Princeza Victoria uživa sa suprugom u Sarajevu: Elegancija i gracioznost buduće šefice države

Piše: Redakcija


Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Iako je dolazak švedske krunske princeze Victorie i njenog supruga, princa Daniela od Švedske u Sarajevo prolongiran jedan dan zbog tehničkih problema s avionom, princeza Victoria i Daniel uspješno su jučer sletjeli na Sarajevski aerodrom. Bračni par uživa u svakom trenutku u našem glavnom gradu. Zanimljivo je kako švedska kraljevska porodica u službene posjete drugim zemljama ne dolazi sama, već uvijek u prisustvu ministara iz svoje vlade, tako je bilo i ovoga puta. U Predsjedništvo BiH stigli su u društvu zamjenice premijera i ministrice za okoliš i klimu Isabella Lovin.

Princeza je otkrila kako je o Sarajevu čula divne priče kao i da je riječ o gradu koji zbog svoje multietničnosti, podsjeća na Jerusalem. Prije nego što su se prošetali starom jezgrom grada, princeza i drugi članovi švedske delegacije su s predstavnicima lokalne vlasti posjetili Katedralu Srca Isusova, Gazi Husrev-begovu džamiju, Staru pravoslavnu crkvu i staru Sinagogu (Muzej Jevreja u BiH), ali i gradsku Vjećnicu.

Švedske princeze će na tronu naslijediti svoga oca Carla XVI Gustafa. U januaru 2016. godine generalni sekretar Ujedinjenih nacija imenovao ju je jednom od 17 ambasadora Ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals, SDG) i Agende 2030. Princeza je također od ove godine i članica alumni grupe, te je fokusirana na oblasti održivosti i pitanja koja se tiču okeana i ribolova.


Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Nj.K.V. krunska princeza Victoria i Nj.K.V. princ Daniel od Švedske posjetili su Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu (Foto: Armin Durgut/PIXSELL)


Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Cilj posjete Sarajevu je jačanje već dobrih odnosa između BiH i Švedske, ali i nastavak uspješne saradnje u korist svih u BiH. Fokus tokom ove posjete je stavljen na isticanje potencijala naše zemlje, kao i razgovori vezani za klimu i okoliš, inovacije i poduzetništvo mladih.

Prilikom posjete Muzičkoj akademiji, princeza se uvjerila u darovitost njenih polaznika, ali i oduševila izgledom, budući da je renovirana s ciljem postizanja energetske efikasnosti. Nezaposlen tokom ove posjete nije bio ni njen suprug. Princ Daniel, kao promotor poduzetništva među mladim ljudima fokus je stavio na kompanije Zanat i System Verification, radionicu s KULT-om i RoboKidsom, kao i večeru s predstavnicima inicijativa Mozaik, FARMA, IT Girls, Innovation Leaders i KULT.


Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Princeza Victoria i princ Daniel su se prvog dana posjete sastali s članovima Predsjedništva BiH (Foto:AFP)

Princeza u šetnji Sarajevom (Foto: Armin Durgut/PIXSELL)


Foto:Armin Durgut/PIXSELL

Tema o kojoj su švedski gosti bili zaokupljeni u Sarajevu je i projekat “Zeleni ekonomski razvoj” koji se implementira u partnerstvu sa UNDP-jem, a podrazumijeva utopljavanje 200 zgrada s ciljem postizanja energetske efikasnosti, što će dovesti do ušteda javnih sredstava u iznosu od četiri miliona KM i otvaranja 1.700 novih radnih mjesta u zelenoj privredi.

Princeza je u glavnom gradu plijenila i svojim stylingom. Prvog dana posjete izabrala je kostim u boji ciklame, crvene čizme od brušene kože te decentni nakit kojim je istakla gracioznost i eleganciju. Drugog dana, također je birala odijelo, praktično za posjete ovog tipa. Princeza Victoria i princ Daniel važe za skladan par, prije nego što su se vjenčali 2010.godine, osam godina su bili u ljubavnoj vezi. Danas imaju dvoje djece; sedmogodišnju princezu Estellei troipogodišnjeg sina Oscara.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti