Albina Huskić: U cipelama jedne balerine

Piše: Redakcija

Do razgovora s 19-godišnjom sarajevskom balerinom Albinom Huskić, nisam znala puno toga o balerinama. Nisam znala da je za balerine najbolje da što prije počnu raditi (ako je moguće tokom obrazovanja), jer im je radni vijek relativno kratak (otprilike do 40. godine), niti da je Sarajevski balet važio za najbolji balet u bivšoj Jugoslaviji. Iako je Albina na časove baleta krenula sasvim slučajno, u njega se zaljubila do kraja života. U oktobru ove godine dobila je stalno zaposlenje u Sarajevskom narodnom pozorištu, gdje je trenutno najmlađa balerina.
-Baletom sam se počela baviti kada sam imala 10 godina. Međutim, prije toga trenirala sam latino-američke plesove. Počela sam kada sam imala samo četiri godine. Iskreno, nisam imala pojma šta je balet, niti šta me čeka. Prešla sam zato što je moj plesni partner otišao trenirati fudbal. Kako sam bila visoka, nisu mi mogli pronaći drugog odgovarajućeg partnera. Moj tetak je predavao u muzičkoj školi i rekao mi je kako je otvorena audicija za balet i da bih, možda, trebala pokušati. Otišla sam iz čiste radoznalosti. Međutim, zaljubila sam se u njega. Bila sam četvrti razred osnovne škole kad sam krenula u prvi razred osnovne muzičke škole. Osnovno muzičko šokolovanje trajalo je pet godina. Poslije toga sam upisala Srednju muzičku školu, Odsjek za klasični balet i upisala sam Drugu gimnaziju. Završila sam oba prva razreda odličnim uspjehom, ali sam ubrzo shvatila da to ne funkcioniše. Ima osoba kojima polazi za rukom da uporedo završavaju obje škole, ali ja nisam mogla. Bila sama stalno izvan kuće, tako da sam riješila da se ispišem iz gimnazije i nastavim školovanje samo u muzičkoj školi, gdje sam, naravno, imala i opće obrazovne predmete. Ne kao u gimnaziji, ali dovoljno da mogu upisati fakultet – priča nam lijepa Albina i dodaje kako je, zapravo, tek tada i njenim roditeljima postalo jasno kolika je, zapravo, njena ljubav prema baletu.

-Mislim da moji roditelji u tom trenutku uopće nisu bili svjesni toga šta je, zapravo, balet niti šta balet zahtijeva. Nisu mi ni u jednom trenutku branili da idem na časove, iako živim u Ilijašu i jednoj djevojčici nije bilo lako vozariti svakog dana iz Ilijaša na Grbavicu. Vjerovatno je zbog toga mojim roditeljima bilo najviše teško, jer su se plašili kako ću tako mala ići kroz čitav grad. Međutim, nikada mi nisu branili. Onog momenta kad sam se ispisala iz gimnazije, svima je bilo jasno da je balet moja ljubav i moja životna profesija. Mislim da se tome niko nije nadao niti mislio da će u porodici imati balerinu. Inače, imam stariju sestru, ona je magistar farmacije i radi u svojoj struci. Jedino je tetka u mojoj porodici završila muzičku akademiju i možda sam od nje naslijedila tu umjetničku crtu – uz osmijeh govori Albina.
Kako u BiH ne postoji škola u kojoj bi mogla nadograditi svoje baletsko znanje i postati baletski pedagog ili koreograf, Albina će svoje obrazovanje, kako kaže, jednog dana nastaviti negdje u inozemstvu. Do tada, voljela bi upisati fakultet i studirati francuski ili engleski jezik. Nada se da će fakultetske obaveze moći iskombinirati s baletom i radnim danom u NP-u, ali da ništa neće ugroziti njenu ljubav prema baletu.
-Tu ljubav nikada ništa nije moglo ugroziti do te mjere da kažem da to više neću raditi. Naravno, bilo je mnogo teških momenata kada sam bila sva u bolovima od silnog vježbanja i kada više nisam znala ni koju probu radim. Najteže mi je, zapravo, bilo dok sam išla u školu, a istovremeno smo spremali premijeru. Ali, nađeš način da se izboriš s tim, iako balerine djeluju nježne i krhke na prvi pogled. Mi smo, ustvari, fizički jake i izdržljive. Konstantno težimo ka tome da nešto popravimo, iako savršenstvo ne postoji. Ali, kad izađete na scenu, sve zaboravite, kao da se ništa nije desilo. To je sasvim drugi svijet.
Išla je još u srednju školu kada bi je povremeno angažirali na sceni Narodnog pozorišta. Nekada bi to bile sasvim male i nezapažene uloge, a nekada bi samo proštela scenom. Ipak, njena strpljivost se isplatila, jer je zaposlenje u Baletu došlo kao logičan slijed stvari. U vrijeme našeg razgovora Albina se pripremala za premijeru predstave „Giselle”. Od onih koje su trenutno na repertoaru najdraža joj je „Dama s kamelijama”. Ipak, kaže da se najviše pronalazi u predstavi „Mare Nostrum”.
-To nije klasični balet, nego savremeni s elementima hebrejske muzike. Ko god je došao na ovu predstavu, rekao je da djeluje smirujuće.
Albinine plesne pokrete uskoro ćete moći vidjeti i u novom spotu Eldina Huseinbegovića, za koji ju je angažirala koreografkinja Samra Mlinar.
-Spot smo snimali u tri ujutro u Sarajevo City Centru i, iskreno, kako sam bila umorna, mislila sam da neće ispasti dobro. Međutim, kada sam vidjela prve snimke, oduševila sam se – uz osmijeh će lijepa balerina, koja je nedavno postala i zaštitno lice poznatog branda obuće „Irregular Choice” i to za cijeli Balkan. Prije nje, zaštitno lice ovog poznatog britanskog branda bila je Aida Đapo.

[nggallery id=665]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti