Preminuo ruski pisac Vladimir Bukovsky

Piše: Redakcija

AFP

U nedjelju u Cambridgu, preminuo je sovjetski disident i pisac Vladimir Bukovsky u 76. godini života. Kako to stoji u saopštenju, poznati pisac preminuo je od zastoja srca u bolnici, a njegovo zdravlje posljednjih godina bilo je loše.

Bukovski je bio poznat u disidentskom pokretu u ŠSR-u, a 1972. godine osuđen je na dvije godine zatvora i pet godina u egzilu zbog „antisovjetskog aktivizma“, prenosi TAS S. Ukupno je 12 godina proveo u psihijatrijskim bolnicama-zatvorima, radnim logorima i pritvoru Sovjetskog saveza. Kao neurofiziolog, umnogome je doprinio rasvjetljavanju sistematskog korištenja psihijatrije u političke svrhe u savezu.

Njegova najpoznatija djela su „Izgraditi zamak“, „Suđenje u Moskvi“, „Pisma ruskog putnika“, „Putinovo tajno carstvo“ i druga.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti