Aplauz za „Sit down komičara“ u Kamernom teatru 55

Piše: Redakcija

Prva bosanskohercegovačka stand up turneja pod nazivom “ Sit down komičar”, koja je počela u Bihaću, te obišla Livno, Mostar, Trebinje, Bijeljinu, Brčko, Tuzlu, Banja Luku i Prijedor preksinoć je završena nastupom u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

Jasmin Džemidžić, jedini sit down komičar, zajedno sa stand up komičarima Navidom Bulbulijom i Filipom Andronikom, te mladim stand up komičarima iz Bihaća Amnom Hadžić, Enesom Kozličićem i Vanjom Gredelj, te komičarem iz Banja Luke Mladenom Peštom, sinoć su nasmijali sarajevsku publiku, ali i osvrnuli se na problem nepristupačnih kulturnih institucija sa kojim se susreću osobe sa invaliditetom.

Jasmin Džemiđić je na potpuno novi način, kroz humor progovorio o poteškoćama sa kojima se susreće svakodnevno, a putovanjem kroz gradove, susrećući se sa mnogim nepristupačnim kulturnim objektima, upravo za kraj turenje odabrao Kamerni teatar 55 u Sarajevu, kao jedna od kulturnih institucija koja je u potpunosti nepristupačna osobama sa invaliditetom.  Turneja „Sit down komičar“ realizovana je uz podršku američkog naroda kroz Američku ambasadu u Sarajevu, te Fondaciju za muzičke, scenske I likovne umjetnosti Sarajevo.

– Kamerni teatar 55 u Sarajevu je specifičan po tome što je od svih lokacija na kojima smo predstavljali projekat, ova najnepristupačnija, budući da se nalazi na trećem spratu stambene zgrade koja nema lift- rekao je Emir Kapetanović, režiser i idejni tvorac projekta.

– Obilazeći gradove u BiH u sklopu ove turneje, na većinu scena ne bih mogao izaći da nisam imao pomoć. Moramo biti svjesni da ukoliko budemo odbijali pomoć i zaobilazili institucije koje su nam nepristupačne, niko neće pokrenuti aktivnosti da se i te ustanove učine pristupačnim- izjavio je sinoć Jasmin Džemiđić, jedini sit down komičar u Regiji.

U sklopu završnog događaja ove turneje, organizovana je i prodajna izložba fotografija Arneja Misirlića i Željka Budmira koje su nastale tokom turneje Sit down komičara. Sredstva prikupljena prodajom fotografija uručena su upravi Kamernog teatra 55 u svrhu izgradnje adekvatnog pristupa osobama sa invaliditetom u Kamernom teatru 55.

– Ova izložba je naš pokušaj da natjeramo ljude da obrate pažnju. Ne kažem da sam i ja obraćao pažnju prije pripreme ove izložbe. Kada sam upoznao Jasmina počeo sam obraćati pažnju i shvatio koliko malih, svakodnevnih stvari, koliko sitnica koje se za većinu ljudi podrazumjevaju, koliko tih stvari Jasminu i ljudima poput Jasmina predstavljaju ogroman problem, izjavio je Arnej Misirlić.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti