijskog nadzora i praćenja. Ako ih nije briga za slavu i činjenicu da su “slavne ličnosti”, onda im to sigurno ne bi bio problem – kažu u „The Sunu“.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti