Završen osmi Tuzla Film Festival

Piše: Redakcija

Osmi Tuzla Film Festival održan je prošle sedmice u gradu soli. Prve večeri crvenim tepihom su prošetali brojni Tuzlaci te regionalne i domaće ličnosti iz svijeta filma. Festival je otvoren filmskim hitom ”Taxi Blues”reditelja Miroslava Stamatova. U osam dana trajanja publika je imala priliku da pogleda veliki broj filmova, a na repertoaru su se našli i bh. film „Sin“ rediteljice Ines Tanović te srbijanski „Ajvar“ rediteljice Ana Marie Rossi, u kojem glavne uloge ostvaruju Sergej Trifunović i Nataša Ninković.

Tokom osam godina postojanja TFF-a ostvarene su mnoge saradnje s drugim filmskim festivalima, dok se na ovogodišnjem  pobratimio sa Festivalom glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu. Na osmoj tuzlanskoj ceremoniji filma dodijeljeno je i  Priznanje za doprinos u razvoju filmske umjetnosti u Tuzli, Federalnoj ministrici kulture Zori Dujmović, dok je Nagrada za životno djelo za doprinos u razvoju južnoslavenske kinematografije pripala Zijahu Sokoloviću. Festival je zatvoren projekcijom nagrađivanog ostvarenja „Honeyland“ te svečanom dodjelom nagrada i priznanja. Vilu TFF-a za najbolji dokumentarni film odnio je film “Poštovana predsjednice” u režiji Daniela Pavlića, dok je u kategoriji Future Generation Short Films najboljim proglašen „Elizabeth” u režiji Noémi d’Ursel i Laure Bossicart. Najbolji animirani film je “Malleus Dei”, reditelja Dine Krpana, dok je najbolji kratki igrani film “Tina i Sendy” režirao Hani Domazet.  Za najbolji dugometražni igrani film na 8. TFF-u proglašen je “Bog postoji, ime mu je Petunija” rediteljice Teone Strugar Mitevske. Marko Jocić i Andrija Milošević dobili su nagradu za produkciju za film „Taxi Blues“. Nagrada “Otto Englander” za najbolji scenarij 8. TFF-a pripala je Elmi Tataragić, scenaristici filma “Šavovi” reditelja Miroslava Terzića.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti