International Medis Awards 2019: Pobjednik u oblasti neurologije srednje i jugoistočne Evrope bh. doktor Edin Begić

Piše: Redakcija

Gallusova dvorana Cankarjevog doma u Ljubljani ovog utorka ugostila je vrhunske ljekare i farmaceute srednje i jugoistočne Evrope – finaliste međunarodnog konkursa “International Medis Awards for Medical Research 2019”. Priznanja za najbolja istraživačka dostignuća u medicini i farmaciji tokom proteklih šest godina postala su simbol izvrsnosti u zdravstvu jer prepoznaju i nagrađuju najbolje ljekare i farmaceute u Regiji koji se pored svakodnevnog kliničkog rada također posvećuju istraživanju inovacija u dijagnostici i liječenju. 

Za prestižne istraživačke nagrade na devet područja: farmacija, intenzivna medicina i anesteziologija, gastroenterologija, ginekologija, neurologija, reumatologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija i alergologija ove godine sa čak 207 istraživačkih radova takmičili su se ljekari i farmaceuti iz devet država srednje i jugoistočne Evrope. Pored istraživača iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije koji su svoje izvrsne naučne radove objavili u afirmiranim međunarodnim publikacijama s faktorom uticaja višim od 1,5 na konkursu su se ove godine prvi put okušali i istraživači iz Bugarske.

Na području intenzivne medicine i anesteziologije uvrstila se dr. Amra Šakušić, dr. med., s Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla

Između naučnoistraživačkih radova ljekara i farmaceuta koji iz svoje kliničke prakse najbolje poznaju potrebe pacijenata i doprinose inovativnim i aplikativnim rješenjima na području ranije, pouzdanije i pacijentima prihvatljivije dijagnostike te efikasnijih terapija nezavisni međunarodni stručni žiri pod vodstvom uglednog slovenačkog reumatologa prof. dr. Matije Tomšiča, dr. med., odabrao je 20 finalista konkursa, proglasio 9 pobjednika na pojedinim medicinskim područjima te dodijelio posebnu nagradu International Medis Awards

Ovogodišnji pobjednik “International Medis Awards” na području neurologije postao je mr. Edin Begić, dr. med., iz Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu, koji je zajedno sa saradnicima zaključio da indikator srčane insuficijencije B-natriuretični peptid može biti i pokazatelj kognitivnih poremećaja kod Alzheimerove demencije.

– Ovaj konkurs je divna stvar, prvenstveno zato što je neko obratio pažnju na ono što vi radite. U današnjem svijetu vjerovatno je nauka na margini i ove stvari nisu toliko interesantne, a kad vas neko prepozna u ovoj masi, a još vas spoji sa kolegama koji slično rade i slično razmišljaju, to je sigurno lijepa stvar – rekao je doktor Begić.

Već drugu godinu zaredom među finaliste “International Medis Awards” na području intenzivne medicine i anesteziologije uvrstila se dr. Amra Šakušić, dr. med., s Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, a finalistkinja “International Medis Awards” s područja farmacije postala je Azra Uzunović, mr. ph., iz Javne ustanove „Internacionalna apoteka/ljekarna“ Vitez.

Ovogodišnju dodjelu nagrada u Ljubljani, koja se inače svake godine održava u drugoj državi uključenoj u međunarodni konkurs, osim ambasadora država koje učestvuju na konkursu i međunarodne stručne javnosti svojim prisustvom počastili su predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor i predsjednik Slovenačke akademije nauka i umjetnosti akademik prof. dr. Tadej Bajd.

“International Medis Awards” osmislio je prije šest godina Tone Strnad, osnivač i predsjednik nadzornog odbora preduzeća Medis. Medis ove godine obilježava tridesetu, jubilarnu godišnjicu poslovanja i zapošljava više od 300 ljudi koji u deset država srednje i jugoistočne Evrope zastupaju proizvođače inovativnih lijekova i osiguravaju ih pacijentima u čitavoj regiji

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti